THEPOWERGAME
H Signa, μία από τις πιο προβεβλημένες εταιρείες εκμετάλλευσης πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 27 δισ. δολαρίων, προχωρεί σε επείγουσα αναδιάρθρωση. Εδώ και πολλούς μήνες οι έντονες φήμες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την οικονομική κατάσταση του αυστριακού γίγαντα ακινήτων επιβεβαιώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την καρατόμηση του ιδρυτή της εταιρείας, Ρενέ Μπένκο, από το διοικητικό συμβούλιο.
Μπένκο: Από μεγιστάνας των ακινήτων, εκδιωγμένος
Ο Ρενέ Μπένκο, ο χαρισματικός επιχειρηματίας που κέρδισε το πρώτο του δισεκατομμύριο προτού γίνει 40 ετών, προσπάθησε έναν χρόνο πριν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με ένα μεγάλο ντίσκο πάρτι για τους εργαζομένους της Signa, και με ομιλία στην οποία προέβαλε τη «δύναμη» της εταιρείας, αλλά τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση.
Είναι γεννημένος στις 20 Μαΐου 1977 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Από τα μαθητικά του χρόνια εργαζόταν ως βοηθός εργολάβου και λόγω απουσιών και εργασιών δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το λύκειο.
Το 2000, σε ηλικία μόλις 22 ετών, ίδρυσε την Immofina, τον προάγγελο της Signa. Ήδη από το 2003 έδειξε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, προσπαθώντας να προσελκύσει επενδυτές με μεγάλες υποσχέσεις στην ιστοσελίδα του, όπως «τώρα μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε τίποτα» και «ποτέ δεν ήταν τόσο βαρετό να γίνεις πλούσιος».
Το 2006 μετονόμασε την εταιρεία του σε Signa. H εταιρεία ξεκίνησε με τα πρώτα της projects να αφορούν μετατροπή σοφιτών σε πολυτελή διαμερίσματα. Η εταιρεία αυτή έλαβε πολύ μεγάλη ώθηση όταν επένδυσε σε αυτήν ο Αυστριακός κληρονόμος βενζινάδικων Karl Kovarik. Τα επόμενα βήματα της Signa περιελάμβαναν την αγορά 16 ακινήτων στο κέντρο της πόλης της Βιέννης το 2007 από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας BAWAG PSK, το άνοιγμα ιατρικών κέντρων στη Βιέννη και την απόκτηση του Kaufhaus Tyrol, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως μεταξύ 2007 και 2010. Το 2008 η πρώην έδρα της Länderbank και της Bank Austria περιήλθε στην ιδιοκτησία της Signa Holding και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο Park Hyatt Vienna. Επιπλέον, το 2012 αποκτήθηκε ένα χαρτοφυλάκιο κτιρίων αποτελούμενο από ακίνητα των KaDeWe και Karstadt. Έπειτα από αυτές τις επενδύσεις, η Signa αγόρασε τις εμπορικές επιχειρήσεις της KaDeWe το 2013 και της Karstadt το 2014.
Το 2018 η Signa συγχώνευσε τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων Karstadt και Galeria Kaufhaus σε μια κοινοπραξία με τη Hudson’s Bay Company και στη συνέχεια εξαγόρασε τον εταίρο της.
Το 2018 ο Μπένκο εισήλθε στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, αποκτώντας μερίδια στις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστρίας, την Kronen Zeitung και την Kurier.
Το 2019 η Signa έκανε μεγάλο άνοιγμα στις ΗΠΑ, αγοράζοντας μερίδιο στο κτίριο Chrysler στο Μανχάταν, μαζί με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων RFR της Νέας Υόρκης. Κάπως έτσι, η Signa κατέληξε να έχει στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα διασημότερα κτίρια παγκοσμίως, αξίας 27 δισ. δολαρίων.
Η Signa παραπαίει
Το μέγεθος των χρεών της Signa παραμένει ασαφές. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον ισολογισμό της εταιρείας, τα χρέη αυτά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Signa που παρουσίασαν οι Financial Times, η Signa Holding έπρεπε να αποπληρώσει μόνο φέτος δάνεια ύψους 1,3 δισ.
Η Signa μπορεί να μην είναι πολύ γνωστή ως όνομα, αλλά πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία είναι. Το κτίριο Chrysler στη Νέα Υόρκη, το πολυκατάστημα Selfridges στο Λονδίνο, το αντίστοιχο KaDeWe στο Βερολίνο και πολλά άλλα πανάκριβα ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στους επενδυτές της Signa περιλαμβάνονται μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η οικογένεια Peugeot της Γαλλίας, η Rausings της Tetrapak, ο μάγος των logistics Klaus-Michael Kiihne, ο πρόεδρος του ελβετικού ομίλου σοκολάτας Lindt & Sprithgli, Ernst Tanner και πολλοί άλλοι.
Ο άνθρωπος που επιστρατεύτηκε για να μεσολαβήσει μεταξύ των αναγκών των επενδυτών αυτών και να κρατήσει, προς το παρόν, τα δικαιώματα ψήφου του «εκδιωχθέντος» Μπένκο, προσπαθώντας παράλληλα να στηρίξει τα οικονομικά της Signa, είναι ο ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης Arndt Geiwitz. Το τελευταίο του μεγάλο έργο ήταν να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση και τη διάσωση της Lufthansa το 2020.
Ο Ralf Schmitz ανέλαβε την αναδιάρθρωση του ομίλου Signa
Την Παρασκευή 10/11 ο 54χρονος Geiwitz ανακοίνωσε τον διορισμό του Ralf Schmitz ως επικεφαλής αναδιάρθρωσης του ομίλου. «Στόχος είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο για τα κύρια βήματα της αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να παρουσιαστεί στους μετόχους», δήλωσε ο Geiwitz. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι η ποιότητα των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων της Signa είναι καλή, αλλά για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, πρέπει είτε να αντληθούν νέα κεφάλαια, είτε να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία σε μια αγορά εμπορικών ακινήτων που πιέζεται από τα υψηλότερα επιτόκια και τα αμείωτα κενά γραφεία.
Η ΕΚΤ άρχισε πέρυσι να ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναφέρουν στις εκθέσεις τους τη Signa και έκτοτε έχει εντείνει την εποπτεία της, σύμφωνα με αξιωματούχους της. Τον Αύγουστο η ΕΚΤ έδωσε εντολή στους δανειστές να αρχίσουν να σχηματίζουν προβλέψεις για πιθανές ζημίες. Οι αυστριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, κυρίως η Raiffeisen, ο μεγαλύτερος δανειστής της, σύμφωνα με τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές Αρχές.
Ο ταϊλανδικός όμιλος Central Group, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης ορισμένων από τα πιο πολύτιμα ακίνητα της Signa, όπως το βρετανικό πολυκατάστημα Selfridges, μπορεί να εμφανιστεί ως πιθανός αγοραστής. Η Signa μπορεί να είναι πρόθυμη να δεχθεί μια χαμηλή προσφορά προκειμένου να διασωθεί, δήλωσε στους Financial Times άτομο που βρίσκεται κοντά στην εταιρεία.