Συμφωνία για την υπογραφή 16 πυραύλων Exocet BLOCK III υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλίας. Η συμφωνία υπεγράφη από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας Νίκου Δένδια και Σεμπαστιέν Λεκορνύ. Η συμφωνία θεωρείται αντίβαρο στην πώληση των γαλλικών Meteor στην Τουρκία.
Πρόκειται για πυραύλους διττής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από μονάδες επιφάνειας του στόλου όσο και από επέκτεινες συστοιχίες που εγκαθίστανται στα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο του θόλου.
Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται διαρκώς, δήλωσε o κ. Δένδιας, ενώ αναφερόμενος στο ReAarm και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή.
Ο Γάλλος υπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα σε ό, τι αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από την γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.
Μάλιστα ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το κόστος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, σημειώνει το Reuters. Σύμφωνα με ένα αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία που υπογράφηκε το 2021, η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει τρεις γαλλικές φρεγάτες και περίπου 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault.
Επιπλέον, η Ελλάδα δήλωσε ότι συζητά να αγοράσει μια τέταρτη φρεγάτα Belharra και πυραύλους κρουζ από τη Γαλλία, ως μέρος ενός αμυντικού σχεδίου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών μας.
Σημειώνεται ότι ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας και αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δένδιας και Λεκορνύ θα επισκεφθούν εν συνεχεία από κοινού τη γαλλική Φρεγάτα «ALSACE» στον Λιμένα Πειραιά.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας. Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών -στον απόηχο και της υπόθεσης που είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνογαλλικές σχέσεις αναφορικά με την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία- πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής αντιπροσωπείας και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.
Η σημασία της επίσκεψης Λεκορνύ
Η επίσκεψη του Λεκορνύ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.