THEPOWERGAME
Έλληνας πρώην ποδοδοσφαιριστής, επένδυσε στις ελιές και το κρασί και έχει κτήμα στη Λακωνία. Ο λόγος γίνεται για τον Αλέξανδρο Τζόρβα, παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού που έχει στρέψει το ενδιαφέρον του πλέον στον αγροδιατροφικό τομέα.
Τι έχει κάνει ο 41χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής; Αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στον Ασωπό Λακωνίας, εστιάζοντας στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, ελιών Καλαμών και σύντομα και διάφορων ποικιλιών κρασιού.
Φροντίζει πάνω από 4.000 ελαιόδενδρα και αμπελώνες
Το πρώτο προϊόν του Κτήματος Τζόρβα, το ελαιόλαδο «Χρυσούν», παίρνει το όνομά του από τη λέξη «χρυσός» του Ομήρου, αλλά και από τα αρχικά της συζύγου του, Χρυσαυγής, που ήταν η έμπνευση για την ονομασία του.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες λόγω έλλειψης εμπειρίας, ο Τζόρβας πλέον διαχειρίζεται με επιτυχία τα κτήματα του, φροντίζοντας πάνω από 4.000 ελαιόδενδρα και αμπελώνες που φύτεψε μόνος του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια το 2016 από πέντε στρέμματα, και μέχρι το 2022, έχει επεκταθεί σε 200 στρέμματα. Σήμερα, το ελαιόλαδο του διατίθεται στην ελληνική αγορά, εξάγεται στη Γερμανία και πρόκειται να διατεθεί και το πρώτο προϊόν από τις ελιές Καλαμών, το οποίο αναφέρει ως «υπερτροφή».
«Τρελαίνομαι να παράγω κάτι δικό μου»
Στόχος του Κτήματος Τζόρβα είναι η παραγωγή premium προϊόντων και η εξάντλησή τους από διάθεση εντός Ελλάδος και εξαγωγές μέσα στη χρονιά.
Όπως είχε πει παλαιότερα ο ίδιος σε μια συνέντευξή του: «Θέλω να παραμείνω στα premium προϊόντα. Aυτό που κάνω και θέλω να συνεχίσω να κάνω δεν είναι η μαζικη παραγωγή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο ίδιος παράγω το προϊόν. Ολες οι εργασίες γίνονται από μένα και αυτό θέλω να το γεύεται ο καταναλωτής. Τρελαίνομαι να παράγω κάτι δικό μου, να νιώθω τρομακτική κούραση για να απολαμβάνω εγώ και οι άνθρωποι γύρω μου ένα εξαιρετικό προϊόν. Όταν δεν θα είμαι πάνω στο προϊόν δε θα έχω το αποτέλεσμα που θέλω».
Οι στόχοι για το μέλλον
Επίσης ο Αλέξανδρος Τζόρβας σε άλλη του συνέντευξη είχε υπογραμμίσει τα ακόλουθα:
«Θα πρέπει να καταφέρω εντός 8ετίας να ολοκληρώσω όλες τις μονάδες οι οποίες απαιτούνται για το κτήμα, το οινοποιείο και τις μονάδες για την τυποποίηση του ελαιόλαδου και τις ελιές Καλαμών. Θα είναι τρεις ξεχωριστές. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, πολύ απαιτητικό, καθώς θέλω να πετύχω την πλήρη διαχείριση του προϊόντος κάτω από τη μορφή που θέλω και να τη διαθέσω στην αγορά. Το σημαντικότερο κομμάτι που υπάρχει λέγεται γη, καλλιέργεια, ελιά, αμπέλι. Το προϊόν υπάρχει, είναι εξαιρετικό. Ο στόχος είναι να μπορεί το κτήμα να δημιουργήσει μια μικρή, περιορισμένη παραγωγή που θα καταφέρει να φτάσει ψηλά» κατέληξε.