THEPOWERGAME
Ο Ντέιβιντ Τέιτ έχει αναλάβει να πλοηγήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council, WGC) στην τεχνολογία blockchain, ώστε να επαναφέρει το πολύτιμο μέταλλο στο προσκήνιο των επενδυτικών προτιμήσεων. Για να γίνει, όμως, ο χρυσός ανταγωνιστικός του bitcoin και να αποκτήσουν οι μικροεπενδυτές μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτό, το WGC θα πρέπει να ασπαστεί αλλαγές ύστερα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας.
Για τον Ντέιβιντ Τέιτ (David Tait) όμως, η αποστολή αυτή ίσως να μην είναι ακατόρθωτη. Εκτός από μια 35ετή σταδιοδρομία στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής -έχοντας εργαστεί στη Goldman Sachs, την UBS Investment Bank, την Credit Suisse και την Bluecrest Capital- ο ίδιος είναι δεινός ορειβάτης. Ήταν ο πρώτος που διέσχισε το βουνό Έβερεστ από τον Βορά στον Νότο το 2007, συμμετέχοντας συνολικά σε τέσσερις αποστολές έως το 2017.
Το παιδικό τραύμα τον οδήγησε στην κορυφή του Έβερεστ
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως σκοπός των ορειβατικών του εγχειρημάτων ήταν φιλανθρωπικός. Κατάφερε να αντλήσει 1,5 εκατ. στερλίνες για τη χρηματοδότηση της εταιρείας προστασίας κακοποιημένων παιδιών στη Βρετανία (National Society for the Prevention of Cruelty to Children, NSPCC). Ο ίδιος δήλωσε δημόσια πως υπήρξε θύμα κακοποίησης στην ηλικία των 10 ετών από ενήλικο άντρα και η ιστορία της ζωής του ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Julian Jarrold να γυρίσει την ταινία «Sulphur and White» με πρωταγωνιστές τους Ann Friel, Dougray Scott , Mark Stanley και Emily Beecham. Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, είναι απόλυτα αποφασισμένος να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.
Ο χρυσός σε μορφή token και η διαφάνεια της τεχνολογίας blockchain
Οπότε ο Ντέβιντ Τέιτ δεν αναγνωρίζει εμπόδια σε παλαιωμένες απόψεις ή προκαταλήψεις. Πίσω στον κόσμο των επενδύσεων, ο Τέιτ σκοπεύει να κάνει μεγάλες τομές σε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει ποσότητες χρυσού 500 δισ δολαρίων σε διάφορες τοποθεσίες και είναι σχεδόν απαράλλακτο σχεδόν δυο δεκαετίες. Σκοπός του πρώην επενδυτικού τραπεζίτη είναι να ψηφιοποιηθεί ο χρυσός σε token (ψηφιακό εικονίδιο) που θα συνδέεται σε τοποθετήσεις του πολύτιμου μετάλλου. Με την υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain θα δίνεται επίσης πιστοποίηση για την προέλευση του χρυσού που αγοράζουν οι επενδυτές.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, περίπου 50.000 ράβδοι χρυσού, αξίας 650.000 δολαρίων και πάνω καθεμία, συναλλάσσονται σε ημερήσια βάση μεταξύ τεσσάρων τραπεζών που είναι υπεύθυνες για τη διαπραγμάτευση. Αποστολή του μη- κερδοσκοπικού WGC είναι η προώθηση της χρήσης και της ζήτησης του χρυσού μέσα από το μάρκετινγκ, την έρευνα και το λόμπινγκ. Απαρτίζεται από 33 μέλη, συμπεριλαμβανομένων ομίλων εξόρυξης μετάλλων.
Bitcoin: Βασικός ανταγωνιστής του χρυσού
Σήμερα, ο χρυσός παραμένει επίκαιρος στις επενδυτικές επιλογές αλλά δέχεται αυξημένο ανταγωνισμό από τις αγορές μετοχών, ομολόγων και κρυπτονομισμάτων, κυρίως το bitcoin που έχει βαπτιστεί ως «ψηφιακός χρυσός». Συν τοις άλλοις, το θερμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας και κρίσεων.
Παράλληλα, οι αποδόσεις δεν είναι τόσο ελκυστικές. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 -πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε αφαίμαξη των αγορών λόγω υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων- ο χρυσός είχε αναρριχηθεί 19,6% έναντι κερδών του S&P 500 άνω του 75%. Σήμερα, ωστόσο, επικρατεί μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου, με τον χρυσό να έχει απωλέσει μόνον το 9,5% από τις αρχές του έτους ενώ οι απώλειες του S&P 500 φθάνουν το 24%.
Ο Τέιτ, o οποίος ανέλαβε τα ηνία του WGC το 2018, δηλώνει στο Bloomberg πως με «πληθώρα εταιρειών ή ακόμη και οργανισμών δεν μπορούν να επενδύσουν εύκολα στον χρυσό». Πόσο μάλλον οι μικροεπενδυτές που δεν έχουν καμία απευθείας πρόσβαση στο χρυσό. Όπως συμβαίνει και με άλλα εμπορεύματα, η διαπραγμάτευση του χρυσού δυσχεραίνεται από διαφορετικά κριτήρια σε διαφορετικές αγορές από τις ράβδους 400 ουγκιών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και 100 ουγκιών στην Comex των ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις για την παραμικρή επένδυση θα πρέπει να διαθέτει κανείς 160.000 δολάρια τουλάχιστον.
Οι προτάσεις του Τέιτ, και της ομάδας συνεργατών του, ωστόσο, απαιτούν τη στήριξη πολλαπλών παικτών και φορέων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου από τις τράπεζες της Wall Street μέχρι τις αρμόδιες αρχές της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες εποπτεύουν τις μεγαλύτερες αγορές για το πολύτιμο μέταλλο. Είναι μια υπέρβαση που δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά προϋποθέτει μια σύμπνοια δυνάμεων σε μια αντίξοη περίοδο.