THEPOWERGAME
Η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους είναι το πρόσωπο πίσω από την ολλανδική Leonidsport BV, η οποία διεκδικεί το 21% των μετοχών της ΟΛΘ. Μέλος της πασίγνωστης οικογένειας επιχειρηματιών, αποτελεί μία από τις πλουσιότερες γυναίκες παγκοσμίως, με τη ζωή της να έχει απασχολήσει πολλάκις τα διεθνή ΜΜΕ.
Η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1962 στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι γονείς της πέθαναν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα όταν εκείνη ήταν επτά ετών, με αποτέλεσμα να ανατραφεί κυρίως από τον παππού της, Λεονίντ Μπόγκντανοφ, ο οποίος έδωσε μεγάλη προσοχή στη μόρφωσή της.
Η Μαργαρίτα σπούδασε Νομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Με όπλο τα προσόντα της στην Νομική συνέχισε αποκτώντας πτυχίο Οικονομικών από το Ινστιτούτο Σοβιετικού Εμπορίου του Λένινγκραντ. Μετά το πανεπιστήμιο εργάστηκε ως πωλήτρια εξοπλισμού πλακετών κυκλωμάτων για την Laytron.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους παντρεύτηκε έναν Ελβετό φοιτητή ανταλλαγής, ωστόσο χώρισε ένα χρόνο αργότερα. Το όνομα του πρώτου συζύγου της και το πότε παντρεύτηκε είναι άγνωστα.
Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους: Η πτήση που άλλαξε τα πάντα
Όπως διηγείται ο Business Insider, το 1988 άλλαξαν όλα σε μια πτήση από τη Ζυρίχη για Λονδίνο: η Μαργαρίτα γνώρισε τον Ρόμπερτ Λούι Ντρέιφους. Απ’ ό,τι φαίνεται, στη διάρκεια της πτήσης εκείνη στράφηκε προς τον Ρόμπερτ για να ρωτήσει την ώρα κι εκείνος «έβγαλε να της δείξει μια φωτογραφία του τσοπανόσκυλού του», σύμφωνα με συνέντευξη της ίδιας στο Bloomberg. Από τότε «κόλλησε» μαζί του.
Ο Ρόμπερτ Λούι Ντρέιφους ήταν ξάδελφος με την Αμερικανίδα ηθοποιό Τζούλια Λούι Ντρέιφους, που είναι διάσημη για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις τηλεοπτικές σειρές Seinfeld και Veep. Και το δικό του ιστορικό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μεγάλωσε στο Παρίσι και προερχόταν από πλούσια και μορφωμένη οικογένεια. Ήταν ωστόσο κακός μαθητής και απέτυχε στο Μπακαλορεά, το δίπλωμα για το οποίο δίνουν εξετάσεις οι Γάλλοι μαθητές όταν τελειώνουν το Λύκειο.
Από την άλλη… ήταν καλός στο πόκερ. Αφότου εξασφάλισε μια θέση στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, χάρη σε μια παρουσίαση για τις εμπειρίες του στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, χρηματοδότησε τις σπουδές του από τα κέρδη του στο πόκερ. Έκανε τη δική του περιουσία διασώζοντας εταιρείες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, όπως ο κολοσσός στα αθλητικά είδη Adidas και η διαφημιστική Saatchi & Saatchi.
Μετά από εκείνο το… ιστορικό αεροπορικό ταξίδι, ο Ρόμπερτ τηλεφώνησε στη Μαργαρίτα για να της ζητήσει να μεταφράσει ένα έγγραφο στα ρωσικά. Εκείνη είπε στο Bloomberg: «Του είπα: “Ξέρεις, θα μπορούσες να μου ζητήσεις να βγούμε για φαγητό χωρίς μετάφραση” και μου είπε: “Ω, ναι, ναι”».
Ο Ρόμπερτ και η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους παντρεύτηκαν το 1992 και η Μαργαρίτα έγινε full time σύζυγος και μητέρα, καθώς και Ελβετίδα πολίτης. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τον Έρικ και τα δίδυμα Κίριλ και Μόρις.
