THEPOWERGAME
Μία από τις υψηλότερες, αν όχι την υψηλότερη – τη δεδομένη χρονική στιγμή – τιμή σιταριού στην Ευρώπη πέτυχε ο αγροτικός συνεταιρισμός «Προμηθέας» στον κάμπο της Λάρισας για τους αγρότες – μέλη του, οι σοδειές των οποίων χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της μπίρας AMSTEL και των μακαρονιών ΜΕΛΙΣΣΑ. Ο συνεταιρισμός πώλησε 600 τόνους σιταριού σε δημοπρασία πετυχαίνοντας τιμή 536,6 ευρώ τον τόνο (0,5366 το κιλό), κι έτσι πληρώνοντας τα μέλη του για τις συγκεκριμένες ποσότητες με 52 λεπτά το κιλό, ήτοι διπλάσια τιμή από πέρυσι.
Ο «Προμηθέας» στη Νίκαια Λάρισας, την έδρα του δήμου Κιλελέρ (πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό) θεωρείται ένας από τους πλέον νοικοκυρεμένους συνεταιρισμούς του κάμπου:
- με κύκλο εργασιών 3.5-4 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως οι χρήσεις του έχουν θετικό αποτέλεσμα αν και βεβαίως στόχος δεν είναι η κερδοφορία αλλά η επίτευξη υπεραξίας για την παραγωγή των 498 αγροτών – μελών του,
- δεν έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις,
- προσπαθεί να καλύψει μέρος του κόστους λειτουργίας με άλλες δραστηριότητες, όπως σπορόκεντρο και φωτοβολταϊκά (εγκατέστησε φέτος σταθμό 100 KW στη στέγη των αποθηκών του,
- ενώ, ταυτόχρονα, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αγρότες – μέλη του, στηρίζοντάς τους καθ’ όλο τον παραγωγικό κύκλο (από τη σποροπαραγωγή και τη χορήγηση προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας μέχρι την επεξεργασία και την αποθήκευση της σοδειάς τους).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρός του, Αντώνης Ρεντζιάς επαν-εκλέγεται συνεχώς από το 2006, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μάλιστα και αντιδήμαρχος αγροτικού τομέα στον δήμο Κιλελέρ.
Συμβόλαια με Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ
Τα τελευταία 5 χρόνια, ο «Προμηθέας» διαθέτει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μέσω συμβολαιακής γεωργίας:
- το κριθάρι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την παραγωγή της μπίρας AMSTEL
- και το σιτάρι στη ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ για την παραγωγή ζυμαρικών ( η έδρα της εταιρείας είναι, μάλιστα, στη Νίκαια, κυριολεκτικά δίπλα στα χωράφια που καλλιεργείται το σιτάρι).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις δύο εταιρείες, οι αγρότες – μέλη του «Προμηθέα» καλλιεργούν συγκεκριμένες ποικιλίες και παραδίδουν προϊόν με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν να απορροφήσουν τη συμφωνηθείσα παραγωγή σε συγκεκριμένη τιμή.
Ο παραγωγός επιλέγει πότε θα πουλήσει
Στο κριθάρι η τιμή είναι συγκεκριμένη (172 ευρώ τον τόνο φέτος, επίκειται συζήτηση για νέα τιμή του χρόνου) για το σύνολο της παραγωγής. Στο σιτάρι ακολουθείται το εξής σύστημα:
Η ΜΕΛΙΣΣΑ διασφαλίζει εγγυημένη (κατώτατη) τιμή 20 λεπτά το κιλό για το σύνολο της συμφωνηθείσας παραγωγής, την οποία απορροφά σε τρεις ημερομηνίες: 15 Ιουλίου, 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου. Εφ’ όσον στη συγκεκριμένη ημερομηνία, η εμπορική τιμή του σιταριού είναι μεγαλύτερη των 20 λεπτών, πληρώνει στην τιμή αγοράς. Εάν είναι μικρότερη, πληρώνει 20 λεπτά.
Οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους στα δυναμικότητας 12.000 τόνων σιλό του συνεταιρισμού κι έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν το σιτάρι σ’ όποια από τις τρεις ημερομηνίες θεωρούν ότι θα πετύχουν την υψηλότερη τιμή. Εάν θεωρούν ότι θα ανέβει η τιμή, έχουν συμφέρον να πουλήσουν το φθινόπωρο. Στην αντίθετη περίπτωση, πωλούν το καλοκαίρι.
Το ράλι από τα 27 στα 53,6 λεπτά
Στη φετινή χρονιά συνέβη το εξής παράδοξο: στα μέσα Ιουλίου η τιμή του σιταριού κυμαινόταν στα 27 λεπτά, ήταν δηλαδή στο υψηλότερο σημείο της τιμής του σιταριού την τελευταία 10-15ετία. Καθώς το περυσινό καλοκαίρι, η τιμή του σιταριού ήταν 27 λεπτά και αργότερα υποχώρησε, οι περισσότεροι αγρότες – μέλη του «Προμηθέα» επέλεξαν φέτος να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν από το ξέφρενο ράλι στην τιμή των δημητριακών και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων που ακολούθησε.
Επειδή, όμως, ο συνεταιρισμός διακινεί ένα μέρος – το μικρότερο – της παραγωγής του στο ελεύθερο εμπόριο, πέτυχε στη δημοπρασία των 600 τόνων πριν λίγα 24ωρα την τιμή – ρεκόρ των 53,6 λεπτών (την ποσότητα αγόρασαν οι «Μύλοι Κεπενού»).