THEPOWERGAME
Υπερπλατφόρμα κατά τα πρότυπα της jobMatch (που δημιουργήθηκε για σίτιση και τουρισμό) για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας με την αγορά εργασίας και αντίστροφος και την κάλυψη 100.000 κενών θέσεων εργασίας, σχεδιάζει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στις θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με ένα πλέγμα μέτρων για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
Η υπουργός έχει ήδη σχεδιάσει ένα πλέγμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κενών θέσεων που κινείται σε δύο άξονες, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, σε συνάρτηση με την ενίσχυση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς.
Στο κομμάτι αυτό θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε σε κάθε χρονική περίοδο «να εντοπίζονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας» και να κατευθύνεται η εκπαίδευση στο ζητούμενο πεδίο.
Ο πρώτος άξονας, περιλαμβάνει δράσεις αντιμετώπισης των προκλήσεων της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων στην Ελλάδα – ενδεικτικά:
- Ενίσχυση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και των διαθέσιμων δεξιοτήτων ανά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
- Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση με προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
- Ανάπτυξη διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το JobMatch, το οποίο συνδέει άμεσα άτομα που αναζητούν εργασία με επιχειρήσεις.
Ο δεύτερος άξονας στρέφεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας: Ως προς τους νέους, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ΔΥΠΑ, αξιοποιώντας πλήρως θεσμούς όπως οι ημέρες καριέρας, η πρακτική άσκηση, η μαθητεία, τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά.
Το σχέδιο αυτό παρουσίασε η κ. Κεραμέως στο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας, όπου ανέπτυξε και την εφαρμογή της πλατφόρμας JOBmatch που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store) και παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους. Έως σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα 2.054 επιχειρήσεις και πάνω από 11.500 πολίτες, εκ των οποίων 5.238 είναι άνεργοι, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 16.660 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.461 συνεντεύξεις, χωρίς καμία διαμεσολάβηση.
Σε ιστορικά υψηλά οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Κατά 115% έχουν αυξηθεί στη χώρα μας οι κενές θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων.
Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων, καταγράφονται στους κλάδους των καταλυμάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και στις κατασκευές (6,5%). Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27, ακολουθούμενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%). Επιπρόσθετα, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και στις κατασκευές είναι το δεύτερο και το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ-27, αντίστοιχα.
Η εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, η οποία εκφράζεται με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζουν το δυνητικά διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.
Αυτό, στον βαθμό που θα λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, δύναται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, παρατηρεί η έκθεση και ιδιαίτερα στους προαναφερθέντες κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, κλάδοι οι οποίοι έχουν σημαντική συμμετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία.
Διαβάστε επίσης
Το Ελληνικό αλλάζει την αγορά λιανικής των νοτίων προαστίων
Shein: Το στοίχημα της 20ετίας για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Στο επίκεντρο της ΕΕ η γεωθερμία: Ευκαιρίες και προκλήσεις