THEPOWERGAME
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δράσεις που συμβάλλουν στην άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες και να προωθήσουμε την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, επηρεάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο θετικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία, προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα λόγω φύλου.
Οι διακρίσεις βάσει φύλου στην αγορά εργασίας επηρεάζουν τα επίπεδα της γυναικείας απασχόλησης και τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων αγγίζει το 10,4%. Το μισθολογικό χάσμα αποδίδεται στη συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντι στα φύλα, καθώς και σε παράγοντες, όπως το είδος του επαγγέλματος και ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας.
Εμείς προσπαθούμε να καταρρίψουμε αντιλήψεις που θέλουν τους άνδρες εργαζόμενους ως μια «ασφαλέστερη» επιλογή έναντι των γυναικών. Με το νέο εργασιακό νόμο, θεσπίσαμε μία σειρά νέων αδειών και εντάξαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, στην εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αίρουν τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.
Επίσης, με τα έργα και τις δράσεις μας, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων, ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία. Στηρίζουμε τις οικογένειες και βοηθάμε τις γυναίκες να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία.
Με την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας, αυξάνεται η παραγωγικότητα και η οικονομική μεγέθυνση. Δημιουργούνται, δε, θέσεις απασχόλησης, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη δεξαμενή προσώπων για πρόσληψη και οι επιχειρήσεις κάνουν καλύτερη χρήση των διαθέσιμων εργατικών πόρων. Πιστεύουμε ότι μόνο όταν όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας προσφέρει ενεργά τις δεξιότητές του στην αγορά εργασίας, δηλαδή απασχολείται, η χώρα μπορεί να επιτύχει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Να τονίσουμε ότι καίριος παράγοντας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι η ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων παραγωγικής ηλικίας. Υπ’ αυτήν την έννοια η δημογραφική πολιτική, η προστασία της οικογένειας και η ισότητα των φύλων αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένες πολιτικές.