Στη δημοσκόπηση της MRB στις 10 Απριλίου, σημειωνόταν μια σημαντική μεταβολή στις επιλογές της κοινής γνώμης. Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το 57% πρόκρινε την ακρίβεια, το 26,3% την Υγεία και το 24,3% τα εισοδήματα. Η υπόθεση των Τεμπών βρέθηκε στην τέταρτη θέση καθώς οι απαντήσεις για το Κράτος Δικαίου είναι στο 20% -μια πτώση 24 μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο.
Και στην μέτρηση της Metron η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια αυξήθηκε στο 27% από το 24% τον Μάρτιο. Ακολούθησε η Οικονομία επίσης με 27%, καθώς 2 στους 3 πολίτες εξέφρασαν το φόβο τους για τις επιπτώσεις των δασμών. Η κρίση των Θεσμών, στην οποία εντάσσεται και το θέμα των Τεμπών έπεσε στο 10% από το 17% που ήταν τον Μάρτιο.
Φυσικά, αυτό δεν σήμαινε και σημαίνει ότι έκλεισε η υπόθεση των Τεμπών. Κάθε άλλο. Στις ίδιες έρευνες, η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς παραμένει υψηλή ενώ, έστω και με μικρή κάμψη, σχεδόν οι 7 στους 10 εξακολουθούν θα θεωρούν ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια για τα Τέμπη.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια νέα φάση, που κυβέρνηση και κόμματα καλούνται να διαχειριστούν. Η «μονοθεματική» ενασχόληση με την υπόθεση των Τεμπών παραχωρεί τη θέση της σε μια ευρύτερη βεντάλια των θεμάτων. Τα θέματα της ακρίβειας, η κρίση στο στεγαστικό πρόβλημα, οι χαμηλοί μισθοί, η ακριβή ενέργεια συναντούν την ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα, με τα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής ανοιχτά καθώς και τους κλυδωνισμούς από την πολιτική δασμών του Τραμπ. Κυβέρνηση και κόμματα καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η προσαρμογή όμως στη νέα πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες σε όλο το φάσμα των προβλημάτων, επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός, καθώς η έξαρση της διαμαρτυρίας και της αμφισβήτησης των πολιτών για τους χειρισμούς για τα Τέμπη την έριξε στα χαμηλότερα δημοσκοπικά επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Ωστόσο, η προσπάθεια ανάταξης περνά μέσα από Συμπληγάδες καθώς τα προβλήματα της ακρίβειας, της στέγης, της Υγείας, των απροσδιόριστων μέχρι στιγμής επιπτώσεων από το μπρός πίσω των δασμών δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζει μια κινητικότητα τόσο με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο, την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο, την ώρα που το απροσδόκητο πλεόνασμα του 2024 συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για ενίσχυση των συνταξιούχων, επιδότηση ενός ενοικίου το μήνα Νοέμβριο και ενός επιπλέον πακέτου μισού δις ευρώ για δημόσιες επενδύσεις.
Προσδοκίες για νέα δέσμη μέτρων για τους μικρομεσαίους καλλιεργούνται ενόψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι προσεχείς μήνες θα δείξουν τι αντίκρισμα έχουν οι πρωτοβουλίες αυτές στην κοινή γνώμη και εάν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο με ορίζοντα τις εκλογές του 2027- ή και νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, η ολική επαναφορά μιας ευρύτερης ατζέντας προβλημάτων από τα προβλήματα στο Αιγαίο έως την οικονομία δίνει μεγάλη ευκαιρία και στην αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη μονοθεματική κριτική για τα Τέμπη που είναι αλήθεια επένδυσε από τις αρχές του χρόνου αλλά συνοδεύτηκε, αντίθετα με τις προσδοκίες, από δημοσκοπική συρρίκνωση. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ακόμη ευκαιρία να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο, με τις δικές του διακριτές προτάσεις. Δημιουργούνται προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, να ανταγωνιστεί την Πλεύση Ελευθερίας που έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά. Κι αυτό γιατί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου «πήρε όλο το χαρτί» με την αντιπολιτευτικό της ζήλο για τα Τέμπη, τώρα όμως ζητά να κάνουμε υπομονή μέχρι να παρουσιάσει το πρόγραμμά της…
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υστερεί στην επικοινωνιακή στήριξη και προβολή των θέσεών του, περιοριζόμενο σε μια καθημερινότητα σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση επί παντός του επιστητού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αντίδρασή του στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη. Τα στελέχη του Κινήματος επιδόθηκαν σε μια ομοβροντία δηλώσεων για την αποδόμηση του μέτρου για τα νοίκια, χάνοντας την ευκαιρία να προβάλλουν την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το στεγαστικό πρόβλημα. Αντί γι αυτό ακούστηκαν φωνές που χαρακτήριζαν τα κυβερνητικά μέτρα «αντίδωρα φιλανθρωπίας».
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος την ημέρα των εξαγγελιών πρότεινε άμεσα να ανακοινώσει η κυβέρνηση 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο-αίτημα που υποστηρίζουν με θέρμη το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα. Όμως η ιδιαιτερότητα του μέτρου είναι πως θα απαιτηθεί δαπάνη τουλάχιστον 3 δις ευρώ, που θα λογαριαστεί στο δείκτη των «καθαρών δαπανών» και η Ελλάδα υποχρεούται να συγκρατεί βάσει του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Ο αντίλογος είναι πως από το πλεόνασμα των 11,4 δις η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα.
Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχει ο βραχνάς της πληρωμής τόκων, που κάποιοι «ξεχνούν» να λογαριάσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί και αυτός προγραμματικές απαντήσεις στο νέο τοπίο, καθώς επέλεξε τους τελευταίους μήνες να δώσει τη μάχη για τα «ξυλόλια» και το «μπάζωμα», χωρίς να αποφύγει την περαιτέρω δημοσκοπική του συρρίκνωση, που είναι αντιστρόφως ανάλογη των μαξιμαλιστικών του θέσεων.