THEPOWERGAME
Η αιφνίδια παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Γιουβέντους το βράδυ της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Αντρέα Ανιέλι, και του αντιπροέδρου, Παβέλ Νέντβεντ, αιφνιδίασε τους οπαδούς της ομάδας αλλά και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αφήνει δε ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση μιας από τις πιο ξακουστές ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου, η πορεία της οποίας είναι συνυφασμένη με τη δυναστεία Ανιέλι.
Ο 47χρόνος Ανιέλι είναι γιος του Ουμπέρτο Ανιέλι και ανιψιός του πασίγνωστου Τζάνι Ανιέλι. Ο πατέρας του ανέλαβε τα ηνία του ομίλου FIAT Group το 2003-04, δηλαδή μετά τον θάνατο του αδελφού του, Τζάνι, που φημολογείται πως τον επισκίαζε. Έναν χρόνο μετά απεβίωσε και ο Ουμπέρτο στην ηλικία των 68 ετών. Κατά της διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπήρξε πρόεδρος της Γιουβέντους, όπως και ο αδελφός του. Ήταν, επίσης, μέλος της ιταλικής Γερουσίας, επικεφαλής της Fiat στη Γαλλία, διευθύνων σύμβουλος της Fiat SpA και αντιπρόεδρος του ομίλου. Ο Ουμπέρτο Ανιέλι έχασε τρεις γιους από τον πρώτο του γάμο, πριν αποκτήσει τον Αντρέα με την Αλέγκρα Ανιέλι, του οίκου Caracciolo, μέλος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες της Νεάπολης, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της ιταλικής πόλης.
Γεννηθείς το 1975, ο Αντρέα Ανιέλι σπούδασε στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο Μποκόνι και εργάστηκε για αρκετά χρόνια εκτός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογενειακής δυναστείας. Μετά την Αγγλία και τη Γαλλία, εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου υπήρξε στέλεχος στο μάρκετινγκ στην ανάπτυξη προϊόντων Ferrari και έπειτα του ομίλου Phillip Morris International.
Επέστρεψε στην Ιταλία και ενσωματώθηκε στην ανώτατη διοίκηση της Γιουβέντους έπειτα από παράκληση του πρώτου ξαδέλφου του, Τζον Έλκαν, το 2010. Αυτό τον έκανε να είναι το 4ο μέλος της οικογενείας Ανιέλι που ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομάδα μετά τον πατέρα του, τον θείο του και τον παππού του. Παράλληλα, ο Τζον Έλκαν, γιος της Μαργκερίτα Ανιέλι και εγγονός του Τζάνι Ανιέλι, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου της Fiat SpA, η οποία μετεξελίχθηκε σε Stellantis με 16 μάρκες αυτοκινήτων. Έτσι, λοιπόν, όπως συμπορεύονταν επιχειρηματικά ο Τζάνι με τον Ουμπέρτο Ανιέλι, έτσι φαίνεται να δραστηριοποιούνται και ο Τζον Έλκαν με τον Αντρέα Ανιέλι.
European Super League: Μια αμφιλεγόμενη ιδέα
Διότι εκτός από το διοικητικό συμβούλιο της Exor, της εταιρείας συμμετοχών που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Γιουβέντους μαζί με μερίδια σε όλες τις δραστηριότητες της οικογενειακής δυναστείας, ο Αντρέα Ανιέλι συμμετέχει και στο ΔΣ της Stellantis. Βρέθηκε δε στο επίκεντρο έντονης κριτικής από τον κόσμο του ποδοσφαίρου τον Απρίλιο του 2021. Μαζί με τη Real Madrid και την Barcelona, η Γιουβέντους πρότεινε την ίδρυση μιας European Super League. Όμως η πρόταση αυτή μπήκε στο συρτάρι μέσα σε λίγα 24ώρα, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης, που έμειναν πιστοί στην UEFA, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που διοργανώνει το Euro. Αντίθετοι με την ιδέα ήταν επίσης πολιτικοί, οπαδοί και αθλητές.
Την περασμένη άνοιξη, ο Αντρέα Ανιέλι αναφέρθηκε έμμεσα στο θέμα αυτό, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο θα πρέπει να απαλλαγεί από το μονοπώλιο της UEFA. Μάλιστα, η ιδέα μιας ευρωπαϊκής Super League «στεγάζεται» πια κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας A22 Sports. Όπως δηλώνει ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22 Sports από τον Οκτώβριο του 2022, ένας από τους λόγους της ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής Super League είναι η έλλειψη επαρκών οικονομικών ελέγχων στο πλαίσιο των «υπαρξιακών προβλημάτων» που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της Α22 είναι πως οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα πρέπει να είναι αυτόνομες και να μην εξαρτώνται από εξωτερικές ενέσεις κεφαλαίων.
Λογιστικοί έλεγχοι οδήγησαν στην παραίτηση του ΔΣ της Γιουβέντους
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Financial Times”, η Γιουβέντους αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει λογιστικά τα μπόνους των παικτών για τα οικονομικά έτη που έληξαν Ιούνιο του 2020 και Ιούνιο του 2021, ύστερα από έρευνες της εισαγγελίας του Τορίνο και της αρμόδιας αρχής Consob.
Ήδη η Exor σύστησε να αναλάβει ο Τζιανλούκα Φερέρο καθήκοντα προέδρου και θα προτείνει τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εν όψει της γενικής συνέλευσης μετόχων που έχει δρομολογηθεί στις 18 Ιανουαρίου του 2023. Η Exor τόνισε πως «ο κ. Φερέρο έχει εξειδίκευση στον τομέα των λογιστικών ελέγχων και έχει αναλάβει διακεκριμένα επιχειρηματικά πόστα». Η μετοχή της Γιουβέντους υποχωρούσε 10% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Η απροσδόκητη αποχώρηση του Αντρέα Ανιέλι από την προεδρεία της Γιουβέντους μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κρίθηκε απαραίτητη λόγω των λογιστικών ελέγχων που πραγματοποιούν οι εισαγγελικές αρχές του Τορίνο και η αρχή εποπτείας των αγορών Consob κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η Γιουβέντους είναι μία από τις ισχυρότερες ομάδες του κόσμου, έχοντας κατακτήσει 36 τίτλους από το 2020. Όμως το οικονομικό έτος του 2021-22 οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 254,3 εκατ. ευρώ, συνοψίζοντας τις συνολικές απώλειες σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ τις τρεις σεζόν που επηρεάστηκαν από την κρίση της πανδημίας. Πέρυσι, ωστόσο, η ομάδα κατάφερε να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ από τους μετόχους, ενώ αρνείται πως έσφαλε στη λογιστική της εικόνα.