THEPOWERGAME
Με θητεία από την Ουάσινγκτον έως το Νέο Δελχί και από το Λονδίνο έως την Κωνσταντινούπολη, επί σχεδόν δύο δεκαετίες στην Παγκόσμια Τράπεζα και τη θυγατρική της International Finance Corporation, με αντικείμενο την «πράσινη οικονομία» και τη βιωσιμότητα (sustainability), ο κ. Αλέξιος Παντελιάς έχοντας ως μότο «Ελλάδα είναι μόνο μία» αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να επενδύσει στον «πράσινο θησαυρό», τη μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης, παράγοντας αιθέρια έλαια από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργούνται στο Μαίναλο.
Το ερχόμενο καλοκαίρι είναι το δεύτερο που θα συλλέξει ρίγανη από τα 100 στρέμματα που καλλιεργεί ήδη η εταιρεία του ALEXPANT στον κάμπο της Κανδήλας, στο Λεβίδι Αρκαδίας. Παράλληλα, στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης είναι έτοιμο το αποστακτήριο και έως το τέλος του 2021 θα έχει ετοιμαστεί και το τυποποιητήριο προκειμένου το έλαιο ρίγανης να βρει τον δρόμο του κυρίως για τις διεθνείς αγορές.
Ο ίδιος ακολούθησε την αντίστροφη πορεία: από τους διεθνείς οργανισμούς και την παγκόσμια αγορά επέστρεψε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ειδικός σε θέματα ενέργειας και ιδίως ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ). Στη συνέχεια θήτευσε σε συμβουλευτική ομάδα για θέματα βιωσιμότητας, μεταποίησης, αγροτικού τομέα και ενέργειας, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν managerσε θέματα ενέργειας και νερού.
Έχοντας συμβουλεύσει κράτη και επιχειρήσεις σε πολλά project στους συγκεκριμένους τομείς, «ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω ρότα και να επιστρέψω στην Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσω την εμπειρία και τις γνωριμίες μου», δηλώνει στο powergame.gr Διερεύνησε πολλούς τομείς της οικονομίας και κατέληξε στην καθετοποιημένη παραγωγή αιθέριων ελαίων καθώς, όπως σημειώνει, «συνδυάζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τη βιώσιμη παραγωγή και την τυποποίηση».
Διερεύνησε επίσης και μεγάλο μέρος της χώρας, από την Θεσσαλία προς το Νότο, για να καταλήξει στο Μαίναλο λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας και των κλιματικών συνθηκών και στην Τρίπολη λόγω των πολύ καλών υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής της αλλά και της κοντινής απόστασης με την Αθήνα.
Στόχος η εξαγωγή σε ποσοστό 95%
Με το ύψος της αρχικής επένδυσης να υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ και να εξελίσσεται διαρκώς, στόχος του κ. Παντελιά, είναι η παραγωγή του να εξάγεται σε ποσοστό 95%, τόσο σε μεγάλες συσκευασίες (bulk) για πελάτες χονδρικής (παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών) όσο και μικρές συσκευασίες για τη λιανική αγορά. Ήδη βρίσκεται σε επαφές με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία και Μεγ. Βρετανία) ενώ στόχος αποτελεί και η αγορά της Ιαπωνίας. Ο ανταγωνισμός, πάντως, είναι έντονος με την Τουρκία να ελέγχει το 70% της αγοράς ελαίου ρίγανης διεθνώς.
Η ρίγανη είναι μόνο η αρχή. Φασκόμηλο και δενδρολίβανο καλλιεργούνται ήδη σε πειραματικούς αγρούς, ενώ στα σχέδια είναι και η καλλιέργεια λεβάντας καθώς και η αξιοποίηση φυτών που είναι ενδημικά του Μαινάλου. Με βάση το businessplan, κάθε χρόνο τα καλλιεργούμενα από την εταιρεία στρέμματα θ’ αυξάνονται κατά 50, ενώ από τη νέα καλλιεργητική σεζόν πρόκειται να συνάψει και τις πρώτες συμβάσεις με αγρότες – πάντα με συμβολαιακή γεωργία. Το επόμενο προϊόν σχεδιάζεται, πάντως, να βγει στην αγορά μετά το 2023 καθώς, όπως αναφέρει, «για να εισέλθεις σε μια αγορά πρέπει να είσαι απολύτως έτοιμος».
Καλλιέργεια ρίγανης με drone και GPS
Ο κ. Παντελιάς πιστεύει ότι η Ελλάδα «έχει τεράστιες δυνατότητες», αλλά, όπως προσθέτει, «χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, χρειάζονται και οι πρωτοπόροι για να προχωρήσουν. Μέλλον υπάρχει αλλά χρειάζεται να έχεις διαφοροποιημένο προϊόν, σωστό marketing, σωστή πιστοποίηση και να μπορείς να αποδεικνύεις ό,τι κάνεις», δηλώνει
Ο ίδιος ενστερνίζεται την άποψη ότι «οι αλλαγές προχωρούν με το παράδειγμα». Φροντίζει να την κάνει πράξη εισάγοντας τις εξής καινοτομίες στην παραγωγική διαδικασία:
-Τα προϊόντα παράγονται με βιολογική γεωργία, χωρίς να χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά.
-Δίνεται μεγάλη έμφαση στη γεωργία ακριβείας και συγκεκριμένα στη χρήση droneκαι GPS στο τρακτέρ ώστε
- αφενός να μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα της παραγωγής
- κι αφετέρου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων ώστε ο καταναλωτής, σκανάροντας με το κινητό του το QRcode που έχει κάθε συσκευασία, να γνωρίζει ακόμη και από ποιο συγκεκριμένο σημείο του χωραφιού προέρχεται η ρίγανη που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί το έλαιο στο συγκεκριμένο μπουκαλάκι. Επιπρόσθετα, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας Blockchainνα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την εταιρεία και τον τρόπο παραγωγής, να διαβάσει τα διάφορα πιστοποιητικά που συνοδεύουν το προϊόν και να δει φωτογραφίες και βίντεο απ’ όλα τα στάδια επεξεργασίας της ρίγανης.
Ειδικά προϊόντα και παραγωγή με μηδενικές εκπομπές άνθρακα
Παράλληλα, σχεδιάζει και ειδικά προϊόντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, εταιρεία με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, του ζήτησε να παράγει έλαιο ρίγανης σε διάστημα λιγότερο των έξι ωρών από τη συγκομιδή του φυτού γιατί έχει συγκεκριμένες ιδιότητες τις οποίες χρειάζεται για την παραγωγή των δικών της προϊόντων.
Ο κ. Παντελιάς διερευνά την δυνατότητα και νέων επενδύσεων στην περιοχή της Μεγαλόπολης με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου η παραγωγή των αιθέριων ελαίων να καταστεί μηδενικών εκπομπών άνθρακα (zero carbon emission).