Με επίσκεψη την Κυριακή στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει έναν τετραήμερο διπλωματικό μαραθώνιο για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας διεθνώς. Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, θα έχει υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ, με την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, βασική στην ατζέντα. Το μεσημέρι αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι στόχοι της επίσκεψης είναι πολλοί και όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ο βασικότερος είναι να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Επισημαίνεται ότι και το ενεργειακό σκέλος ενδιαφέρει πολύ την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να έχει αναδείξει πολλές φορές τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, με την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Στη διπλωματική οδό και την πίεση που μπορεί να ασκήσουν η ΕΕ και χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ προσβλέπει η Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI). Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του έργου, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και η στάση της Τουρκίας αποτελούν ένα ξεκάθαρο «αγκάθι», προβληματίζοντας Αθήνα και Λευκωσία. Υπό τη σκιά αυτών των δεδομένων, ήρθε και η απόφαση να μην καταβληθεί προς τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων Nexans η επόμενη δόση (Φεβρουαρίου) από τον ΑΔΜΗΕ.
Τα δεδομένα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν δύο εβδομάδς με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζητήσεις υπήρξαν στη συνέχεια και μετσξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Πρόσφατα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Noam Katz, μιλώντας στο GeoTrends, υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να προωθήσουν το έργο.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Έλι Κοέν αντίστοιχα, βρισκόταν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την υποστήριξή τους. Επομένως, το Ισραήλ με κάθε τρόπο θέλει να ξεκαθαρίσει και αυτήν τη φορά τη στήριξή του στο έργο.
Το Σάββατο κατά την πρώτη 4μερή σε ανώτατο επίπεδο Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο νέος Πρόεδρος της Συρίας, ο πρωθυπουργός συνομίλησε για πρώτη φορά μαζί του υπογραμμίζοντάς του ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι συμπεριληπτική, δηλαδή να σέβεται όλες τις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητας.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί την ώρα που βιώνουμε και στη γειτονιά μας πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν πλέον συνέπειες στις ζωές όλων μας.
Μητσοτάκης: Επίσκεψη-επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας, Ελλάδας-Ισραήλ
Σε αυτή τη συγκυρία, με την υποστήριξη και της νέας αμερικανικής διοίκησης, επιδιώκει να ενισχύσει το σχήμα συνεργασίας 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες), που πατάει πάνω στην ενέργεια, αλλά επεκτείνεται και πιο πέρα. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα έχει διαβάσει το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει την εμβάθυνση του σχήματος αυτού, αλλά και της διμερούς σχέσης και συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Πολύτιμος συνεργάτης της Ελλάδας και προνομιακός εταίρος των ΗΠΑ ο Νετανιάχου
Η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι κομβικής σημασίας στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο και η στήριξη τόσο της Ιερουσαλήμ όσο και της Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά σημαντικές, απέναντι μάλιστα στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι του σχεδιασμού αυτού. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (Great Sea Interconnector) με υποθαλάσσια καλώδια είναι ένα έργο το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εμβληματικό, υπογραμμίζοντας ότι έχει «βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα».
Ο ίδιος έχει τονίσει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην υλοποίησή του. Πρόσφατα το ερευνητικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα και την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων στο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη στην Κύπρο παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να βεβαιώνουν ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι η έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά. Ο κ. Νετανιάχου κρίνεται από την Αθήνα ως πολύτιμος σύμμαχος όχι μόνο ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά και ως προνομιακός συνομιλητής του Ντόναλντ Τραµπ και εταίρος των ΗΠΑ.