THEPOWERGAME
Σήμερα θα κάνουμε μια «πτήση» στο Πακιστάν.
Το πιο δραματικό φαινόμενο της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα εκδηλώθηκε στη χώρα αυτή. Θα αναρωτηθεί κάποιος, τι θέλουμε τώρα και κάνουμε κουβέντα για τη χώρα αυτή, με τόσα προβλήματα στην αυλή μας.
Και μόνο το μέγεθος της καταστροφής από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις θα αρκούσε για να αναλογιστούμε τις συνέπειες από την προϊούσα καταστροφή του περιβάλλοντος. Το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας καλύφθηκε από νερό. Πάνω από 1.100 οι νεκροί, 33 εκατομμύρια άνθρωποι-τρείς φορές όσο ο πληθυσμός της Ελλάδας!- βρίσκονται ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι, με σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία κατεστραμμένα. Καλλιέργειες και ζώα αφανίστηκαν. Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ανόρθωση της χώρας θα πάρει χρόνια-κι αυτό, εάν δεν προκύψουν και άλλες φυσικές καταστροφές. Κι αυτό, την ώρα που η χώρα κλυδωνίζεται από μια οξεία πολιτική αναταραχή, με διαμάχες που εμποδίζουν την λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης.
Μιλάμε για βιβλική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο. Και τώρα το κρίσιμο σημείο: Το Πακιστάν ευθύνεται μόλις για το 1% της εκπομπής θερμών αερίων παγκοσμίως, αλλά πληρώνει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το Global Climate Risk Index, το Πακιστάν είναι η 8η πιο ευάλωτη χώρα παγκοσμίως σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η συχνότητα πλέον τέτοιων φαινομένων-ας μην ξεχνάμε το φετινό εφιαλτικό καλοκαίρι με τον καύσωνα στην Ευρώπη-δείχνουν πόσο επείγονται χαρακτήρα παίρνει η αναγκαιότητα για λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος σε ευρεία αλλά και περιφερειακή κλίμακα.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα. Η Ευρώπη-που είναι αλήθεια ότι έκανε σημαντικά βήματα εμπρός τα τελευταία χρόνια-βρίσκεται πλέον στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία, της βαθιάς ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ-η χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην εκπομπή αερίων παγκοσμίως- προηγήθηκε η προεδρία Τράμπ, που χλεύαζε τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρ’ όλα αυτά, η συμφορά στο Πακιστάν δείχνει πόσο αναγκαία είναι η επιμονή σε μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης, συνυπολογίζοντας τις σημερινές περίπλοκες συνθήκες. Στο κάτω-κάτω, η καταστροφή αφορά και στις οικονομίες των χωρών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα-το βιώνουμε κι εμείς με τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές πλημμύρες-, ενώ δημιουργεί και μια νέα παράμετρο ανισότητας, την κλιματική ανισότητα, με θύματα τις πιο φτωχές χώρες.
Συνεπώς, το Πακιστάν δεν είναι τόσο μακριά από εμάς, όσο φανταζόμαστε…