THEPOWERGAME
Στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2025, στοχεύουν τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), είτε τα πέντε που προς το παρόν είναι ανοιχτά, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός και τα κονδύλια, είτε είναι τα 13 νέα που πρόκειται να ξεκινήσουν σταδιακά από τον Απρίλιο.
Η ΔΥΠΑ ενισχύει την ικανότητα των πολιτών που αναζητούν εργασία να βρίσκουν καλές και ποιοτικές δουλειές μέσα από μια διαδικασία εξατομικευμένης συμβουλευτικής και κυρίως μέσα από στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, ανέφερε ο Β’ υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος.
Ήδη μια σημαντική επένδυση της ΔΥΠΑ σε τέτοιου είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2025 με χρηματοδότηση άνω του 1,6 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να δαπανηθεί περίπου επιπλέον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ έδειξε ότι οι ενεργητικές πολιτικές της ΔΥΠΑ ενισχύουν σημαντικά την απασχολησιμότητα των ανέργων στην Ελλάδα και ότι αυξάνουν σημαντικά – σχεδόν διπλασιάζουν – την πιθανότητα απασχόλησης έως και 36 μήνες μετά την έναρξη της συμμετοχής σε ανάλογες δράσεις.
Η ΔΥΠΑ επενδύει στον άνθρωπο και επιδοτεί την εργασία. Τα σχετικά προγράμματα που είναι ανοιχτά αφορούν:
● Πρόγραμμα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας. (112 εκατ. ευρώ). Η δράση αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
● Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων 25-45 ετών (50 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα επιχορήγησης της απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. (120 εκατ. ευρώ). Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω). Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Η δράση αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.
● Πρόγραμμα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες (50 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα επιχορήγησης της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 άνω, σε φορείς του δημόσιου τομέα (350 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα προεργασίας για ανέργους νέους ηλικίας 18-30 ετών. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι της δράσης είναι 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Μητρώο των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Τα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται για το 2024
● Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων σε τομείς υψηλής ζήτησης, διάρκειας 80 ωρών, με επιδοτούμενη απασχόληση 12 μηνών και 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (150 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων Ρομά σε τεχνικά επαγγέλματα, διάρκειας 145 ωρών, με επιδοτούμενη απασχόληση 6 μηνών και 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (16 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ) με παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από διαμεσολαβητές (μέντορες) προς την ομάδα στόχο και προς τους εργοδότες και προώθηση στην απασχόληση (11 εκατ. ευρώ)
● Προγράμματα επιχορήγησης νέων επιχειρήσεων για ανέργους 20-44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες σε Αττική-Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησος (4 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων 30 ετών και άνω, που ανήκουν σε ευάλωτες ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (40 εκατ. ευρώ)
● Πιλοτικά προγράμματα «Ανοικτού Τύπου» στο πλαίσιο των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης σε τέσσερις περιοχές της χώρας (58 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους 30-54 ετών με έμφαση στις γυναίκες (100 εκατ. ευρώ)
● Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής και επιδοτούμενης απασχόλησης για 12 μήνες σε ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση σε γυναίκες και σε άτομα 50 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ)
● Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων για την ομαλή ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, ανέργων 18-29 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία (5 εκατ. ευρώ)
● Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής και επιδότησης της απασχόλησης για 12 μήνες σε ανέργους αποφοίτους ΙΕΚ ή ΑΕΙ 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες. (63 εκατ. ευρώ)
● Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και απασχόλησης για ανέργους 30 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ)
● Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας με παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, αναβάθμιση δεξιοτήτων ή/και επανακατάρτιση για έως 5.000 εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανέργους, προκειμένου να απασχοληθούν ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας κατόπιν πιστοποίησης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή της σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, διάρκειας 105 ωρών, για έως 5.000 ωφελουμένους. Η έναρξή του τοποθετείται για το 4ο τρίμηνο του 2024.
Οι επιδοτήσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα για «πράσινη κατάρτιση»
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τη δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις άνεργες γυναίκες (μέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ανέργων).
Αντίστοιχα, σχεδιάζεται και άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονομία και σε τομείς αιχμής και κλάδους υψηλής αναπτυξιακής προοπτικής για ανέργους 18-29 ετών (37 εκατ. ευρώ). Οι άνεργοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ καθαρά και οι εργαζόμενοι 400 ευρώ μεικτά.
Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ώρες κατάρτισης θα είναι συνολικά 80 με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ.
Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται 12 ώρες εκπαίδευσης, είτε δια ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.
Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
Αντικείμενο Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες
1. Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση κλπ.
Εργασιακή εμπειρία με τον κατώτατο μισθό
Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (200 εκατ. ευρώ), αφορά πλήρη κάλυψη του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών επτάμηνης απασχόλησης για 20.000 νέους. Θα επιδοτείται το 100% του μισθού και των εισφορών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία, που χρειάζονται και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας. Για την πρόσληψη των 20.000 νέων απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχείρηση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Η δράση απευθύνεται σε α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.), σε β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι και θα λαμβάνουν από την ΔΥΠΑ τον κατώτατο μισθό κάθε μήνα. Επιπρόσθετα θα καταβάλλεται και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Στατιστικά στοιχεία για την πορεία Κατάρτισης Ανέργων
Σύμφωνα με την Α’ Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χαρμόβα, η οποία έχει το κομμάτι της εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης των ανέργων, συνολικά για τον Α΄ και Β Κύκλο έχουν συμμετάσχει πάνω από 200.000 άνεργοι.
Οι εγκεκριμένες αιτήσεις ωφελουμένων του Α΄ Κύκλου αφορούν: 158,031 άτομα και αριθμός ωφελουμένων που έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση είναι 109,796.
Σχετικά με τα στατιστικά των αιτήσεων της πρόσκλησης των ανέργων (Β΄ Κύκλος), έχουν υποβληθεί 50,979 αιτήσεις και ο αριθμός ωφελουμένων που ξεκίνησαν κατάρτιση είναι 39.460 άτομα.