THEPOWERGAME
Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε τις εκλογές στην Ουκρανία το 2019, οι προσδοκίες ήταν αρκετά χαμηλές. Οι συγκρίσεις έφταναν μέχρι τον Μπέμπε Γκρίλο, τον Ιταλό κωμικό που ίδρυσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ξαφνικά ο Ζελένσκι είχε γίνει πρόεδρος της χώρας αντί να τον υποδύεται, όπως έπραττε στην τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού», το 2015 με 2018.
Πολιτικοί αναλυτές απέδωσαν τότε τη νίκη του Ζελένσκι στις ψήφους των νεότερων πολιτών, που ήθελαν η χώρα να απαλλαχθεί από το πολιτικό και το οικονομικό χάος. Η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς κλόνισαν βαθύτατα την εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτελεί έναν ιστορικό ρόλο, καθώς με την επικοινωνιακή αμεσότητα και τον καθαρό λόγο του αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των συμπολιτών του να συνεχίσουν να μάχονται για την ανεξαρτησία τους. «Θα επιστρέψουμε την ελευθερία σε όλους τους Ουκρανούς», διεμήνυσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό μήνυμα την παραμονή των Χριστουγέννων.
Κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Για να αποκτήσει κανείς πλήρη εικόνα του έργου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του επιτελείου του, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, περιορίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει το Κρεμλίνο, με πρόσχημα, μεταξύ άλλων αφηγημάτων, την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Το μεγαλύτερο μέτωπο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ρωσία έχει ανοίξει το μεγαλύτερο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από διάφορες οπτικές γωνίες. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Κέντρου Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών (CSIS) που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου, «πρόκειται για έναν παρατεταμένο, βιομηχανικό πόλεμο», με μεγάλες φθορές και για τις δύο πλευρές.
Οι μεταναστευτικές ροές που σημειώθηκαν τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, η ταχύτητα της καταστροφής των οπλικών συστημάτων, οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί σε αστικές υποδομές, η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παραπέμπουν στα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Fortune, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα ιρανικά αεροσκάφη συσχετίστηκαν με τους βομβαρδισμούς των Ναζί στο Λονδίνο. Το Κίεβο υπολογίζει πως η Ουκρανία έχει δεχτεί συνολικά 4.500 πυραυλικές επιθέσεις και 8.000 αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Με έμπνευση τον Τσόρτσιλ
Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο 44χρoνος Ουκρανός πρόεδρος αξιοποίησε εύστοχα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση και να κάμψει τη διστακτικότητα της Γερμανίας, η οποία τελικά αποδέχτηκε πως η Ευρώπη θα πρέπει να οχυρωθεί ενεργειακά και στρατιωτικά ενάντια στην κλιμακούμενη και πολύπλευρη επιθετικότητα της Ρωσίας.
H επίσκεψη στις ΗΠΑ και η «κατάκτηση» του Κογκρέσου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε τη Δύση σε επαγρύπνηση όχι μόνον σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Μόσχας. Εξέθεσε πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η ευρύτερη γεωπολιτική ασφάλεια του ανεπτυγμένου κόσμου, καθώς είναι εκτεθειμένος και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα, που ενδεχομένως να «εμπνέονται» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο που ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ως «επένδυση» στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία και όχι «ελεημοσύνη». Δίχως την αμερικανική συνδρομή, οι ισορροπίες στην ανατολική Ευρώπη θα ήταν διαφορετικές.
H ομιλία του Ουκρανού προέδρου ενώπιον του Κογκρέσου την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου κατέρριψε τους τελευταίους ενδοιασμούς που είχε η Γερουσία όσον αφορά την έγκριση πακέτου 1,7 τρισ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται 45 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Το μέγεθος αυτού του έκτακτου πακέτου είναι μεγαλύτερο από τα κονδύλια που επιδίωκε αρχικά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για την παροχή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει 50 δισ. δολάρια σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο βρίσκεται σε επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή πακέτου 20 δισ. δολαρίων.
Ο Ζελένσκι παρέμεινε στο Κίεβο όσο βομβαρδιζόταν
Καταλυτικό ρόλο στην εμψύχωση του στρατού και των πολιτών της Ουκρανίας τις πρώτες ημέρες του πολέμου διαδραμάτισε η απόφαση του Ζελένσκι να μην εγκαταλείψει το Κίεβο, αρνούμενος την προσφορά των Αμερικανών να τον φυγαδεύσουν στην ασφάλεια όσο τα ρωσικά τανκς πλησίαζαν την ουκρανική πρωτεύουσα. Ακόμη και μετά την αποτυχημένη απόπειρα συνεργατών των Ρώσων, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας, εναντίον του, ο πρόεδρος της χώρας παρέμεινε στο πόστο του.
Μέσα στη δυστυχία του πολέμου, ο Ζελένσκι παραμείνει σημείο αναφοράς για την Ουκρανία, προσπαθώντας να αποκαταστήσει το πραγματικό νόημα της μάχης για ανεξαρτησία και δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο που το αμερικανικό περιοδικό Time και η βρετανική εφημερίδα Financial Times θεωρούν, κατά κοινή ομολογία, πως είναι το πρόσωπο του 2022.