THEPOWERGAME
Ο Ντικέμπε Μουτόμπο ήταν σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό». Από την περίοδο που αγωνιζόταν στο NCAA με συνοδοιπόρο τον Αλόνζο Μούρνινγκ είχαν δημιουργήσει ένα εκπληκτικό δίδυμο ψηλών, ένα ανθρώπινο «Τείχος» που μοίραζε τάπες και κατέβαζε ριμπάουντ. Ο γεννημένος στο Κονγκό αθλητής της καλαθοσφαίρισης έγραψε τη δική του ιστορία στο NBA. Μπορεί να μην κέρδισε το πολυπόθητο δαχτυλίδι, πέτυχε όμως να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στα 90’s, «τρομοκρατώντας» τους αντίπαλους και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ο χρόνος σταμάτησε για συγγενείς και φίλους του «Mt Mutombo» (Όρος Μουτόμπο), όπως ήταν το προσωνύμιό του στον μαγικό κόσμο του NBA. Ο παλαίμαχος σέντερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετων. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο κεφάλι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εντυπωσιακής πορείας του στο NBA, το ένα από τα 10 παιδιά του Σάμουελ και της Μπιάμπα Μαρί Μουτόμπο δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε.
Ο Ντικέμπε Μουτόμπο, εκτός από τις μοναδικές στιγμές μαγείας που χάρισε στους θαυμαστές του στο NBA, άφησε πίσω του πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Μεταξύ άλλων κατασκεύασε το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Κινσάσα, καθώς και ένα πρότυπο σχολείο (νηπιαγωγείο και δημοτικό) για παιδιά φτωχών οικογενειών.
«Ο καθένας από εμάς έχει ένα κάλεσμα. Η συμπόνια μου ήταν πάντα να βελτιώνω τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου, το ύψος μου και λίγα από τα χρήματά μου για να κάνω τον κόσμο καλύτερο» είχε δηλώσει το 2019.
Η ανθρωπιστική κληρονομιά του Μουτόμπο
Σε αφιέρωμα του το BBC αναφέρει ότι όλες οι φιλανθρωπικές δράσεις που έγιναν μέσω του Ιδρύματος Μουτόμπο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό λειτούργησαν καταλυτικά, ώστε το ΑΕΠ της αφρικανικής χώρας (η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από τις εμφύλιες συγκρούσεις και τις διαμάχες μεταξύ των αντίπαλων φυλών) να αυξηθεί κατά 3% περίπου.
Το Ίδρυμα Ντικέμπε Μουτόμπο υλοποίησε σειρά προγραμμάτων για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στη γενέτειρα του παλαίμαχου αθλητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνδρομή του σε αγροτικές κοινότητες για την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση των καλλιεργειών και την καλύτερη διοχέτευσή της στις διεθνείς αγορές.
Γεννημένος στην Κινσάσα τον Ιούνιο του 1966, ο Μουτόμπο μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1987 για να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Ωστόσο, στην πορεία άλλαξε γνωστικό αντικείμενο, ασχολούμενος παράλληλα με το μπάσκετ. Το 1991 αποφοίτησε με πτυχίο γλωσσολογίας. Καθόλου τυχαίο, καθώς ο ίδιος μιλούσε συνολικά 9 γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και πέντε γλώσσες της Κεντρικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των φυλών λινγκάλα και λούμπα.
Έχοντας χαρακτηριστεί ως «άνθρωπος με χρυσή καρδιά» από τον κομισάριο του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ, το φιλανθρωπικό έργο του Μουτόμπο ξεκίνησε από την εποχή που έπαιζε ακόμα μπάσκετ, με τη δημιουργία του ιδρύματος που φέρει το όνομά του στην Ατλάντα, το 1997. Η μετακόμισή του στην πόλη την προηγούμενη χρονιά, όταν εντάχθηκε στους Ατλάντα Χοκς αποδείχτηκε καθοριστική στιγμή, σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή των Χοκς, Pete Babcock. «Εκείνο το πρώτο καλοκαίρι που τον υπογράψαμε, αγόραζε σχολικά λεωφορεία και τα έστελνε στο Κονγκό και μιλούσε για το πόσο ασταθής ήταν η χώρα λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων, ειδικά οι ιατρικές εγκαταστάσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στους New York Times. Ο Μουτόμπο δεν δίστασε να πληρώσει για τις στολές και για τα έξοδα της γυναικείας ομάδας μπάσκετ της χώρας του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 στην Ατλάντα.
Για να φτιάξει το νοσοκομείο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επένδυσε περίπου 15 εκατ. δολάρια (11,3 εκατ. λίρες) από δικά του χρήματα για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου «Biamba Marie Mutombo» (σ.σ. το όνομα της εκλιπούσας μητέρας του). Οι πύλες της υπερσύγχρονης ιατρικής και νοσηλευτικής μονάδας άνοιξαν το 2007, με τον ίδιο αρκετά χρόνια αργότερα σε ρόλο… ξεναγού να εξηγεί πόσο σημαντικό ήταν το συγκεκριμένο έργο.
Κάτι πολύ περισσότερο από αστέρας του NBA
Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2009, έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πρεσβευτής του ΝΒΑ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το έργο του σε αυτόν τον τομέα «άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές σκέφτονται για τον αντίκτυπό τους εκτός γηπέδου».
Εκτός από τα προγράμματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Μουτόμπο βοήθησε στη χρηματοδότηση ενός κοιτώνα για ένα ορφανοτροφείο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. «Δεν υπάρχει κανένας που ο Μουτόμπο να μην άγγιξε. Κανένας» δήλωσε εμφανώς συντετριμμένος ο Μασάι Ουτζίρι, πρόεδρος των Τορόντο Ράπτορς.
Και πρόσθεσε: «Όσο μεγάλος κι αν ήταν, η καρδιά του ήταν μεγαλύτερη. Δεν μπορείς να φανταστείς να πηγαίνεις στο χωριό του Ντικέμπε Μουτόμπο. Μαζί του. Ένας ήρωας στην Κινσάσα, ένας ήρωας στην Αφρική». Όσοι τον γνώρισαν από κοντά είχαν να λένε για τον «γίγαντα με τη “χρυσή” καρδιά», που έκανε πολλά για να βοηθήσει χωρίς να τα διαφημίζει και που έδινε απλόχερα χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα…
Διαβάστε επίσης
Με ποια “προίκα” περνάει το ΤΧΣ στο Υπερταμείο
AeroVironment: Η εταιρεία πίσω από τα drones καμικάζι που χωράνε σε σακίδιο
Οι 5 επενδύσεις που μεταμορφώνουν τον Πειραιά σε πράσινη πόλη