THEPOWERGAME
Ο 67χρονος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια γνωστός ως το «επενδυτικό πρόσωπο» της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κάποιο διάστημα ενδιαφέρθηκε και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όμως τον προηγούμενο μήνα, το επενδυτικό ταμείο (PIF) της Σ. Αραβίας απέκτησε ποσοστό 16,87% των μετοχών της επενδυτικής εταιρείας του, Kingdom Holding, έναντι 1,5 δισ. δολαρίων και αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά στις επενδυτικές αποφάσεις.
Αξιοποιώντας και το διεθνές πρεστίζ του πρίγκιπα με τις επιτυχημένες επενδύσεις στη Citigroup, στην Αpple και στο Twitter, που όμως θεωρήθηκε «έκπτωτος» από τότε που συνελήφθη και κρατήθηκε για τρείς μήνες στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ, στα πλαίσια των οικονομικών εκκαθαρίσεων στις οποίες προχώρησε το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ίσως μάλιστα, αναφέρουν πληροφορίες, και η τωρινή εξαγορά μετοχών να γίνεται στα πλαίσια συμφωνίας, η οποία είχε σφυρηλατηθεί εκείνο το διάστημα. Η συμφωνία με το PIF προχώρησε όταν η μετοχή του Kingdom Holding βρισκόταν στη χαμηλότερη τιμή της φέτος, και ολοκληρώθηκε χωρίς premium. Σε αυτή δεν συμμετείχαν οι τραπεζίτες που συνήθως συνεργάζονται με το κρατικό επενδυτικό ταμείο ή τον Αλ Ουαλίντ, αναφέρει το Reuters.
Εκείνη την εποχή, των εκκαθαρίσεων, η σαουδαραβική κυβέρνηση είχε αναλάβει τον έλεγχο του μετοχικού πακέτου κάποιων Σαουδαράβων δισεκατομμυριούχων, μεταξύ αυτών της κατασκευαστικής Binladen και της μιντιακής MBC, στα πλαίσια των συμφωνιών που έγιναν για την απελευθέρωσή τους. Ο Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ ήταν ο μοναδικός από τους κρατούμενους που παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters, μέσα από την σουίτα του στο Ritz Carlton.
Η επενδυτική φήμη του πρίγκιπα και η Ελλάδα
Η κίνηση που εκτόξευσε τον Αλ Ουαλίντ στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα ήταν το άνοιγμά του στη Citigroup ήδη από τη δεκαετία του ’90, ενώ υπήρξε ένας από τους πρώτους επενδυτές της Apple. Το 2011 επένδυσε 300 εκατ. δολάρια στο Twitter και το 2015 αύξησε το μετοχικό του ποσοστό, ενώ -αν και στην αρχή είχε εμφανιστεί σκεπτικός στην προσφορά εξαγοράς του Twitter που έκανε ο Έλον Μασκ τον περασμένο μήνα- τελικά διατήρησε το μερίδιό του.
Το ενδιαφέρον για τον Αστέρα Βουλιαγμένης είχε προκύψει μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα στη Μαρίνα του Φλοίσβου το Μάιο του 2013, όπου έδεσε με το μήκους ογδόντα έξι μέτρων «Kingdom 5KR», ως κύριος μέτοχος της αλυσίδας ξενοδοχείων «Four Seasons». Ο πρίγκιπας είχε τότε επισκεφθεί τη Μύκονο με το σκάφος «Qatara του Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, και την Κρήτη.
Ο στόχος και η αλλαγή στρατηγικής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σ. Αραβίας
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόκτηση μετοχικού ποσοστού του PIF στην εταιρεία του Μπιν Ταλάλ συνιστά αλλαγή στρατηγικής για το Ριαντ, το οποίο συνήθως θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο μέσω του υπουργείο Οικονομικών και όχι του επενδυτικού ταμείου. Όπως αναφέρει ο Τζέιμς Σουάνστον, οικονομολόγος της Capital Economics για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, «πρόκειται για αλλαγή τακτικής» που δείχνει πως η απόκτηση του ποσοστού της Kingdom Holding αποτελεί περισσότερο μία επενδυτική ευκαιρία.
«Το PIF αγοράζει βασικά ένα ποσοστό από το επιτυχημένο επενδυτικό ιστορικό του πρίγκιπα. Όσο ο Αλ Ουαλίντ αποδεικνύει ότι ξέρει ακόμη να επιλέγει τους νικητές, οι Σαουδάραβες θα επωφεληθούν» σημειώνει ο Τζιμ Κρέιν, ερευνητικός συνεργάτης στο Baker Institute του πανεπιστημίου Rice και συγγραφέας του βιβλίου «Ενεργειακά Βασίλεια: Πετρέλαιο και Πολιτική Επιβίωση στον Περσικό Κόλπο» (Energy Kingdoms: Oil and Political Survival in the Persian Gulf).