THEPOWERGAME
Πριν από σχεδόν 50 χρόνια όταν ο Νίκος Κουτσιανάς περνούσε για πρώτη φορά πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου στην οδό Κατεχάκη, έχανε συνέχεια πελάτες όταν τους πρότεινε να βράσουν και να πιουν μολόχα αντί να αγοράσουν ένα αντιβηχικό σιρόπι. Με την ρήση που έχει χρεωθεί στον Ιπποκράτη «το φάρμακο σου είναι η τροφή σου» και με συνοδοιπόρο την Νίκη Κουτσιανά, οι δημιουργοί της Apivita επιστρέφουν στο μηδέν και δημιουργούν την Symbeeosis. Γίνονται αγρότες και μελισσοκόμοι και μέσα από το νέο τους δημιούργημα καλλιεργούν, συλλέγουν και προσφέρουν τσάι του βουνού, βότανα και βιολογικό μέλι προτρέποντας τους πελάτες (σ.σ. απεχθάνονται τις λέξεις καταναλωτές και κατανάλωση) να κάνουν την τροφή φάρμακο τους.
«Εμείς πήγαμε ανάποδα, από τα σαλόνια (ομορφιάς της Apivita) στα αλώνια» είπε με αρκετή διάθεση αυτοσαρκασμού η Νίκη Κουτσιανά, το πρωί της Τετάρτης στην πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση της Symbeeosis στα γραφεία της, και πρώην σπίτι της οικογένειας, στην Παιανία. Πρόκειται για έναν χώρο που διαθέτει ένα από τους πλουσιότερους βοτανικούς κήπους με πάνω από 500 είδη φυτών και συλλογή με 185 από τα 270 ιπποκρατικά βότανα και φυτά. Η εταιρεία προχώρησε παράλληλα στην αγορά εκτάσεων στην περιοχή του Ολύμπου και στην Αρκαδία καθώς και στην δημιουργία εργοστασίου στο Μαρκόπουλο, μια επένδυση που έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 4,8 εκατ. ευρώ.
Μόνο το 4% των βοτάνων που καταναλώνουμε είναι ελληνικά
«Στην Ελλάδα σήμερα καταναλώνουμε μόλις 4% ελληνικά βότανα. Δείτε τα τσάγια στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα εισαγόμενα, όταν στην Ελλάδα έχουμε το τσάι του βουνού που είναι ασύγκριτα ανώτερο από τα υπόλοιπα» ανέφερε χωρίς να κρύψει την απογοήτευση του ο ιδρυτής της Symbeeosis Νίκος Κουτσιανάς. «Τολμήσαμε σαν οικογένεια και επενδύουμε στον αγροτικό τομέα» σημείωσε τονίζοντας ότι «αυτό που κάνουμε είναι να ενώσουμε έναν διαφορετικό μελισσοκομικό τομέα με την παραγωγή βοτάνων για να δώσουμε χρήσιμα και χρηστικά προϊόντα στην αγορά, τα οποία θα αφήνουν μηδενικά απόβλητα στο περιβάλλον».
Στον τομέα των προϊόντων μελισσοκομίας όπου η οικογένεια διαθέτει παράδοση άνω των σαράντα χρόνων διαθέτει 1.500 μελίσσια από τα οποία τα 1.000 βρίσκονται στην Αττική, 180 στην Άνδρο, 120 στην Βοιωτία και 200 στην περιοχή της Αρκαδίας. Για την ερχόμενη χρονιά ο αριθμός θα αυξηθεί και υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 2.500. Η εταιρεία συνεργάζεται με 12 νέους μελισσοκόμους, στους οποίους έχει παραχωρήσει τα μελίσσια και από τους οποίους αγοράζει το μέλι με τιμή κατά 10% πιο υψηλή από ότι η μέση τιμή της αγοράς. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών μελισσοκόμων σε Αττική, Βοιωτία, Άνδρο και Αρκαδία.
Στον τομέα των βοτάνων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από συνεργαζόμενους παραγωγούς ενώ στόχος της Symbeeosis είναι να αυξηθεί η παραγωγή από τις ιδιόκτητες εκτάσεις. Ήδη διαθέτει 90 στρέμματα στην ορεινή Αρκαδία και περίπου 80 στην περιοχή του Ολύμπου. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας είναι η αναγεννητική γεωργία και για αυτό τον λόγο συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού.
Τα πρώτα προϊόντα που έχουν παραχθεί όπως μέλια, τσάγια και βότανα έχουν συσκευαστεί σε πλήρως ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες (π.χ. πυραμίδες τσαγιού) και διατίθενται μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. Στόχος σύμφωνα με την Νίκη Κουτσιανά είναι η είσοδο τους σε φαρμακεία και καταστήματα με βιολογικά είδη καθώς και σε δεύτερη φάση η δημιουργία αυτόνομων χώρων όπου θα παρουσιάζεται καλύτερα η συλλογή. Παράλληλα παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός η εταιρεία έχει ξεκινήσει έστω και δειλά τις εξαγωγές σε αγορές όπως αυτές της Βρετανίας και της Ισπανίας.