Φέτα, ελιές, και ελαιόλαδο είναι τα τρία προϊόντα που θα ζητήσει η Ελλάδα να εξαιρεθούν από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Χρήστο Κέλλα.
«Αυτά τα ελληνικά προϊόντα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, όπως είναι η φέτα, όπως είναι η βρώσιμη ελιά, όπως είναι το ελαιόλαδο είναι προϊόντα μοναδικά, τα οποία δεν παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επομένως, δεν έχουν νόημα να επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα. Οι δασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές. Επομένως, νομίζω ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός ως Ευρώπη θα διαπραγματευτούμε γενικότερα το θέμα των δασμών και ειδικότερα γι’ αυτά τα προϊόντα θα ζητήσουμε την εξαίρεση», επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως δεν αποκλείει και απευθείας διαπραγμάτευση Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
«Είναι ένας επερχόμενος εμπορικός πόλεμος με επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και της Ευρώπης. Είναι γεγονός ότι η έκθεση της Ελλάδας στους δασμούς αυτούς είναι πολύ περιορισμένη. Θα σας πω ότι μόνο το 4,9% των εξαγωγών μας προορίζεται για την Αμερική και αυτό αφορά ένα ποσό 2,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ» σημείωσε ο κ. Κέλλας.
«Αυτά τα προϊόντα είναι μοναδικά. Δεν παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και είχαν εξαιρεθεί και την προηγούμενη φορά το ΄19 από τους δασμούς που είχε επιβάλει η Αμερική. Επιπλέον, αυτοί οι δασμοί όλοι θα επιφέρουν αύξηση του πληθωρισμού, θα επιφέρουν αύξηση των επιτοκίων και ίσως μία ύφεση γενικότερα στις οικονομίες και δεν θα μείνει έξω από αυτό και η οικονομία της Αμερικής» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αντίδραση μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης ή απευθείας με τις ΗΠΑ για τα ελληνικά προϊόντα, ο κ. Κέλλας ανέφερε «κατ’ αρχήν χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή, να δούμε τι θα συμβεί, γιατί πιθανώς να υπάρχει ύφεση στις οικονομίες, όπως είναι η οικονομία της Γερμανίας, με την οποία η οικονομία η δικιά μας είναι αρκετά στενά συνδεδεμένη και από εκεί μπορεί να έχουμε εμμέσως συνέπειες» ενώ στο κατά πόσο θα υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων και της προστασίας των ελληνικών εξαγωγών απάντησε ότι «χρειάζεται καταρχήν, σε πρώτη φάση υπομονή και σκέψη. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Εμείς θα αντιδράσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο της Ευρώπης. Να αντιδράσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Ερωτηθείς αν αποκλείει απευθείας συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με τις ΗΠΑ, ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να το αποκλείσω ακόμα και αυτό σας λέω, να δούμε πώς θα κινηθούμε καταρχήν σαν Ευρώπη και στη συνέχεια θα δούμε αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα».