THEPOWERGAME
Για την Ιωάννα Τζίκα το επιχειρείν είναι οικογενειακή υπόθεση και γνωρίζει την ευθύνη να τρέχεις μια εταιρεία που έχει τόσο βαθιές ρίζες. Άλλωστε η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝΒΑ) έχει παράδοση από το 1870. Πρόκειται για μια εταιρεία με πάνω από 200 εργαζόμενους και με σήματα όπως η Trata και το Flokos.
Η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου κινεί ήδη επενδυτικά προγράμματα προκειμένου να βελτιώσει τα κόστη λειτουργίας της και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της, επιδιώκοντας τη συνέχιση της ανοδικής της πορείας. Στόχος της εταιρείας είναι η επόμενη πενταετία να καταστεί μια περίοδος νέας ανόδου και εξαγωγών, με διεύρυνση τζίρων και τόνωση των κερδών. Ήδη έχει συνταχθεί νέο επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη αυτή περίοδο, βασισμένο στα θετικά μεγέθη της επιχείρησης.
Ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 32,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 2019, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε στα 10,75 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 23,59% καθώς υπήρξε αύξηση κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι την ίδια περίοδο υπήρξε έμφαση από την διοίκηση της εταιρείας σε νέες εμπορικές και παραγωγικές πολιτικές ενώ παράλληλα τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με το 2019. Τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε νέο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 14 εκατ. ευρώ και διάρκειας 7 ετών.
Η ΚΟΝΒΑ δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και κονσερβοποίηση ιχθυηρών και στην εμπορία άλλων προϊόντων, όπως κρεατοσκευάσματα, λαχανικά και κατεψυγμένα ιχθυηρά. Παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα σήματα Trata και Flokos, ενώ παράλληλα έχει προσθέσει στην γκάμα των δραστηριοτήτων της την εμπορία των σημάτων Dacor (κονσερβοποιημένα προϊόντα κρέατος) και Baron (κονσερβοποιημένα λαχανικά).
ΚΟΝΒΑ: Η ιστορία της εταιρείας
Η ΚΟΝΒΑ διοικείται από μια νέα γυναίκα που σε ηλικία 21 ετών εντάχθηκε στην εταιρεία περνώντας από όλες τις θέσεις για να μάθει τη δουλειά. Κοντά στα σαράντα σήμερα, έχει σπουδές επάνω στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Η ιστορική πορεία της οικογένειας Τζίκα, ξεκινάει από το 1870 όταν ο Θρασύβουλος και Γιώργος Τζίκας ανοίγουν δύο παντοπωλεία στη Βέροια. Το 1910, τα ανίψια τους, Θωμάς και Μερκούριος, δημιουργούν μία ανθηρή επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, την «ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ Αποικιακά» στη Θεσσαλονίκη. Διακινούν καπνιστές ρέγγες, παστό βακαλάο, αλίπαστα, ταραμά καθώς και διάφορες κονσέρβες ψαρικών. Αργότερα, το 1945 τα παιδιά του Θωμά (Μιχαήλ και Αντώνιος) καθώς και τα παιδιά του Μερκούριου (Αντώνης και Τάκης) συνεχίζουν την εμπορική τους δραστηριότητα ιδρύοντας την εταιρεία ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ στην Αθήνα και ξεκινούν εισαγωγή κονσερβών κρέατος.
Κυκλοφορεί στην αγορά η μάρκα Flokos το 1972 και το 1978 η Trata. Το 1990 ολοκληρώνεται η κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών με έδρα το Κιλκίς Η εταιρεία πλέον κινείται σε συνεχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς κατέχοντας σταθερά την πρώτη θέση στον χώρο της κονσερβοποίησης ιχθυηρών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η ΚΟΝΒΑ αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό καθώς εξάγει τα προϊόντα της με το εμπορικό σήμα Trata σε 20 ευρωπαϊκές χώρες στην Ασία και στις ΗΠΑ.