THEPOWERGAME
O Γκαβριέλ Μαχλούφ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, ήταν ένας εκ των 19 διοικητών των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν στην Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό του, βέβαια, γίνεται καθώς η παρουσία του στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος εντυπωσίασε. O Γκαβριέλ Μαχλούφ έκανε ολόκληρη την παρέμβασή του σε άπταιστα ελληνικά κι αυτό γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας έχει ελληνική εκ μητρός καταγωγή, έχει ζήσει στη Νέα Σμύρνη και δηλώνει Πανιώνιος!
Οι ρίζες του Γκαβριέλ Μαχλούφ, τα ελληνικά και… ο Πανιώνιος
Ο 63χρονος Γκαβριέλ Μαχλούφ είναι ο 12ος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και, μάλιστα, είναι ο πρώτος αλλοδαπός αξιωματούχος στην ιστορία του θεσμού. Είναι, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεντρικής Τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και αναπληρωτής διοικητής της Ιρλανδίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1960 από Κυπριοβρετανό πατέρα και Ελληνοαρμένισσα μητέρα και πέρασε τα πρώτα του χρόνια ταξιδεύοντας, καθώς ο πατέρας του έκανε καριέρα ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, στο σπίτι των Μαχλούφ η ομιλούσα γλώσσα ήταν τα ελληνικά, εξ ου και τα άπταιστα ελληνικά του. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο σπίτι τους στη Νέα Σμύρνη. Ο Γκαβριέλ Μαχλούφ την επισκεπτόταν συχνά και μάλιστα την περίοδο των συνεχόμενων lockdowns λόγω του Covid-19 έμεινε για αρκετούς μήνες στην πόλη. Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Μαχλούφ έλαβε την ελληνική ιθαγένεια και πολιτογραφήθηκε δημότης Νέας Σμύρνης, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτά φίλαθλος του Πανιωνίου.
Είναι αριστούχος απόφοιτος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Έξετερ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις εργασιακές σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 ως φοροελεγκτής. Σήμερα ζει μόνιμα στην Ιρλανδία με τη σύζυγό του και έχουν έναν γιο που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
Ο Γκαβριέλ Μαχλούφ σε καίριες επιτελικές θέσεις παγκοσμίως
Ο ισχυρός σήμερα τραπεζίτης εργάστηκε σε πολλούς τομείς δημόσιας διοίκησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ασχολούμενος με ζητήματα που αφορούν από την άσκηση πολιτικής σε εγχώρια και διεθνή φορολογικά θέματα έως την επιχειρησιακή υλοποίηση μεγάλης κλίμακας. Έχει, μάλιστα, προεδρεύσει της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ και ήταν υπεύθυνος για την Κυβερνητική Τραπεζική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πριν από την ένταξή του στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας έχει διατελέσει ιδιαίτερος γραμματέας του τότε Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, αλλά και γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής οικονομικός και δημοσιονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας από το 2011 έως το 2019. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αυτής ηγήθηκε των αναθεωρήσεων των τριών μακροοικονομικών πυλώνων της Νέας Ζηλανδίας (νομισματική, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δημοσιονομική πολιτική) και της ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου για την ανάπτυξη της οικονομικής και δημόσιας πολιτικής με επίκεντρο τη διαγενεακή ευημερία.
Επιπλέον, υπήρξε αναπληρωτής διοικητής της Νέας Ζηλανδίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ήταν επίσης συμπρόεδρος του Δια-Τασμανιακού Τραπεζικού Συμβουλίου.
Διορίστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας έπειτα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που οδήγησε στο να είναι το μοναδικό όνομα που προτάθηκε στην κυβέρνηση της χώρας για διορισμό. Εντούτοις, υπήρξαν αρχικά αμφισβητήσεις για τον διορισμό του, λόγω ενός αμφίσημου περιστατικού στη Νέα Ζηλανδία. Κατόπιν διαρροής στοιχείων του προϋπολογισμού της χώρας, ο Μαχλούφ ισχυρίστηκε ότι η υπηρεσία αποτέλεσε στόχο χακαρίσματος, με τον ίδιο να δηλώνει ότι το σύστημα του υπουργείου υπέστη 2.000 επιθέσεις μέσα σε 48 ώρες, όπως είπε. Σύντομα, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για παράνομη δραστηριότητα και ότι το εργαλείο διαδικτυακής αναζήτησης του υπουργείου χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες.