THEPOWERGAME
Ιδρύθηκε το 1930. Είναι δηλαδή 91 ετών. Κι όμως. Ο όμιλος Γιώτης, η βιομηχανία τροφίμων με την οποία όλοι μεγαλώσαμε, μοιάζει όχι απλά ανθεκτικός, αλλά κι ανανεωμένος. Δεν άλλαξε ρότα ούτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας ούτε εξαιτίας της πανδημίας
Πριν από μερικούς μήνες υπήρξαν επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τη μητρική εταιρεία αλλά και για την Στάμου ΑΒΕΕ, τη γαλακτοβιομηχανία με τα καταστήματα λιανικής που εξαγοράστηκε. Ταυτόχρονα επιλογή της διοίκησης του Γιάννη Γιώτη ήταν να υπάρξει πιο επιθετική προσέγγιση ως προς τις πωλήσεις εκτός συνόρων (η Γιώτης καλύπτει 26 αγορές) αλλά και έμφαση στο μάρκετινγκ καθώς η κρίση κρύβει ευκαιρίες.
Οι επενδύσεις του Ομίλου Γιώτης
Το γκρουπ με τη σημαντική θέση στην ελληνική αγορά, εκτός από τις βρεφικές κρέμες και το βρεφικό γάλα έχει τοποθετηθεί και στην παραγωγή ροφημάτων με την εξαγορασθείσα Royal TM Efood στη Βουλγαρία. Η τοποθέτηση επίσης στην αλυσίδα και βιομηχανία γάλακτος Στάμου αποδίδει καθώς με δίκτυο 15 μαγαζιών έχει δώσει ισχυρό στίγμα. Επρόκειτο για μια επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να πούμε πως η εταιρεία έχει μια σχέση 1 προς 3 σε ό,τι αφορά τα δάνεια με τον κύκλο εργασιών της, δείχνοντας επιμέλεια και συνέπεια. Ο ίδιος ο Γιάννης Γιώτης παρά τον αρχικό σκεπτικισμό για την επίδραση της πανδημίας, βλέπει πως το κανάλι στο οποίο ο όμιλος του κυρίως απευθύνεται, αυτός του σούπερ μάρκετ, δεν γνώρισε απώλειες, όμως πάντοτε συντηρητικός στις προβλέψεις δεν έχει ως επιλογή την πραγματοποίηση περαιτέρω ανοιγμάτων. Σε κάθε περίπτωση η Γιώτης μετά από δέκα χρόνια κρίσεων κάθε είδους βγαίνει δυνατή και με σχέδιο για το μέλλον. Κι φυσικά πάντοτε με τον Γιάννη Γιώτη ιδιαίτερα ενεργό στα εγχώρια βιομηχανικά δρώμενα με την πάγια συμμετοχή του σε ΣΕΒ και ΣΕΒΤ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Γιώτης κατέγραψε μια θετική πορεία καθώς έφθασε το 2019 σε τζίρους 96 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ το 2017. Οι εξαγωγές εξάλλου είναι που θα δώσουν τον βηματισμό για νέες επιτυχίες και για άνοδο πωλήσεων πάνω από το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Η τοποθέτηση στη Στάμου ήταν καίριας σημασίας ως προς αυτό. Η εταιρεία Στάμου δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1964. Διαθέτει προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, παγωτά, τυροκομικά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, επιδόρπια με γάλα και χωρίς, γλυκά. Με συνεργασίες με παραγωγούς σε Κορινθία, Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, καθώς και εντός Αττικής, η εξαγορά της αποτελεί τη δεύτερη σε εγχώριο επίπεδο μέσα σε διάστημα διετίας για τη Γιώτης.
Η ιστορία της Γιώτης
Αρχικό μέλημα της Γιώτης υπήρξε η παροχή βοήθειας στο επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας. Ξεκίνησε λοιπόν ως εταιρεία παραγωγής παιδικών τροφών σε μια ρημαγμένη από το διχασμό και τη μικρασιατική καταστροφή Ελλάδα και σύντομα εξελίχθηκε σε κορυφαίο όμιλο τροφίμων με παραγωγή επιδορπίων, σοκολατοειδών, ροφημάτων, αλεύρων, βοηθητικών πρώτων υλών για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ξεπερνώντας σήμερα συνολικά τους 300 κωδικούς προϊόντων.
Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη ιδρύουν μια βιομηχανία με το όνομα τους. Με βάση παραγωγής στις Τρεις Γέφυρες, δημιουργούν τις πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, το «Άνθος Αραβοσίτου» και το «Άνθος Ορύζης». Το «Άνθος Ορύζης» θεωρείται ότι είχε εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας την εποχή εκείνη λόγω της επιδημίας δυσεντερίας, ενώ μαζί με το «Άνθος Αραβοσίτου» είναι τα πρώτα επώνυμα προϊόντα που η εταιρεία εξάγει στην Αμερική.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα κάμψει τη βιομηχανία και σύντομα περνάει στη μεταπολεμική περίοδο, όπου δημιουργεί το «Φρουί Ζελέ» και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το επίσης διαχρονικό επιδόρπιο, την «Κρεμ Καραμελέ». Το 1960 πεθαίνει ο ιδρυτής της εταιρείας και τον έλεγχο αναλαμβάνει η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά τους Αθανάσιος και Χρήστος. Το 1965 άλλη μια μεγάλη φίρμα έρχεται να προστεθεί. Πρόκειται για τη «Φαρίνα Γιώτης», το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ακολουθεί πέντε χρόνια μετά η «Φαρίν Λακτέ». Με μεγάλες εγκαταστάσεις 30.000 επί της λεωφόρου Κηφισού, το 2015, στην καρδιά της κρίσης, δημιούργησε μια ακόμη μονάδα συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. στο Αγρίνιο. Τρία χρόνια νωρίτερα, η εταιρεία είχε αποκτήσει νέα αποθήκη, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. στη Μάνδρα Αττικής, δυναμικότητας 9.000 παλετοθέσεων. Ο εργασιακός πληθυσμός της Γιώτης προσεγγίζει τα 400 άτομα ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έχει κατοχυρώσει πάνω από 30 πατέντες με καινοτόμα προϊόντα, επενδύοντας έως και στην Κίνα. Πιο παλιά εξαγόρασε και την εταιρεία Fytro, με μια σειρά από προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και τα βιολογικά προϊόντα BioOrganic ή τοποθετήθηκε στο βρεφικό γάλα Sanilac.