THEPOWERGAME
Οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι εκλογές των ασύμμετρων απειλών. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προκλήθηκε από τη λαίλαπα της πανδημίας και τις δραματικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει «έξω». Εξειδικεύεται, θα λέγαμε, με δραματικό τρόπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο εισόδημά τους, στην αβεβαιότητα για το αύριο.
Διαβάζοντας χτες τη στήλη Game Over στο Powergame.gr, ξεχώρισα-σε μία μόνο μέρα!- τέσσερα σημεία:
- Το πετρέλαιο είναι έτοιμο να «πετάξει» στα 130 δολάρια, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και το επόμενο δωδεκάμηνο.
- Ο τζίρος στο χονδρεμπόριο μπορεί να αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 25,6% αλλά ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 5,2%. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ταμεία μπορεί να γεμίζουν λόγω των ανατιμήσεων αλλά η κατανάλωση συρρικνώνεται.
- Η τιμή του σιταριού κινείται γύρω στα 440 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή σε ιστορικά υψηλά δεκαετίας.
- Στην οικοδομή τα νέα δεν είναι καλά. Αύξηση 11% στα υλικά κατασκευής, αλλά πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν σε υλικά για τον σκελετό μιας οικοδομής: 21% πάνω τα τούβλα, 19%, ο σίδηρος οπλισμού, 18,5% οι χάλκινοι αγωγοί, 14% τα πλαστικά…
Τι θα συμβεί εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατήσει μήνες; Πώς θα είναι τα πράγματα σε μια έξαρση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο;
Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη τα σενάρια αυτά. Ήδη αυτά που βιώνουμε, αρκούν να μας κρατούν σε δοκιμασία επί μακρόν. Συνεπώς, το ερώτημα σχετικά με τις εκλογές-είτε γίνουν πρόωρα είτε στην ώρα τους- είναι αν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και εάν είναι σε θέση να διαχειριστεί μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση- με παγκόσμια διάσταση και κρίσιμες ελληνικές παραμέτρους ή θα βυθιστεί ξανά στον ωκεανό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Η κυβέρνηση πορεύεται σε δύσβατα μονοπάτια. Έχει την ευθύνη των αποφάσεων και των κρίσιμων επιλογών τους προσεχείς μήνες, μέσα σε συνθήκες δανεισμού που συνεχώς επιδεινώνονται λόγω της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων. Παράλληλα, η συζήτηση στην Ευρώπη τόσο για το ενεργειακό όσο και για τα δημοσιονομικά της προσεχούς περιόδου μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένη… Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, το ζητούμενο είναι αν αυτά που υπόσχεται με ένα νόμο και ένα άρθρο στέκουν στις σημερινές συνθήκες. Η πλειοδοσία μέτρων μπορεί να ήταν ένα αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό εργαλείο σε άλλες εποχές-που τελικά μας κόστισε μνημόνια-, αλλά τώρα αχρηστεύεται από τη σκληρή πραγματικότητα.
Συνεπώς, κάθε φορά που διαβάζω τα σενάρια για πρόωρες εκλογές-εσχάτως και με συγκεκριμένες ημερομηνίες- ρίχνω πρώτα μια ματιά στις τιμές του πετρελαίου, στην τιμή του σταριού, στη μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα, στην αύξηση των τούβλων στην οικοδομή, στο κόστος δανεισμού, στους λογαριασμούς στο ρεύματος. Μετά διαβάζω και τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις…