Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πατήσει το κουμπί της παύσης στους δασμούς, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον Robert D. Kaplan, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, τόνισε ότι πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι αν δεν υπάρξει deal στο μέτωπο των δασμών θα βγουν και οι δύο χαμένοι.
Υπογράμμισε, ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο των 90 ημερών για να διαπραγματευτούμε, να κλείσουμε ένα deal, που θα είναι επικερδές και για τις δύο πλευρές (ΕΕ και ΗΠΑ)».
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος να κινηθούμε και η αυτογνωσία πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας μάλιστα στο σχετικό ερώτημα του Robert Kaplan, για το αν έχουμε φτάσει στο τέλος της παγκοσμιοποίησης, δεδομένων και των εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάτι τέτοιο, έχει χτιστεί για πολλές δεκαετίες από τις ίδιες τις ΗΠΑ, δεν μπορείς να το αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη.
«Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο αλλά αυτός δεν έχει διαμοιραστεί δίκαια. Έχει δημιουργήσει μια ολιγαρχία εταιρειών και έχει βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο και έχει βγάλει εκατομμύρια. Κοιτώντας προς το μέλλον η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Εγώ πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε την διεθνή τάξη αλλά μιλώντας για τον πόλεμο δασμών πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα βήματα που έχουν γίνει από το 2019 και μετά, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να πείσει Έλληνες και ξένους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο έχουν γίνει βήματα.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Αυτό συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών. Αν δει κανείς το κόστος δανεισμού θα δει ότι είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ ή της Ιταλίας. Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούν τη χρήση γης και άλλα ζητήματα. Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια και αυτό αφορά και τις ελληνικές εταιρείες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, μίλησε και για την πρόοδο που έχει γίνει στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης για τη χώρα μας. «Το πρώτο project που τρέξαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Έχουμε ξεπεράσει αρκετές χώρες στην ΕΕ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η AI, χτίζουμε πολλά data centers, υπερυπολογιστές. Υπάρχουν επίσης πολλές startups, που πρέπει να τους δώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν.
Μητσοτάκης: Όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες
«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομκή θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».