THEPOWERGAME
Οι γυναίκες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που συνεχώς δημιουργούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.
Εμείς, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθούμε δράσεις με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε τομείς νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας. Θέλουμε να μειώσουμε το έμφυλο ψηφιακό χάσμα που καταγράφεται στη χώρα μας και υιοθετούμε πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας, γεγονός που θα βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και τη ζωή τους, ενώ θα επηρεάσει θετικά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για γυναίκες», σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για την εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής για την πληρέστερη υποστήριξη των εργαζόμενων γυναικών, ενώ ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.
Τονίζεται ότι ανάμεσα στις κύριες δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» είναι η ενίσχυση των πεδίων STEM στην εκπαίδευση, ώστε να δίνονται στα νέα κορίτσια οι ευκαιρίες για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τους νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, όπως της Τεχνητής Νοημοσύνης ή της Βιο-τεχνολογίας αλλά και η ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν. Το μοντέλο λειτουργίας του Κέντρου στηρίζεται σε παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων χωρών που έχουν παράδοση στη γυναικεία καινοτομία και επιχειρηματικότητα, όπως η Νορβηγία και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη εξασφαλιστεί διεθνείς συνεργασίες με φορείς, όπως το ECWT- European Centre for Women and Technology.
Στις προτεραιότητές μας είναι δράσεις που αντιμετωπίζουν την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες και στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021 – 2025, που για πρώτη φορά πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο και περιέχει δράσεις και πολιτικές από όλα τα Υπουργεία, συγκροτείται γύρω από 4 άξονες προτεραιότητας. Ένας εξ αυτών είναι η «Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας» με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία, ενθάρρυνση των γυναικών και των κοριτσιών να επιλέγουν θετικές επιστήμες, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη διάσταση του φύλου στην επιστήμη και τεχνολογία, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε γυναίκες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Την ίδια ώρα θετικό αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών έχουν οι πρωτοβουλίες μας που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τον συνδυασμό οικογενειακής και προσωπικής ζωής και εργασίας. Με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις, με τη θέσπιση νέων γονικών αδειών όχι μόνο βελτιώνουμε τη ζωή των γυναικών, αλλά προάγουμε την ισότητα στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζουμε τα επαγγελματικά στερεότυπα λόγω φύλου, δυναμώνουμε την οικονομία της χώρας μας και θέτουμε την Ελλάδα σε μία νέα πορεία εθνικής ανόρθωσης.