THEPOWERGAME
O Νικ Κλεγκ ήταν κάποτε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Σήμερα, ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον από το 2010 μέχρι το 2015 αναλαμβάνει μια επίσης ισχυρή θέση στον όμιλο τεχνολογίας Meta, γνωστού μέχρι πρότινος ως Facebook.
Αυτήν την εβδομάδα, προήχθη σε υπεύθυνο των διεθνών υποθέσεων της Meta ύστερα από απόφαση τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη λήψης αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν δισεκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp και Oculus.
Μετά από μια μεγάλη σταδιοδρομία στις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο ως επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο Κλεγκ βρίσκεται στη Facebook από το 2018. Με τη νέα θέση του ως επικεφαλής των διεθνών υποθέσεων της Meta γίνεται ο στενότερος συνεργάτης του Ζούκερμπεργκ μαζί με την Σέριλ Σάντμπεργκ που είναι Chief Operating Officer του ομίλου. «Ο Νικ θα είναι πια υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα πολιτικής, συμπεριλαμβανόμενων των επαφών μας με κυβερνήσεις όσο εξετάζονται νέα μέτρα και ρυθμίσεις, όπως επίσης για τη δημόσια παρουσίαση των προϊόντων μας και του τρόπου λειτουργίας μας», ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta. «Το έργο μας στη Meta παίζει σημαντικό ρόλο σε πολύ κόσμο. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο πολλών διαμαχών για την τεχνολογία και την κοινωνία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα σκάνδαλα της Facebook
Η Facebook έχει εκτεθεί τα τελευταία χρόνια. To 2018 ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου έγινε γνωστό πως η Facebook είχε δώσει ελεύθερη πρόσβαση στο προφίλ δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της. Εν συνεχεία, το εγχείρημα του Ζούκερμπεργκ για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος βρήκε σθεναρή αντίσταση από το αμερικανικό Κογκρέσο. Επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος σε ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης με 2,9 δισ χρήστες σε όλον τον κόσμο.
Ύστερα ακολούθησαν οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν, η οποία ήταν υπεύθυνη προϊόντων στη Facebook, το προηγούμενο φθινόπωρο. Αφού παραιτήθηκε από τον όμιλο τεχνολογίας, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνες και την προσωπική της μαρτυρία για τακτικές που είναι παραπλανητικές, τοξικές και προσβάλουν ακόμη και τη δημοκρατία, κάνοντας λόγω για την προώθηση πολωτικού και αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Λίγο μετά η Facebook μετονομάστηκε σε Meta.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξετάζει σήμερα την επιβολή ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να τεθούν κάποια όρια στη συμπεριφορά τους.