THEPOWERGAME
Οι κλάδοι που παρέμειναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανοιχτοί έστω και με περιορισμούς λειτούργησαν ως ανάχωμα στην ανεργία και τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας τις βάσεις για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η εστίαση, τα καταλύματα και το λιανικό εμπόριο φαίνεται ότι σήκωσαν εκτός από το μεγάλο βάρος της κρίσης και αυτό της διατήρησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» οι τρεις κλάδοι στέφθηκαν πρωταθλητές στην κούρσα των προσλήψεων, ενώ οι ειδικότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση τον Μάιο ήταν οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μπάρμαν.
Στη λίστα υπάρχουν ακόμη ειδικότητες όπως μάγειρες εστιατορίων, υπάλληλοι γραφείου, πωλητές & ταμίες εμπορικών καταστημάτων, λαντζέρηδες και υπάλληλοι υποδοχής.
Θετικό ήταν τον Μάιο του 2021 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», δίνοντας το στίγμα της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων
Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία των καταστημάτων και των εστιατορίων οδηγεί στην «αποσωλήνωση» της ελληνικής οικονομίας.
Από την τελευταία έκθεση του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να βρίσκει ξανά τα πατήματα της.
255.987 οι αναγγελίες πρόσληψης το Μάιο
Τον Μάιο οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 255.987, ενώ οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 160.821 (102.430 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 58.391 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).
Αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 95.166 θέσεις εργασίας, ενώ διαφαίνεται μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά τον οποίο οι αναγγελίες πρόσληψης είχαν ανέλθει σε 126.362 και οι αποχωρήσεις σε 93.152.
Από τα στοιχεία αποτυπώνεται ότι κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, μήνες που άρχισαν να μπαίνουν σε τροχιά επαναλειτουργίας αρκετές δραστηριότητες (εστίαση, ξενοδοχεία και λιανεμπόριο) δημιουργήθηκαν περίπου 382.349 νέες θέσεις εργασίας.
Φυσικά, την ίδια περίοδο έχασαν τη δουλειά τους περίπου 253.973 εργαζόμενοι, κάτι που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς είναι, δυστυχώς, αναμενόμενο, καθώς όσο αίρονται οι περιορισμοί τόσο μειώνονται και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ζωντανές.
Οι περισσότερες προσλήψεις στην Αττική
Σε σχέση με τις περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προσλήψεις η Αττική κερδίζει τη μερίδα του λέοντος με 80.741 θέσεις εργασίας, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 39.226, το Νότιο Αιγαίο με 36.046 και η Κρήτη με 28.620.
Ρόδος, Κέρκυρα και Κως είναι τα νησιά με τις περισσότερες προσλήψεις τον μήνα Μάιο, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι προσλήψεις σε Σαντορίνη και Μύκονο.
Οι περισσότερες προσλήψεις εντοπίζονται σε εργαζόμενους ηλικίας από 30 έως 44 (με 89.283 προσλήψεις), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 45-64 ετών (με 67.666 προσλήψεις) και οι νεαρότερες ηλικίες 15-24 ετών (με 54.989 προσλήψεις).