THEPOWERGAME
Σε μια εποχή που η χώρα αναζητεί τις «ατμομηχανές» που θα μπορέσουν να ξεκολλήσουν το «κάρο» της εθνικής οικονομίας από το τέλμα, ο αγροτικός τομέας μετεξελίσσεται από προβληματικό κλάδο σε «Ελντοράντο» του νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Προϋπόθεση, όμως, είναι τα ανώνυμα και χύμα ελληνικά προϊόντα να γίνουν επώνυμα και να τυποποιηθούν, για να βρουν το δρόμο προς τα ράφια των σουπερμάρκετ και των «ντελικατέσεν». Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα εταιρειών που απαρνήθηκαν τις επιδοτήσεις, ανακάλυψαν το μάρκετινγκ και τις στρατηγικές πωλήσεων και αναζήτησαν πελατεία για να επιβιώσουν εκτός των ελληνικών συνόρων.
Δεύτερης γενιάς τυροκόμος, ο Κωνσταντίνος Καράλης κατάφερε να μετεξελίξει ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μια από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Εκανε γνωστά τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.
Αν έβαζε το ένα δίπλα στο άλλο τα τυριά που παράγει κάθε χρόνο, ο Κωνσταντίνος Καράλης θα μπορούσε να πάει στην Αμερική περπατώντας πάνω τους. Όσοι νομίζουν ότι είναι σχήμα λόγου ίσως αλλάξουν γνώμη αν μάθουν ότι η παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια κιλά τυρί.
Βλάχος στην καταγωγή, ο επιχειρηματίας μεγάλωσε μέσα στο μικρό «μπατζαριό» (τυροκομείο) που είχε δημιουργήσει από το 1947 ο πατέρας του, Σπύρος, στο χωριό Βαθύπεδο των Ιωαννίνων.
Η αλλαγή σελίδας έγινε το 1969, όταν ανέλαβε ο ίδιος το μικρό οικογενειακό τυροκομείο. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Πρέβεζας και άρχισε να παράγει αποκλειστικά και μόνο κεφαλοτύρι, χρησιμοποιώντας το πρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων των γύρω χωριών.
Αυτό το μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου μέχρι το 1982 και έμελλε να εξελιχθεί σε «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές.
Φλέβα… τυριού
Η κίνηση «ματ» έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη «φλέβα» χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. «Ήταν η εποχή που αναζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου» λέει ο Κ. Καράλης. «Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Η διείσδυση στην αγορά της Αμερικής τον υποχρέωσε να παράγει και φέτα, την οποία ζητούσαν ιδιαίτερα οι έλληνες ομογενείς.
Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποτέλεσε το «τεστ ντράιβ» για να επεκταθούν στη συνέχεια οι εξαγωγές στους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ) και τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο).
Το 1998 η γαλακτοβιομηχανία απέκτησε νέες υπερσύγρονες εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Φιλοθέη της Άρτας. Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Το 2009 έπαιρνε πρόβειο γάλα από 1.260 κτηνοτρόφους, από τους οποίους 60% προέρχονταν από την Ηπειρο και 40% από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Κ. Καράλη, η εταιρεία του επεξεργάζεται πάνω από 30 εκατ. κιλά πρόβειο γάλα των γύρω περιοχών, αυξάνοντας τον αριθμό των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται σε 2.00.
Τυρί αξίας 36,9 εκατ. ευρώ
Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. εδρεύει στην Άρτα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης).
Μέσα σε μια δεκαετία ο τζίρος της τυροκομικής βιομηχανίας έχει υπερδιπλασιαστεί. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 36.991.312,55 ευρώ έναντι 33.478.331,84 ευρώ κατά τη χρήση 2019 παρουσιάζοντας αύξηση 10,50%. Οι δαπάνες χρηματοδοτήσεως παρουσίασαν μείωση κατά 18.447,31 ευρώ σε σχέση με το 2019, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4.862.295,65 ευρώ έναντι 4.877.486,60.
Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα) καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.