THEPOWERGAME
Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ είναι ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράν, τώρα μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου καθώς ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενέκρινε την ανάληψη του ρόλου του. Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.
Ο Μοχμπέρ, σύμφωνα με το aljazeera.com, διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος από τον Ραϊσί τον Αύγουστο του 2021, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Είναι το έβδομο πρόσωπο που υπηρετεί σε αυτόν τον ρόλο από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1989 – και ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ως πρώτος αντιπρόεδρος, ο Μοχμπέρ ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για να εγκαινιάσει διάφορα κυβερνητικά αναπτυξιακά έργα και συνόδευσε τον Raisi ή ηγήθηκε ο ίδιος αντιπροσωπειών σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Φέρεται να έχει επισκεφθεί τη Ρωσία, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού και της ασφάλειας, για να συζητήσουν τη μεταφορά όπλων.
Ο Mοχμπέρ περιλαμβανόταν σε κατάλογο φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010 για φερόμενη εμπλοκή σε δραστηριότητες που αφορούν τα πυρηνικά προγράμματα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Δύο χρόνια αργότερα, το μπλοκ τον αφαίρεσε από τον κατάλογο.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η πρώτη αντιπροεδρία του Ιράν είναι μια διορισμένη -και όχι εκλεγμένη- θέση που ανέλαβε ορισμένες από τις εξουσίες του πρωθυπουργού μετά την κατάργηση της θέσης του το 1989.
Υπάρχουν αρκετοί διορισμένοι αντιπρόεδροι που υπηρετούν ταυτόχρονα στο Ιράν, ο καθένας από τους οποίους αναλαμβάνει διαφορετικές πτυχές των εκτελεστικών υποθέσεων, αλλά λειτουργεί κυρίως σαν υπουργικό συμβούλιο.
Η θέση του Μοχμπέρ ήταν η κορυφαία μεταξύ των αντιπροέδρων. Επιλέχθηκε επειδή είχε ισχυρή σχέση με το γραφείο του ανώτατου ηγέτη, όπως και ο ίδιος ο εκλιπών πρόεδρος, και με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Θεωρήθηκε επίσης ως άνθρωπος της δράσης με μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων εκτελεστικών υποθέσεων.
Η Ιρανική Setad
Πριν από τον διορισμό του στην αντιπροεδρία, ο Μοχμπέρ υπηρέτησε επί 14 χρόνια ως επικεφαλής της ιρανικής Setad, ή αλλιώς του Οργανισμού για την εκτέλεση της εντολής του Ιμάμη Χομεϊνί.
Γιατί αυτή η ιαπωνική εφεύρεση καθαρισμού έχει επιτυχία στην Ελλάδα
Η Setad είναι ένας πολύ ισχυρός οικονομικός όμιλος που ιδρύθηκε υπό τον πρώτο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, για να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικές υποθέσεις.
Σήμερα πιστεύεται ότι αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και παραμένει υπό τον άμεσο έλεγχο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
Οι Setad και Mokhber υπέστησαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η οργάνωση εμπλέκεται μεταξύ άλλων σε παραβιάσεις δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων παραβιάζοντας “τα δικαιώματα των αντιφρονούντων με την κατάσχεση γης και περιουσίας από αντιπάλους του καθεστώτος”.
Ο Μοχμπέρ ήταν επικεφαλής της Setad κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του COVID-19, σε μια εποχή που το Ιράν είχε πληγεί μακράν περισσότερο από την πανδημία στη Μέση Ανατολή. Σχεδόν 150.000 άνθρωποι πέθαναν από το COVID, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς – με τους πραγματικούς αριθμούς να πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι.
Υπό την επίβλεψή του, ο Setad ανέπτυξε το COVIran Barekat, το κύριο εμβόλιο για τον κορονοϊό που παρασκευάζεται από το κράτος.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ σε μια λίστα φυσικών προσώπων και οντοτήτων, στην οποία επέβαλε κυρώσεις για εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων». Δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τη λίστα.
Το 2013, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε το Setad και 37 εταιρείες που επέβλεπε το ταμείο σε κατάλογο οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η ζωή του Μοχαμάντ Μοχμπέρ
Γεννημένος στο Dezful της νοτιοδυτικής επαρχίας Khuzestan, ο 68χρονος σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο διεθνές δίκαιο.
Στην αρχή της καριέρας του δραστηριοποιήθηκε στον τραπεζικό τομέα και στις επικοινωνίες, αφού διετέλεσε επικεφαλής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών του Χουζεστάν και στη συνέχεια προήχθη σε αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας τη δεκαετία του 1990.
Πριν ανέβει στη Setad, ο Mokhber ήταν αναπληρωτής σε μια άλλη bonyad, το πανίσχυρο Ίδρυμα Mostazafan, το οποίο ιδρύθηκε επίσης από τον ανώτατο ηγέτη Χομεϊνί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Διαβάστε επίσης:
ΚτΠ: Ποια ψηφιακά έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης
BriQ: Από 18 Ιουνίου η πληρωμή μερίσματος 0,1045 ευρώ
ΑΠΕ: Χωρίς διασυνδέσεις θα αυξηθούν οι περικοπές