THEPOWERGAME
Ο τραγικός θάνατος του Ολιβιέ Ντασό συγκλονίζει από χθες τη Γαλλία αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται σε 6,3 δισ. ευρώ στοιχείο που τον κατέτασσε 361ο πιο πλούσιο άνθρωπο του πλανήτη. Πέρα από την οικονομική και πολιτική του δραστηριότητα – υπήρξε βουλευτής στο γαλλικό κοινοβούλιο – ο Ολιβιέ Ντασό είχε και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα κυρίως μέσω της φωτογραφίας όπου είχε πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις.
Η επίσκεψη στον Παρθενώνα
Το 2018 με αφορμή την αναδρομική έκθεση Revelations με 30 φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Ολιβιέ Ντασό τα προηγούμενα χρόνια είχε μιλήσει στο whitewall.art για τον ρόλο που έπαιξε μία επίσκεψη του στην Ακρόπολη στο να αρχίσει να ασχολείται πιο εντατικά με την φωτογραφία. «Άρχισα να φωτογραφίζω από πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί της σε μουσεία. Θυμάμαι συγκεκριμένα μία επίσκεψη στην Ελλάδα όπου ο Παρθενώνας μου προκάλεσε πολλά πράγματα χωρίς να το συνειδητοποιώ. Ήταν μία μαγική στιγμή, έβαλα αμέσως τον Παρθενώνα σε ένα χρυσό ορθογώνιο που είναι αυτό της φωτογραφικής μηχανής…».
Οι ρίζες από τη Θεσσαλονίκη
Η οικογένεια Ντασό που δημιούργησε τον κολοσσό της αεροναυπηγικής, των Mirage και των Rafale, έλκει τις ρίζες της από την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από Σεφαραδίτες Εβραίους. Όλα ξεκίνησαν από την οικογένεια Αλλατίνη, που εγκατέλειψαν το Λιβόρνο της Ιταλίας για να εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι Αλλατίνη εδραιώθηκαν στην συμπρωτεύουσα και έγιναν γνωστοί για την ομώνυμη αλευροβιομηχανία αλλά και την βίλα Αλλατίνη που είχε σχεδιάσει ο διάσημος στην εποχή του Ιταλός αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλι.
Οι Αλλατίνη στα τέλη του 19ου αιώνα έφθασαν να είναι η τρίτη πιο πλούσια οικογένεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πλούτος που προέρχονταν πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και από την συνένωση περιουσιών. Ο Ντάριο Αλλατίνη για παράδειγμα, παντρεύτηκε την Ανίτα Φερνάντεζ, γόνο μίας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της πόλης, επίσης εβραϊκής καταγωγής. Η κόρη που απέκτησαν η Ναόμι Αλλατίνη, πριν από τον εκτοπισμό της οικογένειας από την Θεσσαλονίκη είχε παντρευτεί τον Αδόλφο Μπλόχ, γιατρό, Εβραίο αλσατικής καταγωγής και ζούσαν στο Παρίσι.
Μαζί απέκτησαν έναν γιο τον Μαρσέλ που είναι και ο πατριάρχης της αυτοκρατορίας Ντασό στην αεροναυπηγική. Συγκεκριμένα το 1928, ίδρυσε την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ ενώ τον Αύγουστο του 1944 εκτοπίστηκε στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει στους Ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του. Ανέκαμψε χάρη στη βοήθεια ενός συγκρατουμένου του, του Μαρσέλ Πολ, μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το 1946 η οικογένεια Μπλοχ πήρε το όνομα Ντασό, ενώ το 1950 ασπάστηκε τον καθολικισμό. Το 1925 είχε γεννηθεί ο γιος του Μαρσέλ, Σερζ. Το 1946, ως Ντασό πλέον, πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή και αργότερα έκανε και εξειδικευμένες σπουδές αεροναυπηγικής και διαστήματος. Πήρε το δίπλωμά του το 1951, ενώ τελείωσε και την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Το 1950 παντρεύτηκε τη Νικόλ Ραφέλ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων και τον πρόωρα χαμένο Ολιβιέ.
Τον Ιούνιο του 2012 η μητέρα του Ολιβιέ Νικόλ μαζί με τα τρία αδέλφια του, τη Μαρί-Ελέν, τον Λοράν και τον Τιερί Ντασό επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εγκαινιάσουν την ανακαινισμένη με χορηγία της οικογένειας αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης που ονομάζεται «Αλλατίνη – Ντασό».
Ο αδελφός του θανόντος, Λοράν Ντασό είχε επιστέψει το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη για τα αποκαλυπτήρια της μπρούντζινης προτομής του προγόνου του Μωυσή Αλλατίνη στους κήπους της βίλας Αλλατίνι.