Τη μεγάλη απήχηση την οποία είχε η εκδήλωση του «Rebrain Greece» στο Λονδίνο και τις νέες, άκρως ανταγωνιστικές ευκαιρίες, που υπάρχουν πλέον στην ελληνική αγορά εργασίας, ανέπτυξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Σημειώνεται ότι η δράση εξωστρέφειας «Rebrain Greece», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο, ήταν η τρίτη κατά σειρά και στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ξεπέρασαν τους 1.300.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε στο εξωτερικό μαζί με σημαντικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Αναπτύσσονται, εξελίσσονται, έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν βρίσκουν και, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πηγαίνουμε μαζί με τις επιχειρήσεις σε αυτές τις πόλεις του εξωτερικού. Έρχονται Έλληνες πολίτες, εκατοντάδες, χιλιάδες, αναλόγως συνολικά. Τώρα, το Σαββατοκύριακο, ήταν πάνω από 1.300 εκείνοι που ήρθαν και οι οποίοι έρχονται με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα. Τους κάνουμε μια πλήρη παρουσίαση όλων των οικονομικών μεγεθών της χώρας, της αγοράς εργασίας, των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας και, ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία να γίνουν χιλιάδες συνεντεύξεις, να μιλήσουν, δηλαδή, με τους εκπροσώπους των εταιριών αυτών. Μιλάμε για εταιρίες που εκπροσωπούν πάρα πολλούς διαφορετικούς κλάδους, από φαρμακευτικούς, κατασκευαστικούς, τραπεζικούς, ναυτιλία και ούτω καθ’ εξής Μπορούν να συζητήσουν λοιπόν σε βάθος, να γνωριστούν, να γίνουν αυτές οι επαφές, με στόχο πράγματι να συμβάλουμε στο να αναδειχθούν επαγγελματικές ευκαιρίες και να αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο για να επιστρέψουν», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στους λόγους που έχει κάποιος να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς και στα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση. «Έρχονται ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτές τις δράσεις. Προσφέρουν ολοένα και πιο υψηλές απολαβές και εδώ πρέπει να λάβει κανείς δύο στοιχεία υπόψη […], όταν συνυπολογίσει κανείς δύο παράγοντες. Πρώτον τη διαφορά στο κόστος ζωής. Είναι πολύ πιο ακριβή η ζωή στο Λονδίνο απ’ ό,τι είναι στην Αθήνα. Πολύ πιο ακριβή στην Αγγλία απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα. Δεύτερον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο, που υπάρχει. Για όσους επιστρέφουν στη χώρα μας, μετά από πέντε χρόνια και πλέον απουσίας στο εξωτερικό, έχει θεσπιστεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο, σημαντική έκπτωση στον φόρο εισοδήματος. Συνυπολογίζοντας αυτά, έχουμε ολοένα και περισσότερους που επιστρέφουν» τόνισε.
Επίσης, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία από τους περίπου 660.000, που έφυγαν στο εξωτερικό, έχουν επιστρέψει οι 440.000. «’Αρα, επιστρέφουν ολοένα και περισσότεροι» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, καταθέτοντας μάλιστα την προσωπική της εμπειρία. «Όταν εγώ για παράδειγμα επέστρεψα στη χώρα, μετά από 10 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό το 2007, σε μια δύσκολη, πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, άρχιζε η οικονομική κρίση ευρύτερα, η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τότε, εκείνοι που γυρνούσαν, γυρνούσαν κυρίως για προσωπικούς λόγους, η οικογένεια, η πατρίδα, η νοσταλγία και ούτω καθεξής. Προφανώς, αυτοί οι προσωπικοί λόγοι υπάρχουν για όλους και σήμερα, εδώ όμως κάτι έχει αλλάξει, γιατί σήμερα υπάρχουν και πολύ σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες», σχολίασε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας, αυτήν τη στιγμή, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τι σημαίνουν όλα αυτά τα στοιχεία στην πράξη; Σημαίνουν περισσότερες ευκαιρίες, εν δυνάμει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες, σημαντικές δυνατότητες ανέλιξης. Είναι όλα ρόδινα; Όχι θα απαντήσω, όχι. Είμαστε ιδανικά εκεί όπου θα θέλαμε να είμαστε; Όχι, αλλά είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο, για να βελτιωνόμαστε διαρκώς και να βελτιώνονται και οι μισθοί και συνολικά οι συνθήκες εργασίας και για να δημιουργούμε διαρκώς μια μεγαλύτερη ανάπτυξη για τη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε ότι, από αύριο 1η Απριλίου, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 50 ευρώ, ανεβαίνοντας στα 880 ευρώ, με τη συνολική αύξηση από το 2019 να ξεπερνάει το 35%.
Κατόπιν, η υπουργός Εργασίας έκανε αναφορά και στις Συλλογικές Συμβάσεις, λέγοντας ότι υπάρχει και μια συζήτηση, γιατί να υπάρχει κατώτατος μισθός και γιατί να μην καθορίζονται όλα μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; «Και η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι ότι ο κατώτατος μισθός είναι το κατώφλι, είναι μια ασπίδα προστασίας για όλους, εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι, λοιπόν, το ελάχιστο, κάτω από το οποίο δεν πρέπει να αμείβεται κανείς στη χώρα. Από εκεί και πάνω, όμως, υπάρχει δυνατότητα για τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών να συμφωνήσουν σε καλύτερες απολαβές και ελπίζω ότι θα έχουμε και νεότερα τις επόμενες ημέρες, αλλά ήδη Συλλογικές Συμβάσεις αρχίζουν να συνάπτονται σε υψηλότερα νούμερα και αυτό είναι πολύ θετικό».