THEPOWERGAME
Ο Σλάβομιρ Κρούπα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, ως επικεφαλής της Société Générale έχει αναλάβει μια σαφή αποστολή, να ξανακάνει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ένα πιστωτικό ίδρυμα πρώτης γραμμής, με ξεχωριστή ταυτότητα. Και εκπονεί ένα σχέδιο με στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο ηλικίας 48 ετών μάνατζερ, του οποίου ολόκληρη η καριέρα είναι συνδεδεμένη με τη SocGen, πρέπει να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία: να βελτιώσει τις αποδόσεις για τους μετόχους, χωρίς όμως να αναλάβει αδικαιολόγητο ρίσκο σε ένα ανασφαλές περιβάλλον για τις τραπεζικές μετοχές.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα, όπου απαιτείται, προς όλους τους ενδιαφερομένους», είπε στο Reuters ο Κρούπα, ο οποίος πρόσφατα τέθηκε επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας SocGen, αναμένεται δε να παρουσιάσει τα σχέδιά του μέχρι το φθινόπωρο.
Έπειτα από μια ταραχώδη 15ετία, κατά την οποία ο προκάτοχός του, Φρεντερίκ Ουντεά, συγχώνευσε μονάδες, πούλησε επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας δαπανηρής εξόδου από τη Ρωσία- και μείωσε την ανάληψη ρίσκου, η τιμή της μετοχής της τράπεζας διαπραγματεύεται μόλις στο 30% της λογιστικής αξίας των δραστηριοτήτων της.
Ως κριτήριο της στήριξης των επενδυτών, αυτό την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την Deutsche Bank, αλλά πολύ πίσω από τη μεγαλύτερη γαλλική ανταγωνίστριά της, BNP Paribas, και στο κατώτερο άκρο των Ευρωπαίων δανειστών.
Η αδυναμία της Société Générale κατέστη εμφανής νωρίτερα φέτος: η μετοχή της ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο, όταν οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Εκείνοι που επέλεξαν τον Κρούπα ελπίζουν ότι μπορεί να βγάλει την τράπεζα απ’ αυτήν την επικίνδυνη ζώνη.
Πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της SocGen να τον τοποθετήσει διευθύνοντα σύμβουλο δήλωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας δομής της τράπεζας, κάτι που έκανε ο Κρούπα όταν ανέλαβε την επενδυτική τράπεζα στις αρχές του 2021.
Αυτό που θα μπορούσε να επιδιώξει ο Κρούπα είναι ο περιορισμός τμημάτων της επιχείρησης που θεωρείται ότι έχουν υψηλή έκθεση.
Στην προηγούμενη θέση του ο Κρούπα μείωσε το κόστος και αντιμετώπισε τους κινδύνους συναλλαγών, δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία γνωρίζει τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου της SocGen. Η πολιτική του εκείνη οδήγησε στην ανάκαμψη του συγκεκριμένου τμήματος.
Δύο χρόνια μετά, η επενδυτική τράπεζα της SocGen κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των κερδών προ φόρων μεταξύ των τριών γαλλικών εισηγμένων τραπεζών. Κατέστη έτσι ο βασικός μηχανισμός παραγωγής κερδών του ομίλου.
Ρήξη με την παράδοση
Η φήμη του Κρούπα ως του ανθρώπου που μπορεί να λύνει προβλήματα συνετέλεσε ώστε να υποστηρίξει δυνατά την υποψηφιότητά του για την κορυφαία αυτήν θέση, ενώπιον των ανεξάρτητων διευθυντών της SocGen τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν παράγοντες που έχουν γνώση των σχετικών διαδικασιών.
Παρ’ ότι εργάζεται 26 χρόνια στην τράπεζα, θεωρήθηκε outsider. Αυτό διότι σε αντίθεση με τους διευθύνοντες συμβούλους της SocGen εδώ και έναν αιώνα, δεν είχε προηγουμένως υπηρετήσει στις ανώτερες βαθμίδες της γαλλικής δημόσιας διοίκησης.
Το διοικητικό συμβούλιο προτίμησε να σπάσει την παράδοση, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη διοίκηση. Ο Κρούπα γεννήθηκε στην κομμουνιστική τότε Βουλγαρία το 1974. Η οικογένειά του μετανάστευσε από την Πολωνία στη Γαλλία όταν ήταν έξι ετών.
Έχει τραχύ, σκληροτράχηλο στυλ, εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο του Ουντεά.
«Ο Σλαβομίρ έχει έναν δικό του τρόπο να προχωρεί μπροστά, να παίρνει τους άλλους μαζί του. Ο Φρεντερίκ Ουντεά είναι πιο συναδελφικός», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Μουστιέ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της UniCredit και πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της SocGen, ο οποίος έθεσε τον Κρούπα επικεφαλής του προσωπικού της επενδυτικής το 2007.
Ανυπόμονος και απαιτητικός – Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Ο Κρούπα, που αυτοπροσδιορίζεται ως ευθύς συνομιλητής, μπορεί να γίνει ανυπόμονος και απαιτητικός, δήλωσε πρώην ανώτατο στέλεχος της SocGen.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ευθύτητα είναι ένα πλεονέκτημα. Ένας από τους κορυφαίους εταιρικούς πελάτες της SocGen, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Κρούπα αρκετές φορές, δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποτελεί μέρος ενός γαλλικού κατεστημένου, όπου κανείς δεν θέλει να πει όχι.
Ο Κρούπα αντιμετωπίζει προκλήσεις με το ξεκίνημα στη νέα του θέση. Μερικοί τραπεζίτες επενδύσεων υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η τράπεζά του να συνεργαστεί με κάποιον τρόπο με έναν Ευρωπαίο ανταγωνιστή της.
Ένας απ’ αυτούς, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε τη SocGen, επειδή είναι ένας «μεσαίου μεγέθους παίκτης», που επισκιάζεται από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, αλλά και τον γαλλικό γίγαντα, την BNP Paribas.
Την άποψη αυτήν συμμερίζεται και ο Ζαν Ντερμίν, καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να προχωρήσει μόνη της», ανέφερε.
Προς το παρόν ο Κρούπα επικεντρώνεται σε λειτουργικά θέματα, όπως η σύσταση κοινοπραξίας με την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων AllianceBernstein για παγκόσμιες μετοχές σε μετρητά και έρευνα μετοχών. Η κοινοπραξία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη της τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ο Κρούπα δήλωσε ότι μια μεγάλη συγχώνευση δεν περιλαμβάνεται στα βραχυπρόθεσμα σχέδιά του.
«Στρατηγικά, χρειάζεται η Ευρώπη ισχυρότερες τράπεζες; Η απάντηση είναι “ναι”, αλλά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να περιληφθεί στην ατζέντα μας σ’ αυτό το στάδιο», δήλωσε στο Reuters.