Σχέδιο για τη δημιουργία Ακαδημιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάδειξη εξειδικευμένων στελεχών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα ανά περιοχή, όπως κρασί, λάδι, φάρμακα κ.λπ., έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Παιδείας. Με το νέο σύστημα αφενός μεν οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν εκπαιδευτικές δομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προοπτικές τους, αφετέρου δε θα δοθεί στους νέους η ευκαιρία να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους.
Οι Ακαδημίες θα γίνουν σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) και Επαγγελματικούς φορείς και στόχος της νέας πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι η δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και δυναμικών επιχειρηματιών, που θα εργαστούν στον τόπο τους και θα αναβαθμίσουν το εκάστοτε τοπικό προϊόν.
Από τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπως θα ονομάζονται οι νέες αυτές εκπαιδευτικές οντότητες που εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα προκύψουν εργαζόμενοι στην οινοπαραγωγή της Νάουσας, ειδικοί για το ελαιόλαδο στη Σπάρτη ή εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία στην Αρκαδία, σε άμεση σύνδεση με την τοπική οικονομία. Ήδη στο Κιλκίς βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την ίδρυση εξειδικευμένης Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με βιομηχανικό προσανατολισμό και με γνωστικά αντικείμενα, όπως η μηχανοτρονική, κλάδος υψηλής εξειδίκευσης και με ζήτηση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Κοζάνη έχει ενταχθεί στις πρώτες πόλεις για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ακαδημιών.
Υπό το πρίσμα των αλλαγών στην επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε καλοπληρωμένα επαγγέλματα, μελετάται η θέσπιση των Ακαδημιών, στις οποίες η φοίτηση θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχει και πρακτική άσκηση με αμοιβή. Όπως προβλέπεται, θα χορηγείται στους αποφοίτους τίτλος σπουδών που θα ανάγεται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
Το υπουργείο προωθεί τη συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως επιχειρήσεις , κοινοπραξίες ή ενώσεις αυτών, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων. Στόχος είναι η παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών, που θα εργαστούν σε καλά αμειβόμενες ειδικότητες , ανάλογα με την περιοχή που διαβιούν. Η ιδιωτική επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι θα προσλάβει συγκεκριμένο ποσοστό των αποφοίτων της Ακαδημίας. Ο συνεργαζόμενος οικονομικός φορέας θα συμβάλλει με την παροχή του υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης ή μαθητείας των καταρτιζόμενων και με οδηγούς κατάρτισης, ενώ το Δημόσιο θα βρίσκει τα κτίρια που θα φιλοξενούνται οι Ακαδημίες και θα πληρώνει τους εκπαιδευτές.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή επιχειρήσεις, σύμφωνα με το σχέδιο, θα υποβάλλουν αίτηση στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα χορηγεί την άδεια όταν πληρούνται οι προδιαγραφές και η σύμβαση που θα υπογράφεται θα είναι εξαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης. Οι Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης θα λειτουργούν υπό μία Διοικούσα Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού και έχει τριετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή, όπως προβλέπεται, θα είναι πενταμελής, με τρία μέλη από το Δημόσιο και δύο μέλη τα οποία υποδεικνύονται από τον συνεργαζόμενο οικονομικό φορέα.
Το υπουργείο Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ήδη έχει ανακοινωθεί κονδύλι 268 εκατομμυρίων ευρώ, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση και την υποστήριξη λειτουργίας των Δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ)), και η πρακτική άσκηση των καταρτιζόμενων. Παράλληλα, τα ΙΕΚ αναβαθμίστηκαν και μετονομάστηκαν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Στόχος είναι τα νέου τύπου ΙΕΚ να είναι σε μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο. Το επόμενο «βήμα» είναι η δημιουργία κάμπους, δηλαδή Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπου θα υπάρχουν συνέργειες μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία. Επαγγελματικά Λύκεια, Εργαστηριακά Κέντρα, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης ή ΣΑΕΚ, Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, όπως προβλέπει το σχέδιο για τη «νέα σελίδα» στην επαγγελματική εκπαίδευση.