«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα» τόνισε σε ανάρτησή του στο X ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Στεφάν Σεζουρνέ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Σεζουρνέ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τους ηγέτες της στην καθαρή βιομηχανία, τις ισχυρές επενδύσεις της στον εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες και την προώθησή της για μια ισχυρή, απλή και αποτελεσματική ενιαία αγορά».
Thank you dear @kmitsotakis for your warm welcome to Athens.
Europe needs Greece 🇪🇺🇬🇷
It needs its clean industry leaders, its strong investments in critical raw materials supply, and its push for a strong, simple, efficient single market. pic.twitter.com/l6X4Uf4XdZ
— Stéphane Séjourné (@steph_sejourne) March 26, 2025
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικής αγοράς ενέκρινε 47 στρατηγικά έργα σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, για την εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για την οικονομία της ΕΕ. Το ελληνικό έργο που πήρε το πράσινο φως είναι η πρόταση για εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου που υπέβαλε η Metlen. Πρόκειται για το μοναδικό έργο μεταξύ των 47, που αφορά την εξόρυξη των συγκεκριμένων μετάλλων.
Τα 47 στρατηγικά έργα που εγκρίθηκαν βρίσκονται σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ: Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία.
Τα έργα αυτά καλύπτουν 14 από τα 17 στρατηγικά μέταλλα, όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης και το αλουμίνιο, που απαριθμούνται στον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2024. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ο στόχος είναι ότι η ΕΕ ως το 2030 θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τουλάχιστον το 10% των αναγκών εξόρυξης, το 40% των αναγκών επεξεργασίας και το 25% της ανακύκλωσης για καθένα από αυτά τα μέταλλα. Επιπλέον, στόχος είναι ότι ως το 2030 η ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτάται από μια τρίτη χώρα για περισσότερο από το 65% των αναγκών της σε στρατηγικές πρώτες ύλες.