THEPOWERGAME
Από τον Μάρτιο του 2015, ο κορυφαίος S. Forbes, καλούσε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό κ. Α.Τσίπρα, να «βουλγαροποιήσει» τους φορολογικούς συντελεστές για να μην «βουλγαροποιείται» η ζωή των Ελλήνων υιοθετώντας φορολογία εισοδήματος 10%, τύπου flat tax και ΦΠΑ 15%!
Από τον Οκτώβριο του 2016, ο γνωστός οικονομολόγος Jens Bastian αναφερόταν στο «ελληνικό φορολογικό δράμα», με την «σφραγίδα» των δανειστών (αύξηση του ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρους επιχειρήσεων κλπ).
Η ασημαντότητα μου σημείωνε τότε, ότι χρειαζόταν επιθετική επαναδιαπραγμάτευση στα φορολογικά, ώστε να ανατραπεί ο βαρύς συμβιβασμός των μνημονιακών συμφωνιών.
Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Α.Τσίπρας δήλωνε σε συνεντεύξεις του ότι «επί των ημερών του» δεν αυξήθηκε η φορολογία!
Σας θυμίζω:
- Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
- Μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.
- Κατάργηση σε τρεις δόσεις των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.
- Αύξηση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.
- Μείωση της έκπτωσης φόρου που οδήγησε σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.
- Αύξηση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή από το 42% στο 45%.
- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα (26% έως 33%) με συντελεστές που έφθαναν ακόμη και το 45%.
- Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από ενοίκια. (Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%).
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.
- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.
- Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενώ υπεβλήθη ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.
- Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.
- Φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
- Φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.
- Αύξηση του ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.
- Αύξηση του φόρου στη μπύρα.
- ΕΦΚ στο κρασί.
- Ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.
- Αύξηση κατά 3 λεπτά ανά λίτρο του φόρου στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα
- Φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. airbnb).
- Φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. (Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%).
- Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% σε, έως και, 1,15% με τον φόρο να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.
- Αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.
- Αύξηση από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
- Αύξηση του φορολογούμενου εισοδήματος, ως παροχή σε είδος, για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. (Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους).
Όαση φάνταζαν τότε, οι εξαγγελίες του Πρόεδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη με φορολογικές ελαφρύνσεις για συντελεστή 9% στο εισόδημα έως 10.000 €, για μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων σε 20% από 29%, για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων σε 5% από 15%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία, για σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, για σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση αποσβέσεων επιχειρήσεων, μεταφορά ζημιών για μια 10ετία και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.
Αυτά, ήδη υλοποιούνται, με «το παραπάνω», από τη σημερινή διακυβέρνησή του.
Ειδικότερα, η «Χάρτα Μητσοτάκη» με τις νέες φοροελαφρύνσεις που εστάλη στους θεσμούς και την ΕΕ από τον Απρίλιο του 2021 στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 προβλέπει τα εξής:
2022:
- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
- Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών ( ήδη σχεδόν 13%)
2023:
- Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους
- Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες
- Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος
- Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.
2024:
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
- Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Όμως, λόγω των νέων δεδομένων, ανακύπτουν προβληματισμοί για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών δεδομένης της κρίσης και της αρρυθμίας που προκάλεσε η πανδημία και ήδη επιτείνει σήμερα η σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Κρίση, που απειλεί να καταστεί ολέθρια για το κόστος διαβίωσης όλων μας (7% ζυμαρικά, αλεύρι, τυρί κλπ) και ταυτόχρονα να αποσυντονίσει την εύρυθμη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας (αύξηση φυσικού αερίου 154,8%, ΜΟ κόστους ενέργειας +67,27%).
Είναι επικίνδυνο φαινόμενο ο υψηλός πληθωρισμός στα «σκληρά» νομίσματα.
6,2% πληθωρισμός τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ!
Χρειάζεται ειδική αντικυκλική πολιτική!
Δεν μπορεί η απάντηση σε όλα αυτά να είναι ότι «οι πληγέντες» μπορούν να μεταπηδήσουν από τις πάγιες ρυθμίσεις, στις 36 – 72 δόσεις !
Το τοξικό κοκτέιλ ακρίβειας και υγειονομικής κρίσης έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις στα μεσαία εισοδήματα. Δεν αναφέρομαι στα χαμηλά, γιατί, εκεί τουλάχιστον, υπάρχει πακέτο επιδοτήσεων ή εισοδηματικών ενισχύσεων.
Απογοήτευση και ζήλεια νοιώθει κανείς όταν θυμάται ότι, από 1ης Ιανουαρίου 2018 η Ελβετία μείωσε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (του 8%) σε 7,7%, συντηρεί τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ στο 2,5% ενώ μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 3,8%) σε 3,7%!