THEPOWERGAME
Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και μέχρι 20 χρόνια κάθειρξης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, Πάβελ Ντούροφ, που συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.
Ποιος όμως είναι 39χρονος δισεκατομμυριούχος; Ο Πάβελ Ντούροφ (Pavel Valeryevich Durov) γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει τετραπλή υπηκοότητα – Ρωσική, γαλλική, ΗΑΕ και των νησιών της Καραϊβικής Saint Kitts and Nevis.
Εκτός από συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, είναι επίσης συνιδρυτής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης VK. Το 2014 ο Πάβελ Ντούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία ως αυτοεξόριστος, αφού αρνήθηκε να μοιραστεί δεδομένα ορισμένων Ουκρανών χρηστών του VK με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB.
Τότε χαρακτηρίστηκε «αγωνιστής της ελευθερίας» με ευρηματικότητα στην κωδικοποίηση.
Το 2017, ο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Young Global Leaders ως εκπρόσωπος της Φινλανδίας.
Τον Αύγουστο του 2021 πολιτογραφήθηκε Γάλλος και τώρα έχει την υπηκοότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιστορία του Telegram και η «προστασία» των Εμιράτων
Λίγο πριν εγκαταλείψει τη Ρωσία, το 2013, ο Πάβελ Ντούροφ μαζί με τον αδερφό του, Νικολάι, ίδρυσαν το Telegram, με σκοπό να δημιουργήσουν μία εναλλακτική πλατφόρμα απέννατι στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους.
Το Telegram έχει δεσμευτεί πως δεν θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του.
Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, ο Πάβελ Ντούροφ αφηγήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ντουμπάι πως η ιδέα να δημιουργήσει υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων του άρχισε να εδραιώνεται μέσα του αφού υπέστη πολλές πιέσεις από τις ρωσικές αρχές την περίοδο που εργαζόταν στο VK.
Κατόπιν προσπάθησε να εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τελικά επιλέξει το Ντουμπάι, που εξαίρει για το επιχειρηματικό περιβάλλον και την «ουδετερότητά του».
«Νομίζω πως τα πάμε καλά με το Telegram», το οποίο έχει «900 εκατομμύρια χρήστες που πιθανόν θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μέσα σε έναν χρόνο», ανέφερε.
Στο εμιράτο του Κόλπου, το Telegram προστατεύεται από τους κανονισμούς και τους ελέγχους άλλων κρατών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση σε μεγάλες πλατφόρμες για να διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν παράνομο.
Σύμφωνα με τον Ντούροφ, κάποιες κυβερνήσεις θέλουν να τον πιέσουν, αλλά αυτός θεωρεί πως η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» κι όχι να «παίζει γεωπολιτικά παιγνίδια».
Μεγάλη περιουσία (και δύναμη)
Το 2003, ο Ντούροφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με καθαρή περιουσία 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2003, ο Ντούροφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με καθαρή περιουσία 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα, τoν Φεβρουάριο του 2023, η Arabian Business τον ονόμασε ως τον πιο ισχυρό επιχειρηματία στο Ντουμπάι.
Το 2022, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Forbes.
Το 2024 η καθαρή του περιουσία εκτιμάται σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Δάνεια με ενέχυρο μετρητά: Γιατί συμφέρει να δανεισθείς όταν έχεις καταθέσεις
Οι δυσάρεστοι αριθμοί για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης
Σδούκου: Η Ελλάδα “κλειδί” για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης