THEPOWERGAME
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αποτέλεσαν μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα να δώσουν το στίγμα τους αναφορικά με την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η χώρα. Η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση εξαιτίας της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιμάκωση των υβριδικών απειλών της Τουρκίας στον Έβρο και η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου ενός πολιτικού προσώπου αποτέλεσαν ένα ευρύ πεδίο αντιπαράθεσης, από το οποίο οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν πολιτικές και συμπεριφορές.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Αρχικά, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησαν τα ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού, η Νέα Δημοκρατία θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Περαιτέρω, στο ζήτημα των μεταναστών στον Έβρο η Κυβέρνηση απέδειξε ότι προστατεύει στο ακέραιο την εθνική μας κυριαρχία, χωρίς να επηρεάζεται από την τουρκική προπαγάνδα και την εργαλειοποίηση των ροών.
Και, τέλος, στο θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση επέλεξαν τον δρόμο της ευθύνης, της ευθύτητας και της διαφάνειας. Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις στη δράση της ΕΥΠ όπου οι δικλείδες ασφαλείας πρέπει να είναι ακόμα πιο ενισχυμένες, αναλαμβάνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε θεσμικό, προτείνοντας μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τη δράση της ΕΥΠ, που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της λειτουργίας της.
Στον αντίποδα, αυτό που έχει να αντιτάξει σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε ως τίτλο ενός άρθρου του ότι «δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία», αλλά «επανεκκίνηση» στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές. Μόνο που τα έργα του είναι ακόμα νωπά: οι πολίτες θυμούνται ακόμα το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» που δεν κατέληξε ούτε σε μια παραπομπή στη Δικαιοσύνη, τον αντισυνταγματικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και τους διορισμούς εκλεκτών του μέσα στη νύχτα.
Είναι πραγματικά περιττό να επιχειρηματολογήσει κανείς γιατί αυτή η συγκεκαλυμμένη προαναγγελία δημοκρατικής εκτροπής δεν αποτελεί κοινωνικό αίτημα σήμερα. Και αν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει κανείς τίποτα περισσότερο από διχασμό, μηδενισμό και ιδεοληψία, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που τη δεκαετία της κρίσης δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από την εθνικολαϊκιστική αριστερά, να διεκδικεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Ενός επιτήδειου ουδέτερου που δηλώνει ότι φέρνει κάτι νέο, αλλά άμεσα ή έμμεσα υπερασπίζεται ό,τι πιο παλιό υπάρχει.
Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσε ακριβώς αυτή την εικόνα. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επί της ουσίας, με συναίσθηση του ρόλου, της θέσης και, κυρίως, της ευθύνης του απέναντι στους πολίτες να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμα μια φορά επιστράτευσε τον λαϊκισμό, τη χυδαιότητα και τα ψέματα για να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις. Πού τοποθετήθηκε ανάμεσα στους δύο ο Νίκος Ανδρουλάκης δια του Μιχάλη Κατρίνη; Δυστυχώς, πολύ πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση: χωρίς προτάσεις, χωρίς όραμα, μόνο με εύκολα συνθήματα και περιττή ένταση.
Το 2019 οι πολίτες απέρριψαν οριστικά και με τον πιο απερίφραστο τρόπο αντιλήψεις που μας κρατούν πίσω, ζητώντας ατομική και συλλογική πρόοδο. Αυτή την εντολή τιμά και υλοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, είτε πρόκειται για ζητήματα καθημερινότητας, είτε πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις, που απαιτούν έκτακτα μέτρα. Εδώ και μια τριετία, η Κυβέρνηση καθημερινά αλλάζει τη χώρα, αναβαθμίζει την καθημερινότητα, τις υποδομές, την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές όλων, την ίδια στιγμή που καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες κρίσεις – και το έχει κάνει αποτελεσματικά, με τον πολίτη στο επίκεντρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δώσει πολύ πριν από τις εκλογές του 2019 μια υπόσχεση στους Έλληνες πολίτες: να σταθούμε δίπλα τους, να τους ενώσουμε και να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Έχουμε κάνει και λάθη; Ναι, έχουμε. Και όλοι, μα πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είχαμε το θάρρος να τα αναγνωρίσουμε δημόσια και να τα διορθώσουμε με άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους μείωσε τις ατελείωτες ουρές και απλοποίησε την σχέση του πολίτη με το κράτος, η ανεργία μειώθηκε πάνω από 5%, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές μέσα ένα χρόνο, οι συνολικές επενδύσεις παρουσίασαν ρεκόρ 28ετίας, με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση και το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν τόσες κύριες συντάξεις, όσες σχεδόν ολόκληρο το 2019. Κόντρα στο κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς καλλιεργεί η αντιπολίτευση, εμείς μένουμε προσηλωμένοι αυτή την υπόσχεση. Και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος αυτής της τόσο πυκνής τετραετίας οι πολίτες θα ανανεώσουν με την ψήφο τους τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε κάνει μαζί τους.