THEPOWERGAME
Τις ημέρες αυτές ξεκινά στα Άγραφα, σε υψόμετρο 700 μέτρων, μεταξύ της λίμνης Πλαστήρα και της λίμνης Σμοκόβου, η συγκομιδή του blueberry, ή ελληνιστί του μύρτιλου. Πρόκειται για υπερτροφής με σημαντικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και διατίθεται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
«Η καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων έχει μέλλον. Η ζήτηση αυξάνεται καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές την τελευταία 10ετία στρέφονται σε υγιεινές τροφές και υπερτροφές. Σ’ αυτό συμβάλλουν και η τηλεόραση και τα social media. Η κρίση της Covid, αναδεικνύοντας την αξία της διατροφής στην καλή υγεία, έκανε πιο ισχυρή αυτήν την τάση», δηλώνει στο powergame.gr, ο κ. Νίκος Θεοχαρίδης που μαζί με την κα Σοφία Αλειφτήρα «τρέχουν» τη αγροτουριστική συνεταιριστική επιχείρηση «Agromenelais farm» στο χωριό Θραψίμι των Αγράφων.
Μέσω… δορυφόρου επέλεξαν την ποικιλία του μύρτιλου
Έλαβαν την απόφαση να στραφούν στις υπερτροφές το 2012, όταν ανέλαβαν τα ηνία της συνεταιριστικής επιχείρησης από τους γονείς της κ. Αλειφτήρα. Διαβλέποντας τις τάσεις της αγοράς, καλλιέργησαν μύρτιλο, αρώνια και γκότζυ μπέρρι.
Τα φυτά του blueberry τα προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ. Για να επιλέξουν μάλιστα ποια από τις 10άδες ποικιλίες ταιριάζει στο μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής, η προμηθεύτρια εταιρεία από την Αμερική χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα. «Δώσαμε το στίγμα των χωραφιών στους Αμερικανούς και έκαναν έρευνα μέσω δορυφόρου για εβδομάδες. Σε μας αυτά τότε ήταν πολύ προχωρημένα», εξομολογείται ο κ. Ν. Θεοχαρίδης.
Την αρώνια την προμηθεύτηκαν από την Πολωνία, πάλι με βάση τα δεδομένα της περιοχής που επεξεργάστηκε πανεπιστήμιο. Σιγά σιγά οι καλλιέργειες επεκτάθηκαν, μόνο η καλλιέργεια του γκότζυ μπέρρι δεν «περπάτησε» τελικά.
Από το «ρεντζέλι» στο μύρτιλο και την αρώνια
Σήμερα η «Agromenelais farm» διαθέτει σειρά προϊόντων, από φρέσκα βιολογικά μύρτιλα και αρώνια μέχρι ηδύποτα (βερμούτ) αρωματισμένα με φρούτα και μπαχαρικά, βιολογική ρίγανη, μέλι διάφορων ποικιλιών, βότανα της περιοχής όπως τσάι του βουνού (Σιδερίτης), λουίζα και χαμομήλι και βαλσαμέλαιο παρασκευασμένο από έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και το αυτοφυές βαλσαμόχορτο συλλεγμένο από τα βουνά της περιοχής.
Παράλληλα, συνεχίζουν να παράγουν και όσα παραδοσιακά παρήγαγε η επιχείρησή τους, όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με εμβληματικό το «ρεντζέλι», δηλαδή κολοκύθα με πετιμέζι (υπερτροφή από το μούστο), που είναι γλυκό χωρίς ζάχαρη.
Στις Φιλιππίνες η πρώτη εξαγωγή – Ενδιαφέρον από τα Εμιράτα
Η πιστοποιημένη ως βιολογική παραγωγή τους διατίθεται κυρίως στην ελληνική αγορά, μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένων βιολογικών καταστημάτων και παντοπωλείων, αλλά, ταυτόχρονα, και από το αγρόκτημά τους. Πέρυσι έκαναν και την πρώτη τους εξαγωγή μύρτιλου στις Φιλιππίνες και όπως δηλώνει ο κ. Ν. Θεοχαρίδης υπάρχει ενδιαφέρον και από διάφορες άλλες χώρες, όπως τα Αραβικά Εμιράτα.
