THEPOWERGAME
«Κινούμενη ωρολογιακή βόμβα». Έτσι χαρακτήρισε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί τον Τσανπένγκ Ζάο, τον Καναδοκινέζο διευθύνοντα σύμβουλο του κρυπτοανταλλακτηρίου Binance, τον οποίο τις τελευταίες μέρες πολλοί αποκαλούν «Μεσσία» των κρυπτονομισμάτων, καθώς όχι μόνο είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την κατάρρευση του ανταγωνιστικού FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, αλλά εμφανίζεται και ως ο άνθρωπος που θα σώσει τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Ο Ρουμπινί αναφερόταν στην απαγόρευση του Binance Holdings Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις έρευνες που έχει ξεκινήσει για το κρυπτοανταλλακτήριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η εφορία, το περίφημο IRS, για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το Ιράν και φορολογικές παραβάσεις, καθώς το Binance δεν έχει συγκεκριμένη έδρα, αλλά δημιουργήθηκε επάνω στο μοντέλο «fully remote» (κατάλοιπο από την εποχή που τα κρυπτοανταλλακτήρια διώχθηκαν και έβαλαν λουκέτο στην Κίνα).
Στο μεταξύ ωστόσο ο ίδιος ο Ζάο, δήλωσε στο Bloomberg σχετικά με την κατάρρευση του FTX πως χρειάζεται «περισσότερη διαφάνεια και περισσότερος έλεγχος». Προανήγγειλε επίσης την ίδρυση ενός fund ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ένα «ταμείο ανάκαμψης» για την πιθανή αγορά προβληματικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, από πλευράς της Binance, ώστε να περιοριστεί το «φαινόμενο ντόμινο» από τη χρεοκοπία της FTX. Όπως είπε, επιδιώκει να βοηθήσει υποσχόμενα projects, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Στην αρχή είχε προσφέρει σανίδα σωτηρίας και στην ίδια την FTX, για να την τραβήξει ωστόσο αργότερα, έχοντας εξετάσει πιο προσεκτικά τα οικονομικά της στοιχεία. Θα αποδειχτεί ο δαιμόνιος 45χρονος ιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου πλέον κρυπτοανταλλακτηρίου στον κόσμο, ο άνθρωπος που θα σώσει τα κρυπτονομίσματα ή ακόμη μία Νέμεσις για τον χώρο;
Ποιος είναι ο Τσανπένγκ Ζάο
Ο Τσανπένγκ Ζάο γεννήθηκε στην Κίνα, όμως η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά όταν ήταν δώδεκα ετών, εξαιτίας διώξεων σε βάρος του «αστού» πατέρα του. Η πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές, ήταν όταν ο πατέρας του τού αγόρασε έναν 286 DOS έναντι 7.000 δολαρίων. Σπούδασε επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, έχοντας προηγουμένως στα μαθητικά του χρόνια εξασφαλίσει τη δέκατη θέση στον εθνικό διαγωνισμό μαθηματικών.
Το 2015, τον βρίσκει να ιδρύει την εταιρεία Bijie Tech, προσφέροντας υπηρεσίες cloud στα κρυπτοανταλλακτήρια της Σαγκάης. Είχε διαβλέψει πως το bitcoin θα αποδειχθεί για τα χρηματοοικονομικά, ό,τι το ίντερνετ για την κοινωνία της πληροφορίας. Όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε τα κρυπτοανταλλακτήρια της χώρας, οδηγώντας στο κλείσιμο και της εταιρείας.
Είχε ήδη κάνει το επόμενο βήμα ήρθε με την ίδρυση του κρυπτοανταλλακτηρίου Binance τον Ιούλιο του 2017. Παρότι το προσωπικό του εργαζόταν από τη Σαγκάη, το ανταλλακτήριο δεν είχε συγκεκριμένη έδρα, ενώ μετά την κινεζική καταστολή ταξίδεψε στο Χονγκ Κόνγκ, τη Σιγκαπούρη και τελευταία στο Ντουμπάι. Χάρη στην πυγμή με την οποία διοίκησε το Binance, αναπτύχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Καθημερινά, περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλάζουν χέρια στην πλατφόρμα.
Οι δύο φίλοι
Οι δύο τιτάνες της αγοράς crypto, δηλαδή ο Τσανπένγκ Ζάο και ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ του FTX ήταν κάποτε φίλοι, όπως μεταδίδει το Fortune. Παρότι ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ εγκαινίασε το FTX δύο χρόνια μετά τον Ζάο, η επιτυχία του ήταν ιλιγγιώδης, ξεπερνώντας εκείνη του Ζάο. (Ο Καναδοκινέζος είχε εμφανιστεί στο εξώφυλλο του Fortune τον περασμένο Απρίλιο και ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ τον Αύγουστο, αναφέρει χαρακτηριστικά για την παράλληλη πορεία τους, το περιοδικό). Το Binance επένδυσε στο FTX και δημοσίως ο Τσανπένγκ Ζάο επαινούσε την ανάπτυξη του Φράιντ ως καλή για τη βιομηχανία. Κεκλεισμένων των θυρών, σε ιδιωτικές συναντήσεις που έκανε στην Ουάσινγκτον, ο Φράιντ φέρεται να εξέφραζε τις υποψίες του για την επιτυχία του Ζάο, όπως μεταδίδουν οι New York Times.
Τα τουίτ του Τσανπένγκ Ζάο, πάλι, με τα οποία εξέφραζε τις ανησυχίες του για το FTX και την επενδυτική του, την Alameda Research, συνέβαλαν στην αρχή της πτώσης, φέρνοντας στο φως τις παράτυπες μεταφορές χρημάτων. Στις 2 Νοεμβρίου, όταν η CoinDesk αποκάλυψε πως μεγάλο μέρος ων αξίας 14,6 δισ. δολαρίων περιουσιακών στοιχείων της Alameda Research αποτελούνταν από token FTT του FTX, βγάζοντας στην επιφάνεια την τριγωνική συναλλαγή των εταιρειών, με το FTX να έχει φτάσει να δανείζει την Alameda Research με περίπου 8 δισ. δολάρια σε tokens χωρίς πραγματική αξία. Στη συνέχεια ο Ζάο ανακοίνωσε στους 7,7 εκατ. ακολούθους του στο Twitter πως το Binance θα πουλούσε όλα τα token FTT, πυροδοτώντας ξεπούλημα. Όταν ο Μπάνκμαν Φράιντ βρέθηκε να μην μπορεί να καλύψει τους πελάτες που απέσυραν τις παραγγελίες και ζήτησε βοήθεια από τον Ζάο, εκείνος προσφέρθηκε να διασώσει την FTX με συμφωνία εξαφοράς, για να αλλάξει γνώμη και να αποσύρει την προσφορά μία μέρα αργότερα.
Μετά την επική κατάρρευση του FTX, η περιουσία του Φράιντ να εξανεμίζεται εντός ημερών. Αντιθέτως ο Ζάο εμφανίζεται ως «νικητής» του μπρα-ντε-φερ στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, επί του παρόντος τουλάχιστον, με την προσωπική του περιουσία να αποτιμάται σε 17,7 δισ. δολάρια.