THEPOWERGAME
Η εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας και η προστασία των εργαζομένων από κακοποιητικές συμπεριφορές είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ τα πρόστιμα για την παραβίαση των νέων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που σχετίζονται με την πάταξη της βίας στην εργασία αγγίζουν μέχρι και τα 10.500 ευρώ.
Δημιουργούμε ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, άνδρα ή γυναίκα. Το «δίχτυ» προστασίας καλύπτει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων και μαθητευομένων, των εργαζομένων των οποίων η απασχόληση έχει τερματιστεί, των εθελοντών ή των αιτούντων εργασία.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όχι μόνο στον χώρο της εργασίας, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν στο πλαίσιο της εργασιακής τους απασχόλησης. Για παράδειγμα, σε εκδηλώσεις, σεμινάρια, επαγγελματικά ταξίδια, μετακινήσεις από και προς την εργασία.
Υποχρεώνουμε τους εργοδότες να προλαμβάνουν, να σταματούν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα ή δεν υιοθετεί πολιτικές στην επιχείρησή του για να αποφεύγονται περιστατικά βίας και παρενόχλησης, θα τιμωρείται με πρόστιμο που έχει προληπτικό χαρακτήρα. Το πρόστιμο αυτό κυμαίνεται -αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης- από 1.800 ως 8.000 ευρώ.
Όταν υπάρξει περιστατικό παραβίασης, επιβάλλονται στον εργοδότη πρόστιμα κατασταλτικά. Αναλόγως της βαρύτητας της προσβολής, μπορεί να επιβληθεί στον εργοδότη πρόστιμο από 2.000 έως 10.500 ευρώ που είναι και το υψηλότερο πρόστιμο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία. Επιπλέον, εάν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα κατά του καταγγελομένου/της καταγγελομένης, ή αν ο καταγγέλων/η καταγγέλουσα έχει δυσμενή μεταχείριση έως και απόλυση εξαιτίας της καταγγελίας που έκανε, προβλέπεται επιβολή προστίμου από 4.000 ευρώ.
Οι πράξεις βίας και παρενόχλησης εξακολουθούν να διώκονται και να τιμωρούνται και με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Αστικού και Ποινικού δικαίου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις καταγγελίες για βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας ισχύει η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, δηλαδή ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.
Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. Προστατεύουμε τα θύματα με τη θέσπιση απαγόρευσης απόλυσης, αντιποίνων και δυσμενούς μεταχείρισής τους και παροτρύνουμε όλες και όλους να έχουν το θάρρος να μιλάνε, να καταγγέλλουν και να αποκαλύπτουν βίαιες συμπεριφορές.