Tην Τρίτη, 29 Απριλίου ανοίγουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να συγκεντρώσει και φέτος χιλιάδες αιτήσεις. Η προθεσμία των αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 στις 14:00
Οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Γ/2025 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αφορά τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων μέσω γραπτής αξιολόγησης, για θέσεις Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), ακολουθώντας τις οδηγίες της προκήρυξης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), ακολουθώντας τις οδηγίες της προκήρυξης. Το ΦΕΚ διατίθεται δωρεάν και από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα).
Ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού
Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2025.
Καινοτομίες στον διαγωνισμό 1Γ/2025
Αμιγώς ηλεκτρονική διεξαγωγή: Όλη η εξέταση θα πραγματοποιηθεί μέσω υπολογιστών.
Νέοι χώροι εξετάσεων: Δεν θα χρησιμοποιηθούν σχολεία, αλλά ειδικά διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι χώροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επιλογή ώρας και ημέρας εξέτασης: Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν την ώρα εξέτασης μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Γρήγορη έκδοση αποτελεσμάτων: Η βαθμολογία θα είναι διαθέσιμη εντός λίγων ημερών.
Σύμφωνα με τη υφυπουργό Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, «η υλοποίηση του διαγωνισμού εξυπηρετεί έναν διττό στόχο: να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου και να περάσει το ΑΣΕΠ σε μια νέα ψηφιακή εποχή».
Η ύλη του διαγωνισμού
1. Γνώσεις Γενικού Περιεχομένου
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε αντικείμενα όπως:
Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο
Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο
Οικονομικές Επιστήμες
2. Δεξιότητες και Εργασιακή Αποτελεσματικότητα
Εξετάζονται οι ικανότητες των υποψηφίων σε τομείς όπως:
Γλωσσικός και Μαθηματικός Συλλογισμός
Παραγωγική και Επαγωγική σκέψη
Κατανόηση Εργασιακών Μοτίβων
Τι ακολουθεί μετά τον διαγωνισμό
Η γραπτή εξέταση οδηγεί στη δημιουργία πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και ειδικότητα. Σε δεύτερη φάση θα προκηρυχθούν οι θέσεις, για τις οποίες οι υποψήφιοι θα υποβάλουν νέες αιτήσεις.
Χιλιάδες υποψήφιοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασία, ενώ εξειδικευμένα φροντιστήρια προσφέρουν μαθήματα προετοιμασίας για τη συγκεκριμένη εξέταση.