«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
Ακολούθως υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μάς ανάγκασε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τις δικές μας αδυναμίες», ενώ στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αναφέρεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η δύναμη της ισχύος είναι σημαντικό και επεσήμανε πως «έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη αυτό άρχισε να το αντιλαμβάνεται».
«Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ακόμα ως προς την ταχύτητα. Και εξηγούμαι: η ρήτρα διαφυγής δίνει μια δημοσιονομική ευελεξία, που δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε ακόμη.
«Το 2020-2021, αυτή η κυβέρνηση πήρε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και πέτυχε την κύρωση δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων: τα Rafalle και τις φρεγάτες Belhara. Το 2019 κληρονομήσαμε, κ. Φάμελλε, μία πολύ κακή κατάσταση», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα είπε στην πρωτολογία του ο τελευταίος.
Αναφορικά με το μισθολογικό των ενστόλων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ανακοινώσεις για γίνουν στη ΔΕΘ και πρόσθεσε: «Θυμίζω τα 100 ευρώ αύξηση από 1η Ιουλίου 2025 θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων».
Μητσοτάκης προς Ανδρουλάκη: Δεν χάνουμε χρήματα
Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αξιοποίηση των πόρων του οποίου έχει δεχτεί επανειλημμένα τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τόνισε πως η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αποκτά πλέον ξεχωριστή σημασία.
«Άκουσα κάποια σχόλια για τη νομοθετική πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή για το Ταμείο Συνοχής. Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και τα ύδατα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που είναι πολύ κρίσιμα για εμάς», όπως είπε και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «δεν χάνουμε χρήματα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «άκουσα κατηγορίες για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σήμερα δύο αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες τι λένε; Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ασκεί μόνον η Ελλάδα!». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συμφωνίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή είχε έναν διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο λέγοντάς του μάλιστα ότι «έχετε το δικαίωμα να πείτε ότι δεν θέλετε τις έρευνες υδρογοναθράκων».
«Ποια είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεχθεί επίθεση. Στο ΝΑΤΟ αυτό λέγεται άρθρο 5 και λέει πως είναι επίθεση εναντίον όλων, όμως δεν είναι σαφές αν θα ενεργοποιηθεί αν η επίθεση γίνεται από άλλο μέλος. Είναι το άρθρο 42/παράγραφος 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα. Μία ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να μην έχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που θα χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο για τα επόμενο 30 χρόνια είναι καλύτερα να έχουμε δικό μας από το να το εισάγουμε. Υπάρχει μία στοιχειώδης συναντίληψη ότι η τεχνολογία και η καινοτομία παίζουμε κρίσιμους ρόλους. Κάθε τρία χρόνια το πρόγραμμα αυτό αναθεωρείται».
Μητσοτάκης: Κριτική σε Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου
Κάνοντας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που κυβερνούσε διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς θυμόμαστε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;» «Το πρώτο που θυμούνται οι πολίτες είναι ότι ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα’, κάτι που έγινε και πολτική της χώρας. Και το δεύτερο το οποίο θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, που τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται», απάντησε αμέσως μετά.
Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα είπε περί γυναικοκτονιών. «Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε εδώ και να αφορίζετε μία πολιτική που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Μην εκνευρίζεστε θα τα ακούσετε. Μας μιλήσατε για τη δική σας διακήρυξη που περιγράφει μία Ελλάδα ένα μεγάλο ανοιχτό περιβόλι που θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο», είπε στη συνέχεια ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε με αυτήν την κυβέρνηση. Έχουμε σύνορα, αν κάποιος μπει παράνομα στην Ελλάδα και δεν δικαιούται άσυλο θα σε στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθες. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές και οι ΜΚΟ για τι ποιος θα μπει στην πατρίδα μας. Αν η χώρα δεχθεί επιθέσεις με καρδούλες και μαργαρίτες θα αποκρούσουμε τον εχθρό;» τόνισε ακόμη ενώ αναφέρθηκε στη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.