THEPOWERGAME
Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι με τόση ισχυρή θέληση που δεν βλέπουν καν εμπόδια μπροστά τους όσο μεγάλα και αν είναι στο γυμνό μάτι. Τους απασχολεί μόνον ο τελικός στόχος και είναι ικανοί να υπερπηδήσουν την υψηλότερη κορφή για να τον επιτύχουν. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη ζωή του παιδιού τους. Αυτή είναι η εντύπωση που σχηματίζει κανείς διαβάζοντας για τη Μαρτίν Ρόθμπλατ. Από την αεροδιαστημική, η Ρόθμπλαντ μεταπήδησε στη βιοτεχνολογία, όπου με μια ομάδα επιστημόνων βρήκε την κατάλληλη αγωγή για την κόρη της. Σήμερα, έχει θέσει ως στόχο να δώσει μια λύση, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση οργάνων, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για μεταμοσχεύσεις καθώς οι περισσότεροι χάνουν τη ζωή τους σε λίστες αναμονής.
Η Ρόθμπλατ ξεκίνησε ως νομικός σύμβουλος στον χώρο των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και της αεροδιαστημικής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά κατέληξε να ιδρύει την εταιρεία βιοτεχνολογίας United Therapeutics, η οποία αποτιμάται σήμερα στα 8 δισ. δολάρια. Είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο της στον επιχειρηματικό στίβο ως διευθύνουσα σύμβουλος στην εταιρεία δορυφορικής πλοήγησης Geo Star και ιδρύτρια εταιρείας ραδιοφωνικών παραγωγών που στην πορεία έγινε γνωστή ως Sirius XM Satellite Radio. Ως επικεφαλής της United Therapeutics, είναι το υψηλότερα αμειβόμενο στέλεχος στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, βάσει πρόσφατων στοιχείων.
Κινητήριος δύναμη προς την καινοτομία η ζωή της Τζένεσι
Αυτός ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός έγινε όταν η μικρότερη κόρη της, η εννιάχρονη τότε Τζένεσι, διαγνώστηκε με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (pulmonary arterial hypertension), με τους ιατρούς να της δίνουν προσδόκιμο ζωής όχι μεγαλύτερο της τριετίας. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ίδια η Ρόθμπλαντ βρίσκονταν σε διαδικασία αλλαγής φύλου για να αποκτήσει την ταυτότητα που πάντα επιδίωκε στη ζωή της και να μετονομαστεί σε Μαρτίν. Σχολιάζοντας αυτήν την περίοδο της ζωής της σε συνέντευξη στο περιοδικό Forbes έναν χρόνο πριν, είχε πει πως «προηγουμένως σκοπός μου ήταν να βοηθήσω την ανθρωπότητα να επεκταθεί πέρα από τα όρια της γης, με προορισμό το διάστημα. Μετά η μοναδική μου αποστολή ήταν να σώσω τη ζωή της κόρης μου».
Μετά την τραγική διάγνωση της κόρης της, η Ρόθμπλαντ μελέτησε έναν μεγάλο όγκο ερευνών για την ασθένεια της και ανακάλυψε πως μια φαρμακευτική εταιρεία στη Βόρεια Καρολίνα διέθετε ένα υποσχόμενο χημικό συστατικό που ήταν ανεκμετάλλευτο. Έχοντας την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια, ίδρυσε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας και επένδυσε σε αυτήν κεφάλαια που αποκόμισε από τη δημόσια εγγραφή της Sirius XM Satellite Radio στο χρηματιστήριο Nasdaq. Έτσι δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων το αγγειοδιασταλτικό φάρμακο Remodulin που διαδραματίζει σωτήριο ρόλο για την κόρη της και πάνω από 100.000 ανθρώπους ακόμα. Σήμερα, η Τζένεσις είναι 36 ετών και εργάζεται δίπλα στη μητέρα της, Μαρτίν, η οποία συνεχίζει να κρατά τα ηνία της United Therapeutics από τη θέση της προέδρου.
Από τη φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία με γενναιόδωρες επενδύσεις
Όμως, η Οδύσσεια αυτή δεν έχει ακόμη φθάσει στο τέλος της για τη Μαρτίν. Το Remodulin είναι θεραπευτική αγωγή αλλά όχι η θεραπεία από την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. «Μελέτησα τους αριθμούς» είπε πρόσφατα η Ρόθμπλαντ σε εκτενές άρθρο στο Bloomberg. «Οπότε αποφάσισα να αλλάξω τους αριθμούς», υπογράμμισε αμέσως μετά. Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, περίπου 250.000 άνθρωποι πέθαναν το 2019 από πνευμονική ανεπάρκεια. Δεσμεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη και με ρευστότητα της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων, η United Therapeutics με την ομάδα της επιστημόνων συνεργάζεται με τη Mayo Clinic για να εξακριβώσουν, μεταξύ άλλων, εάν μπορεί να γίνει έως έναν βαθμό αποκατάσταση πνευμόνων από αποθανόντες ώστε να είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση.
Πέραν τούτου έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασιών σε διάφορους τομείς της μεταμόσχευσης οργάνων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επιστημόνων που συμμετείχαν στην κλωνοποίηση του προβάρου Ντόλι στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg Businessweek τόνισαν πως δεν μπορεί να αποτιμηθεί μια τόσο μεγάλη καινοτομία σε προβλέψεις εσόδων. Η ίδια είχε δηλώσει στο Forbes ότι «ανακάλυψα πως μόνον το 1% των πνευμόνων από ανθρώπους που έχουν πεθάνει μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Και σκέφτηκα πως είναι κρίμα και πώς πρέπει να γίνει κάτι για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση».