THEPOWERGAME
Αν ποτέ συναντήσετε τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, μην περιμένετε να μιλήσει πρώτος.
Πριν παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon το 2021, ο Τζεφ Μπέζος συνήθιζε, σύμφωνα με το CNBC, να αφήνει τους υπαλλήλους του να μιλήσουν πρώτοι στα meetings. Τώρα, η σύντροφός του, Λόρεν Σάντσεζ -η ιδρυτής της εταιρείας εναέριων κινηματογραφήσεων Black Ops Aviation- λέει ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά επαγγελματικά μαθήματα που πήρε από αυτόν από τότε που ξεκίνησε να βγαίνει μαζί του.
«Το να ζεις με τον Τζεφ είναι σαν να κάνεις ένα master class κάθε μέρα. Αυτό για το οποίο μου έμαθε πραγματικά πολλά είναι η διαχείριση», είπε πρόσφατα η Σάντσεζ.
Γιατί ο Τζεφ Μπέζος μιλάει τελευταίος στα meetings;
Υπάρχει ένας λόγος που ο Τζεφ Μπέζος πιστεύει ότι οι μάνατζερ πρέπει να μιλούν πάντα τελευταίοι σε επαγγελματικές συναντήσεις.
«Κάνω πολλές συναντήσεις και συνήθιζα να μιλώ πρώτη σε μια συνάντηση. Έτσι, ο Τζεφ Μπέζος μου είπε: “Όχι, εσύ είσαι το αφεντικό. Μιλάς τελευταία. Άφησε όλους τους άλλους να μιλήσουν πρώτοι, ώστε να μην επηρεαστούν από τη γνώμη σου», είπε η Σάντσεζ.
Σε μια ομιλία του 2018, ο Μπέζος είπε ότι ο μετασχηματισμός της στρατηγικής της εταιρείας του στις συναντήσεις ήταν «ίσως το πιο έξυπνο πράγμα που κάναμε ποτέ» στην Amazon.
Η τακτική του Τζεφ Μπέζος στην Amazon
O δισεκατομμυριούχος κατήργησε, αρχικά, τις παρουσιάσεις με PowerPoint. Αντίθετα, ξεκίνησε κάθε συνάντηση με περίπου 30 λεπτά σιωπής, ώστε οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να διαβάσουν ένα λεπτομερές υπόμνημα με τα θέματα συζήτησης. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι θα ανέλυαν τις δικές τους σκέψεις πριν το κάνει ο ίδιος, θέλοντας να προφυλαχθεί από τους υφισταμένους που μιμούνται την άποψή του για να κερδίσουν… πόντους.
Η περίοδος σιωπηρής ανάγνωσης δημιούργησε «το ιδανικό πλαίσιο για μια καλή συζήτηση», είπε ο Μπέζος.
«Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι παρευρισκόμενοι θα διαβάσουν πραγματικά το υπόμνημα», πρόσθεσε. «Ένα απλό email δεν αρκεί, καθώς τα στελέχη μπορούν εύκολα να “μπλοφάρουν”, προσποιούμενα πως το έχουν ήδη διαβάσει».
«Το υπόμνημα βοηθά επίσης στο να μην ξεφύγει η σύσκεψη εκτός θέματος και χρόνου», πρόσθεσε.
Πολλαπλές μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το να ξοδεύει κανείς πολύ χρόνο σε συσκέψεις μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά.
Το μυστικό του Τζεφ Μπέζος ευνοείται και από άλλα μεγάλα στελέχη σε εταιρείες-κολοσσούς. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, για παράδειγμα, ξεκινά τις συναντήσεις με τους συμμετέχοντες διαβάζοντας σημειώσεις από ένα έγγραφο Google για 10 λεπτά, ανέφερε ο ίδιος το 2018.
«Αυτή η πρακτική δίνει τον απαραίτητο χρόνο για όλους να βρεθούν στην ίδια σελίδα και μας επιτρέπει να φτάνουμε στην εποικοδομητική σκέψη πιο γρήγορα», έγραψε ο Ντόρσεϊ.