«Όταν ανοίγεις τέτοιες συνεργασίες, πρέπει να έχεις διασφαλίσει ότι μπορείς να ανταποκριθείς στις ποσότητες», τονίζει και προσθέτει ότι ακριβώς στα σχέδιά τους είναι η αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων μέσω της αύξησης της καλλιεργήσιμης γης, η δημιουργία μεταποιητικής μονάδας – τυποποιητηρίου και η περαιτέρω επένδυση στον αγροτουρισμό.
Οι επισκέπτες φροντίζουν τις καλλιέργειες, φτιάχνουν μαρμελάδες, ανοίγουν φύλλο
Η «Agromenelais farm» είναι, παράλληλα, ένα από τα πρώτα πιστοποιημένα πολυλειτουργικα αγροκτήματα που ενεργοποιήθηκαν στην Ελλάδα και επίσημα μπορεί να δεχθεί επισκέπτες παρέχοντας ενημέρωση και εκπαίδευση.
«Θέλουμε οι άνθρωποι που θα έρθουν να μας δουν, να αποκομίσουν εμπειρίες και βιώματα από την επαφή με τη φύση και τη γη και να κρατήσουν στη μνήμη τους για πάντα όλο αυτό που θα βιώσουν. Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούν οι δεσμοί των ανθρώπων με τη φύση και οι επισκέπτες μας μέσω της βιωματικής εμπειρίας να συμμετάσχουν τόσο στις αγροτικές δραστηριότητες όσο και στη δημιουργία προϊόντων και συνταγών (στο ιδιόκτητο εστιατόριο μας), τα όποια θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν άμεσα», επισημαίνει ο κ. Νίκος Θεοχαρίδης.
Οι επισκέπτες μπορούν, ανάλογα την εποχή:
- να συμμετέχουν σε εργασίες στα κτήματα όπως συγκομιδή φρούτων, φροντίδα και καθαρισμός φυτών, κλάδεμα, λίπανση,
- να μαζέψουν βότανα από το βουνό και φρούτα από το κτήμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά και μαρμελάδες,
- να παρακολουθήσουν πως παρασκευάζεται παραδοσιακό κρασί, τσίπουρο αλλά και το «ρεντζέλι»,
- να ανοίξουν φύλλα για πίτα,
- να κάνουν λουτροθεραπεία στα Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου.
Η καλλιέργεια υπερτροφών έχει μέλλον, ποιοτικές και ελληνικές δεν βρίσκεις εύκολα
Ο κ. Θεοχαρίδης εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς, όπως λέει, τέτοια προϊόντα «έχουν το κοινό τους, κοινό ποιοτικό, απαιτητικό και συνειδητοποιημένο. Άλλωστε, προϊόν ποιοτικό και ελληνικό δεν μπορείς να βρεις εύκολα», προσθέτει.
«Απευθυνόμαστε – εξηγεί – σε όλους εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους, σε εκείνους που δεν τους επιτρέπεται η ζάχαρη, στους αθλητές που πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές του ανάγκες και να διατηρούν το σωματικό τους βάρος, στις εγκύους που κουβαλούν μέσα τους μια καινούρια ζωή και οφείλουν να την προστατεύουν, όπως και στην τρίτη ηλικία που θέλει να παρατείνει τη ζωή και να βελτιώσει την ποιότητά της. Οι βιολογικές μας υπερτροφές είναι τα πλέον ασφαλέστερα για να τα καταναλώνουν οι άνθρωποι γιατί δεν είναι επιβαρυμένα με χημικά συστατικά και τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν είναι υψηλότερα. Επίσης, είναι τρόφιμα χωρίς λιπαρά αλλά και πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες», διαβεβαιώνει και περιγράφει το όραμά τους:
«Το όραμά μας είναι η δημιουργία μιας πρωτοποριακής, κερδοφόρας επιχείρησης, χρησιμοποιώντας καινοτομία στον πρωτογενή γεωργικό τομέα. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα επιχείρησης που θα ανοίξει νέους δρόμους στη συλλογική συνεργασία, σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ξεκινώντας από την καλλιέργεια, συνεχίζοντας με την συσκευασία, προχωρώντας στην τυποποίηση και την προώθηση και φτάνοντας μέχρι την τελική πώληση των βιολογικών και εκλεκτών τροφίμων. Στόχος μας είναι η δημιουργία μονάδας μεταποίησης που θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον συνεταιρισμό μας και θα βοηθήσει στην απασχόληση και τον αγροτουρισμό, αναδεικνύοντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και των ορεινών Αγράφων».