THEPOWERGAME
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR) αποτελεί κορωνίδα των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η βιομηχανία πλαστικών το προσεχές διάστημα ενώ διαπραγματεύεται βελτιώσεις στο νέο πλαίσιο. Οι εξελίξεις επηρεάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων πλαστικών στην Ευρώπη.
Ειδικά στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη ψήφιση του ευρωπαϊκού κανονισμού PPWR ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) χαιρέτισε την πρόταση της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι κάποια σημεία του κανονισμού χρήζουν ουσιαστικής βελτίωσης, όπως σημειώνει ο Βασίλης Γούναρης, πρόεδρος του ΣΒΠΕ. Εκτιμά πάντως ότι ο Κανονισμός μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής του μετασχηματισμού της βιομηχανίας πλαστικών και ηγείται πρωτοβουλιών.
Ο κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί στην εφαρμογή των επικείμενων νομοθεσιών και να αναπτυχθεί προς ένα βιώσιμο μέλλον, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου που παρέθεσαν δείπνο στις 26/7 σε εκπροσώπους του Τύπου. Ειδικότερα, με την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR) είναι δυνατόν να ενταθεί η ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών συσκευασιών και να αυξηθεί η χρήση ανακυκλωμένων υλικών.
Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο Κανονισμός να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών σε πολλές εφαρμογές. Πρόκειται για εξελίξεις τις οποίες ζητά διαχρονικά η ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΠΕ, η νομοθεσία –που θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα– θα πρέπει να δημιουργήσει θετικό κλίμα για επενδύσεις, ενθαρρύνοντας έτσι την ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών να συνεχίσει τη μετάβασή της προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΠΕ προτείνει η ΕΕ να παρέχει χρηματοδοτικά προγράμματα για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους μέλους. Την πρόταση αυτή μάλιστα ο Σύνδεσμος κατέθεσε στις διαδικασίες του Ευρωπαίου εταίρου του, της EuPC, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη Συσκευασία.
Σημειώνει ότι ο PPWR αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία ενώ συνολικά, το εγκεκριμένο κείμενο χαρακτηρίζεται φιλόδοξο και θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για να εφαρμοστεί.
Η τάση στα ανακυκλωμένα πλαστικά
Ενδεικτικά, όπως εξηγεί ο κ. Γούναρης, ο ορισμός υποχρεωτικών στόχων ανακυκλωμένου περιεχομένου για τον κλάδο των συσκευασιών εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς τη βιομηχανία ότι η ζήτηση για ανακυκλωμένα πλαστικά θα αυξηθεί. Αυτό θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ανακύκλωσης, καθώς και στην ανάπτυξη ανακυκλώσιμων προϊόντων. Σημειώνει ωστόσο ότι σε ορισμένες διατάξεις υπάρχει άνιση μεταχείριση της βιομηχανίας πλαστικών.
Αυτό, υποστηρίζει άλλωστε νομική πραγματογνωμοσύνη του διεθνούς νομικού γραφείου Dentons Europe, που αποφάνθηκε ότι ειδικοί κανόνες που θα διέπουν τα πλαστικά δεν είναι συμβατοί με το δίκαιο της ΕΕ. Για παράδειγμα, θεσπίζεται απαγόρευση συσκευασιών μιας χρήσης μόνο για τις πλαστικές συσκευασίες για νωπά φρούτα και λαχανικά, απαγόρευση των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης που προορίζονται να καταναλωθούν σε εγκαταστάσεις εστίασης και για τα πλαστικά μιας χρήσης που προορίζονται για προϊόντα υγιεινής και καθαριότητας στα ξενοδοχεία.
«Φοβόμαστε ότι η έλλειψη μιας ανεξάρτητης και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσέγγισης των περιορισμών και των στόχων επαναχρησιμοποίησης είναι πιθανό να αυξήσει –αντί να μειώσει– τις επιπτώσεις του κλάδου συσκευασίας στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει σχετικά ο κ. Γούναρης.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος εκτιμά ότι ορισμένες διατάξεις είναι δύσκολα εφαρμόσιμες, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν και στην υπάρχουσα σήμερα τεχνολογική κατάσταση. Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους Ευρωπαίους εταίρους του και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού ελπίζοντας να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.
Οι ενημερωτικές δράσεις
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σειρά δράσεων όπως το Plastainability, που εξελίσσεται σε έναν σημαντικό θεσμό για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών.
Ο ΣΒΠΕ απευθύνει πρόσκληση προς τα μέλη του, τους εκπροσώπους της πολιτείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα media και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να συνεισφέρουν στη συζήτηση και στην ανάδειξη των βασικών ζητημάτων που αφορούν την κυκλική οικονομία ως αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαχείρισης των πλαστικών. Το Plastainability 2024 θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου 2024 στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται ημερίδα με κύριο θέμα τις απαιτήσεις που θα τεθούν σε ισχύ το αμέσως προσεχές διάστημα. Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Syskevasia Expo 2024 (31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2024, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo) και θα εστιάσει στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο, με παρουσιάσεις της Alpla Greece και της TÜV AUSTRIA Hellas. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων, στη θέσπιση χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου σε νέες συσκευασίες με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ.
Πρακτικά αναδύονται προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ανοίγουν νέες αγορές. Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΣΒΠΕ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της συσκευασίας οφείλουν να λάβουν νέες πιστοποιήσεις ενόψει της νομοθεσίας που τίθεται σε ισχύ το 2025.
Διαβάστε επίσης:
Lamda: Τα νέα σχέδια Προκοπίου και τα γραφεία στο Ελληνικό που “παγώνουν”
Folli Follie: Συστημικός κίνδυνος μετά τη δικαστική απόφαση για τα ακίνητα
ΔΕΗ: Δραστήριο άνοιγμα στην αγορά τηλεπικοινωνιών, πρωτιά στην ηλεκτροκίνηση