Γ.Δ.
0,00%

Ο ρόλος των συμβούλων σε περιόδους κρίσεων

Δημήτρης Τσαγκάρης
Οικονομολόγος ΜΑ-Φοροτέχνης Α’, Διευθύνων Σύμβουλος της FAO Economics AE

Διαδοχικές και πολυδιάστατες οι κρίσεις, τα τελευταία 15 χρόνια, πρωτόγνωρες στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 -σε εμάς και τα Μνημόνια – η υγειονομική κρίση του 2020 και τώρα η γεωπολιτική – ενεργειακή κρίση στην Ανατολική Ευρώπη- παράλληλα με την εξέλιξη του φαινομένου της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης!

Ερωτήματα, προβλήματα και αναζητήσεις, επιβάλλουν μια πανσπερμία αλλαγών, έχοντας περιορισμένα χρονικά περιθώρια, προκαλούν τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στις ίδιες τις – ήδη διαμορφωμένες – κοινωνικές δομές και ισορροπίες.

Κοινές οι προκλήσεις για μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αναμορφώνεται η κοστολογική φυσιογνωμία των ενεργειών μας ενώ το «πράσινο αποτύπωμα» προβάλλει προσκόμματα στην επίλυση της άσκησης.

Το περίφημο ESG (περιβάλλον, κοινωνική ευθύνη, εταιρική διακυβέρνηση) αποτελεί το νέο «κάδρο» μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε!

Η εξωστρέφεια, η οποία αποτέλεσε, για κάποιους, διέξοδο διαρκούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, απειλείται έντονα από τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός, συνιστούν μια δυναμική απάντηση έναντι των κοστολογικών μεγεθύνσεων – ωστόσο, η εφαρμογή τους απαιτεί την υλοποίηση ενός επίπονου σχεδίου διαρκών διαδικαστικών και επιχειρησιακών αλλαγών, το οποίο βραχυπρόθεσμα χρήζει και σημαντικής χρηματοδότησης.

Υπάρχει εργαλειοθήκη ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της τέλειας καταιγίδας;

Και εάν υπάρχει, πόσο εφικτό είναι να αποτελέσει βιώσιμη και πρακτική απάντηση για κάθε είδους επιχείρηση και κάθε μορφής δραστηριότητα;

Η Μεταβατική Λογιστική (Transition Accounting) συνθέτει μια χρηματοοικονομική και διοικητική διαχείριση, η οποία δίνει λύσεις μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων του ίδιου του προβλήματος.

Όσο πιο εξατομικευμένες είναι οι λύσεις που δίνονται τόσο το όφελος τείνει να μεγιστοποιείται.

Χρειάζονται επομένως ωφέλιμες συμβουλές, αδιατάρακτες επιλογές και πάντα συμφέρουσες οικονομοτεχνικές λύσεις.

Χρειάζεται «σύμβουλος»!

Ποιος είναι όμως ο σύμβουλος;

Αρκεί ένας υπεργολάβος;

Μήπως είναι επιβεβλημένος ο συνεργάτης «του όλου»;

Στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, της ρευστότητας των αγορών και της διαρκούς αλλαγής παραμέτρων, λείπουν οι ακριβείς και αποτελεσματικοί συνεργάτες δηλαδή οι «ουσιαστικοί» σύμβουλοι.

Η λέξη σύμβουλος στη χώρα μας έχει συνήθως την μορφή υπεργολάβου και όχι στενού συνεργάτη, καθοδηγητή και λύτη προβλημάτων, όπως θα έπρεπε.

Είναι πολλές οι φορές που κάποιος πληρώνει συμβούλους για να εργάζεται τελικά παρέα μαζί τους με αβέβαιο συχνά αποτέλεσμα.

Η κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση εφαρμογής επιχειρηματικών σχεδίων, η διενέργεια οικονομικών και νομοτεχνικών ελέγχων , η μεθοδολογία πρόληψης και αποκάλυψης της απάτης, της παραβατικότητας & των παρεκκλίσεων, ο έλεγχος και η διαδικασία φορολογικών και λογιστικών τεκμηριώσεων, ο εντοπισμός μελλοντικών επιχειρηματικών κινδύνων και αστοχιών, οι μελέτες συμμετοχών επιχειρηματικού κεφαλαίου και αποδόσεων, η κατάρτιση χρονοδιαγραμμάτων και υπόδειξη φορολογιστικών ευχερειών και ευκολιών ή και οι υπηρεσίες υποστήριξης τραπεζικών ρυθμίσεων, διενέξεων και αμφισβητήσεων είναι πεδία που απαιτούν σοβαρή εμπειρία και σύνθεση σκέψεων.

Ιδιαίτερα στο ελληνικό νομοθετικό περιβάλλον – με χιλιάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, αποφάσεις και θέσεις της διοίκησης – που δημιουργεί υψηλότατο κόστος συμμόρφωσης και έλλειψη ασφάλειας δικαίου.

Απαιτείται επομένως συντονισμός και συνεργασία επιστημόνων που να έχουν διακριθεί με τα αποτελέσματά τους και να συμπράττουν όλοι μαζί για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο πακέτο υπηρεσιών για τον τελικό χρήστη-πελάτη.

Απαιτείται «Γενική Διεύθυνση» του προβλήματος!

Η προσφυγή στους ειδικούς και η αποφυγή αυτοσχεδιασμών αποτελεί την μόνη σημαντική σημερινή μας απόφαση ώστε να είναι βέβαιο το αυριανό κέρδος!

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!