Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε παράταση 45 ημερών, έως τις 15 Ιουνίου, για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός συζήτησαν για τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι και την ενίσχυση των αντιπυρικών μέσων, αλλά και θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει επιφέρει στο περιβάλλον.
«Μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία, είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αλλά με την ίδια ειλικρίνεια πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά την κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να προετοιμαστούμε και να φροντίσουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε, «η κλιματική κρίση είναι μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι πιο θερμά και πιο ξηρά. Θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών, αλλά και τη γρήγορη εξέλιξή τους».
Μητσοτάκης: «Για το 2025 έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο Πυροσβεστικό Σώμα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «για το 2025 έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο Πυροσβεστικό Σώμα, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» και συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «εντάσσουμε τη χρήση της τεχνολογίας τόσο στη διαδικασία της πρόληψης, αλλά κυρίως του γρήγορου εντοπισμού των πυρκαγιών».
«Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των βάσεων των Drones και θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιώτες που μας βοήθησαν με χορηγίες σε αυτήν την προσπάθεια. Παράλληλα, δρομολογείται ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης όλου του εξοπλισμού, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με στόχο να αυξήσουμε σημαντικά των αριθμό των έργων μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε από του χρόνου να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε καινούργιο εξοπλισμό».
Παράταση για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία του καθαρισμού των οικοπέδων.
«700.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους και με αυτόν τον τρόπο προστάτευσαν τις περιουσίες τους και βοήθησαν την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Το υπουργείο πήρε αποφάσεις και σωστά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών να δώσει μία παράταση έως τις 15 Ιουνίου στη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων και να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό. Δείχνει ότι προστατεύουμε τη δική μας περιουσία και συμβάλλουμε σε μία γενική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που όπως είπαμε θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στη διαχείρισή του», είπε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή δύναμη στους άντρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος του, σε εθελοντές και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε και αυτός στην παράταση για περίπου 45 ημέρες για τη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων τονίζοντας ότι «εφέτος θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση όλων των καθαρισμών και από τους δήμους και όπου χρειαστεί θα επιβληθούν τα κατάλληλα πρόστιμα».
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και επεσήμανε ότι «πρέπει να έχουμε την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου». Συμπλήρωσε, δε, ότι στη δύσκολη μάχη θα επιστρατευθούν 18.000 γυναίκες και άνδρες του μόνιμου προσωπικού και των εποχικών, -ο μεγαλύτερος αριθμός ανδρών και γυναικών στο Πυροσβεστικό Σώμα- θα συνδράμουν, επίσης, περίπου 5.500 εθελοντές των οργανώσεων και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες, ενώ τα drones θα φθάσουν φέτος τα 80.
Ποιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων
Σύμφωνα με σχετική Πυροσβεστική Διάταξη, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ (α) και (β) κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Υπενθυμίζεται ότι ο απαιτούμενος καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται άμεσα σε επαφή με κτίσμα.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Από την υποχρέωση αυτήν εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.λπ. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.