THEPOWERGAME
Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος. Είναι Μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης ΕΚΕΤΑ, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Σχολείου Anatolia, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου στην Βόρεια Ελλάδα.
Έχοντας υπάρξει, για αρκετά χρόνια Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου τον Ιούνιο 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος του AMCHAM.
Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.
Ιδρυτής της Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ που ξεκίνησε ως ένα μικρό εργαστήριο μεταλλικών επίπλων σε 110 τ..μ. υπήρξε το 1959 ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος.
Ως μια βιομηχανική μόδα, τα μεταλλικά έπιπλα σύντομα οδηγούν τις εξελίξεις και σε τρία χρόνια η βιοτεχνία εξελίσσεται σε μίνι βιομηχανία με περισσότερη επιφάνεια εγκαταστάσεων και με τον Αλέξανδρο Μπακατσέλο να ιδρύει το 1968 την Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε. ξεκινώντας την παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών.
Σύντομα ξεκινούν οι εξαγωγές κυρίως προς την Ιταλία και τη Γερμανία ενώ το 1972 θα υπάρξει μετακίνηση σε νέες εγκαταστάσεις λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, σε χώρο 286.000 τ.μ. και πέρασμα στη δραστηριότητα των ανοξείδωτων μαγειρικών σκευών.
Το 2007 θα υπάρξουν επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ και η ίδρυση 9 θυγατρικών με παρουσία σε 65 χώρες. Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος θα αποβιώσει το 2016 σε ηλικία 83 ετών και η πορεία θα συνεχιστεί από την επόμενη γενιά.
Ένας πρωταγωνιστής χαμηλών τόνων
Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τη βασική του εκπαίδευση την έλαβε σε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.
Στην συνέχεια σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) και της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία «Πυραμίς Μεταλλουργία Β. Ελλάδος Ε.Π.Ε.» η οποία το 1968 μετονομάστηκε σε «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.».
Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην «Πυραμίς Μεταλλουργία», ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.
Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος δύο ελληνικών τραπεζικών οργανισμών, της Τράπεζας Εργασίας, όπου κατείχε επί 16 συναπτά έτη τη θέση του μέλους του Δ.Σ. και της Εγνατίας Τράπεζας, στην οποία ήταν κύριος μέτοχος και αντιπρόεδρος. Μετά τη συνένωση της Εγνατίας Τράπεζας με τη Marfin, παρέμεινε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μέχρι το 2011.
Το 1996, καλύπτοντας το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο, μαζί με τον Χρήστο Λαμπράκη και τον Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία «Φίλιππος».
Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης.
Συμμετέχοντας πάντα ενεργά στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή της πόλης του και της χώρας, διετέλεσε:
– Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες.
– Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993, περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός αερομεταφορέας παρουσίασε κέρδη χάρη στην προσωπική του επιμονή και υπομονή για σωστή διαχείριση.
– Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά τη θητεία του ξεκίνησε η κατασκευή του εκθεσιακού κέντρου της HELEXPO στην Αθήνα και δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης χωρητικότητας 3000 συνέδρων με την ονομασία « Ι. Βελλίδης».
– Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.
– Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».
– Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς.
– Ιδρυτικό μέλος του Propeller Club Θεσσαλονίκης.
– Ιδρυτής της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και υποκινητής της υποβρυχίου δραστηριότητας στη Βόρειο Ελλάδα.
Ήταν επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπήρξε πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από το 1998 έως και το 2015.
Έχει διακριθεί πολλές φορές για την προσφορά του από κοινωνικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς και θρησκευτικούς φορείς. Ειδικότερα το 2009 η κυβέρνηση του Βελγίου του απένειμε το μετάλλιο του Αξιωματούχου του Τάγματος του Leopold II, ενώ το επόμενο έτος ο βασιλιάς του Βελγίου του απένειμε το μετάλλιο «Cinque de Premiere Classe».
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον τίμησε με το 2ο τη τάξη τίτλο του Πατριαρχείου και τον ανακήρυξε Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο. Επίσης, έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και έχει ορισθεί από το Πατριαρχείο μέλος του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Κατά τη γερμανική κατοχή υπήρξε το νεότερο μέλος της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης Ε.Δ.Ε.Σ., προσφορά για την οποία παρασημοφορήθηκε δις από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων βραβεύτηκε για τη συνολική του προσφορά στον πολιτισμό ως Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής.
Το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προσκόπων του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσωπική του προσφορά προς τον οργανισμό. Ακόμη έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος της Κοινότητας «Προμαχών» του Νομού Πέλλης και Επίτιμο Μέλος του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τέλος, από την Ένωση Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά του στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βραβείο που του απενεμήθη από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης.
Ήταν παντρεμένος με την Τίμη Μπακατσέλου και είχε τέσσερις γιους.