Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη δωδεκαετία, που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και θα την θωρακίσει απέναντι στους κινδύνους, παρουσιάζει αυτή την ώρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο προϋπολογισμός, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει κοντά στα 28 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, αν και αρχικά υπήρχε η ενημέρωση ότι θα τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα ενημερώσει αναλυτικά την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, τις επόμενες μέρες σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δυο αιώνων ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξοπλιστικά. «Το σχέδιο με τα εξοπλιστικά αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «οταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο».
Αφήνοντας αιχμές για τη στάση των αριστερών κομμάτων τόνισε ότι είναι «σαθρό το δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”» και συμπλήρωσε ότι «γίνεται σαφές ότι η ΕΕ συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη».
Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας που αφορούν την εθνική μας αξιοπρέπεια και ενισχύουν την ελληνική διπλωματία».
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. «Η Ελλάδα και εγώ έχει μιλήσει για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πολλοί θεωρούσαν αυτές τις εξελίξεις ανέφικτες, όμως πετύχαμε αποφάσεις που είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Με τη ρήτρα διαφυγής έχουμε τη δυνατότητα για πρόσθετες δαπάνες στην άμυνα. Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές διότι οι επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σταθερότητας», ανέφερε ακόμη.
Αφήνονται αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «τον Ιούνιο του 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση άκρως προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπρεπε να κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή όταν παραλάβαμε». Ακολούθως μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ ως προς την εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων. Στη συνέχεια στάθηκε στις αυξήσεις που είδαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθολόγιο και επιδόματα. Αυτό συνέβη «μετά από 14 χρόνια» είπε. Μάλιστα απαντώντας σε όσους εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και τα σώματα ασφαλείας στις αυξήσεις ανέφερε ότι «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα σώματα ασφαλείας, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και στην κοινωνία».