Όσο ήταν παντρεμένος, ο Ρόμπερτ αύξησε την περιουσία του μέσα από διάφορους επιχειρηματικούς ρόλους και τελικά έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Olympique de Marseille, μιας διάσημης γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, το 1996. Το 2000, επανήλθε στην οικογενειακή εταιρεία commodities που ειδικεύεται στη Γεωργία, τον όμιλο Louis-Dreyfus που ιδρύθηκε από τον προπάππο του το 1851.
Ωστόσο, το 2009 πέθανε σε ηλικία 63 ετών από λευχαιμία.
Η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους σε «έναν ανδρικό κόσμο»
Πριν το θάνατό του, ο Ρόμπερτ δημιούργησε ένα οικογενειακό καταπίστευμα με την επωνυμία Akira BV για το πλειοψηφικό του μερίδιο στην Louis-Dreyfus και όρισε τη Μαργαρίτα οικογενειακό διαχειριστή της ιδιωτικής εταιρείας με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτό σήμαινε ότι η Μαργαρίτα κληρονόμησε τις θέσεις του προέδρου, τόσο στον όμιλο Louis-Dreyfus όσο και στην Olympique de Marseille. Στον όμιλο μάλιστα ήταν αδύνατο να την εξοστρακίσουν από το συμβούλιο με ψηφοφορία, καθώς ο εκλιπών σύζυγός της δέσμευσε επίσης τις μετοχές για 99 χρόνια.
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, εκείνη έπρεπε να δώσει μάχη για να κερδίσει τον σεβασμό στις εταιρείες που ήλεγχε. Όπως δήλωσε στο Bloomberg, «αυτός είναι ένας αντρικός κόσμος και τις περισσότερες φορές οι άνδρες δεν παίρνουν τις γυναίκες στα σοβαρά».
Το 2012, η Μαργαρίτα δήλωσε ότι στόχος της ήταν να διατηρήσει τον όμιλο εμπορευμάτων Louis-Dreyfus για τους κληρονόμους του Ρόμπερτ, κάτι που ήταν «η τελευταία επιθυμία του συζύγου της». Ωστόσο την ίδια ώρα προχώρησε σε τεράστιες αλλαγές στην εταιρεία. Το 2012 πούλησε την επιχείρηση εμπορίας ενέργειας, άλλαξε τη διοίκηση και αύξησε το μερίδιό της στην Louis-Dreyfus.
Στη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος της Marseille φέρεται να απέκρουσε εξαγορά από τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο πρίγκιπα Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ. Σήμερα βασικός μέτοχος της Olympique de Marseille είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Φρανκ ΜακΚορτ, ο οποίος αγόρασε την ομάδα από την Μαργαρίτα Λουί Ντρέιφους το 2016.
Και η προσωπική της ζωή ξαναβγήκε στο προσκήνιο όταν γνώρισε το 2013 τον Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρο της BlackRock και πρώην πρόεδρο της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας. Τη χρονιά που τον γνώρισε ο Χίλντεμπραντ χώρισε φιλικά από την Κάσια Χίλντεμπραντ, αφού το ζευγάρι ενεπλάκη σε σκάνδαλο συναλλαγών συναλλάγματος. Λέγεται ότι η Κάσια απέκτησε κέρδος 75.000 ελβετικών φράγκων με εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν τη νομισματική πολιτική της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ παραιτήθηκε από τη θέση του στην SNB το προηγούμενο έτος. Είχε δηλώσει τότε: «Λυπάμαι που κάνω αυτό το βήμα, αγαπούσα αυτή τη δουλειά, πάλεψα σαν λιοντάρι γι’ αυτήν». Μάλιστα δάκρυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας παραίτησής του.
Διαβάστε επίσης
Υπεράκτια αιολικά: Με φόρα για 45 GW η Ευρώπη, καθυστερεί η Ελλάδα
Πυρκαγιές Λος Άντζελες: Αυξάνονται νεκροί & τραυματίες, πύρινη κόλαση
Πώς θα σωθεί ο Κηφισός από το κυκλοφοριακό