THEPOWERGAME
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία στόχευε να αναδείξει τις βασικές προκλήσεις, αλλά και τις λύσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, διοργανώθηκε και το Παγκοσμίου Φόρουμ για την Ενέργεια. Στο Φόρουμ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το σπουδαίο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας του άνθρακα («circular carbon economy») ως ένα νέο και εν δυνάμει σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας για την νίκη στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης.
Η κυκλική οικονομία του άνθρακος εστιάζεται στην επαναχρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποτελεί και το βασικό αέριο του θερμοκηπίου το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Καθώς οι υπερβάλλουσες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, ένας αποτελεσματικός και ευθύς τρόπος για την αντιμετώπιση του είναι η με τεχνικές μεθόδους (geoengineering) αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακος από την ατμόσφαιρα και, εν συνεχεία, είτε (α) η αποθήκευσή του, είτε (β) η επαναχρησιμοποίησή του με την μετατροπή του σε ενέργεια ή σε άλλα υλικά, μεταξύ των οποίων και καύσιμα.
Όπως ανακοινώθηκε στο Φόρουμ, ήδη άνω των 140 σχετικών τεχνολογιών βρίσκονται παγκοσμίως στο στάδιο της έρευνας, αλλά και της επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ πρόκειται για τεχνολογίες συμβατές και με το υδρογόνο ως καύσιμο κίνησης. Οι σχετικές τεχνολογίες είχαν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται κατά τη δεκαετία του 70 σε πανεπιστήμια όπως το Princeton των ΗΠΑ, αλλά θεωρήθηκαν ως ανταγωνιστικές στην οικονομία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και ως εκ τούτου δεν έτυχαν από νωρίς της σχετικής στήριξης. Προϊούσας όμως της κλιματικής κρίσης και της συνειδητοποίησης της ανάγκης για το πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και καυσίμων, αλλά και σε συνδυασμό με την βελτίωση την οποία δέχονται οι τεχνολογίες με την πάροδο του χρόνου, δόθηκε νέα ώθηση στην ανάπτυξή τους και νέα προτροπή για την επιχειρηματική εφαρμογή τους. Σήμερα, ταμεία καινοτομίας ιδιωτικά και δημόσια είναι διαθέσιμα για την στήριξη αυτών των προσπαθειών για την ανάπτυξη των σχετικών καινοτομιών επαναχρησιμοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ νέα διεθνή και εθνικά πλαίσια έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται υιοθετηθεί που δεν αποκλείουν πλέον την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη τεχνολογιών.
Είναι απαραίτητο τα διεθνή φόρα, πρωτίστως το σύστημα της Σύμβασης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματικής Αλλαγή, καθώς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως η ΕΕ η οποία ασκεί παγκόσμια κλιματική ηγεσία, και τα κράτη, αλλά και η επιστημονική κοινότητα και η ιδιωτική οικονομία να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση αυτών των προσπαθειών και να τις υποστηρίξουν τόσο χρηματοδοτικά όσο και θεσμικά.
Στην Ελλάδα μέσα από τα κονδύλια καινοτομίας, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης μπορούμε να στηρίξουμε ακόμα πιο ενεργά αντίστοιχες εγχώριες προσπάθειες, καθώς Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται ήδη στην αιχμή της επιστημονικής καινοτομίας και στην κυκλική οικονομία άνθρακος. Τέλος, θα αποτελούσε ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο η δημιουργία στην Ελλάδα, αλλά με Ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, ενός ερευνητικού ινστιτούτου και ενός υποστηρικτικού χρηματοδοτικού ταμείου για την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας άνθρακος.
*Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή τη συμμετοχή της Δρος Αυγερινοπούλου στις 29 Μαρτίου στις εργασίες της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Διάσκεψης (Global Government Summit), και ειδικότερα του Παγκοσμίου Φόρουμ για την Ενέργεια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του Ντουμπάι (Dubai Expo 2022).